Γ΄ ΕΛΜΕ – ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                         

Θεσσαλονίκη 8/10/ 2019

Η ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ  ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει έρθει στην επικαιρότητα ξανά το ζήτημα της καύσης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Οι σχεδιασμοί της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  για καύση απορριμμάτων έχουν προκαλέσει  την αντίδραση μαζικών φορέων, συλλογικοτήτων και κατοίκων της πόλης .

Με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις 22/8/19 και την  τροποποίηση της  Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων  Ανατολικού Τομέα, η κατεύθυνση πλέον είναι σαφής:  παραγωγή απορριμματογενών καυσίμων μέσω θερμικής επεξεργασίας (SRF-RDF*) ανατολικά και καύση από ΤΙΤΑΝ & ΧΑΛΥΨ δυτικά. Η  Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικής Θεσσαλονίκης θα έχει ως βασικό στόχο την παραγωγή (SRF-RDF ) με σκοπό να τροφοδοτούνται βιομηχανικές μονάδες στα δυτικά της πόλης (ΤΙΤΑΝ & ΧΑΛΥΨ) για να τα καίνε.

Η συγκεκριμένη απόφαση  βασίζεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων  Κεντρικής Μακεδονίας που εγκρίθηκε το 2016.

Με την τελευταία εθελοντική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας στις 3/7/19 για την «αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία», η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει την σκυτάλη της αντιλαϊκής διαχείρισης του τομέα των απορριμμάτων .Προωθεί τις μορφές ΣΔΙΤ,( λειτουργία από ιδιώτη για 25 χρόνια) και «δωρίζει» δεκάδες προνόμια σε μεγάλους ομίλους με εξασφαλισμένα κέρδη από τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων, τα οποία φυσικά θα αυξηθούν και, το κυριότερο, με εξασφαλισμένο όγκο σκουπιδιών που θα οδεύουν προς καύση. Προβλέπεται μάλιστα πως για να διατηρηθεί η κερδοφορία του εργοστασίου, αν χρειαστεί θα γίνεται εισαγωγή σκουπιδιών από άλλες χώρες! (κάτι που συμβαίνει ήδη στο Βόλο)

Πρόκειται για μια εγκληματική απόφαση, με δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία και το επίπεδο ζωής των κατοίκων ολόκληρου του νομού και όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής.

Όπου έχει εφαρμοστεί  η καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας (π.χ.Βόλος), έχει αποδειχθεί  εξαιρετικά επικίνδυνη! Τόσο  για τη δημόσια υγεία ,λόγω της εκπομπής διοξινών και άλλων τοξικών αέριων, της δημιουργίας υγρών και στερεών τοξικών αποβλήτων καθώς και για το περιβάλλον, με τη συμβολή της στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Με βάση και τις μελέτες επιστημονικών φορέων η καύση RDF- SRF που χρησιμοποιείται ως φθηνό καύσιμο έχει ως αποτέλεσμα παραγωγή και εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων όπως διοξίνες (polychlorodibenzo-p-dioxins – PCDD) και φουράνια (polychlorodibenzo-p-furans – PCDF).

Η μακροχρόνια έκθεση του ανθρώπου σε διοξίνες προκαλεί καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαταραχές στο αναπνευστικό και ουροποιητικό, υπέρχρωση δέρματος και υπερτρίχωση, πολυνευροπάθεια (περιφερική νευρίτιδα), αδυναμία στα κάτω άκρα, αισθητικές διαταραχές (όραση, ακοή, όσφρηση και γεύση) μέχρι και ψυχιατρικές διαταραχές!!!

Ωστόσο προκρίνεται ως «λύση» καθώς αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ, με στόχο  την καλύτερη εξυπηρέτηση των  οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων οικονομικών ομίλων και  την εύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας. Στο δε όνομα του κέρδους, οι «έλεγχοι» για την  ρυπογόνα καύση των σκουπιδιών πάνε περίπατο.

Ουσιαστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα ήταν αυτή που  συνδυάζει τη μείωση και τη διαλογή στην πηγή, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την εναλλακτική διαχείριση των ειδικών απορριμμάτων (όπως π.χ. τα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά απόβλητα, τα λάστιχα, τα μπάζα, τα ορυκτέλαια, κ.λπ), έναντι της ταφής και της καύσης  και θα γίνεται  με ευθύνη των δήμων και του κράτους. Το τελικό υπόλειμμα μετά την εφαρμογή των παραπάνω είναι ελάχιστο σε όγκο, αδρανές, και μπορεί να διατεθεί με ελάχιστη επεξεργασία και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Θα επιτρέψουμε να κατρακυλήσει το επίπεδο ζωής μας στα όρια τριτοκοσμικής χώρας, με μόνο αντάλλαγμα τα κέρδη των ιδιωτών  που θα αναλάβουν τη δημιουργία του εργοστασίου και των τσιμεντοβιομηχανιών ;

Να μας βρουν μπροστά τους πριν ακόμα τα σχέδια τους αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Με τους αγώνες μας να αποτρέψουμε  τους επικίνδυνους σχεδιασμούς κυβέρνησης, ΠΚΜ και μεγάλων ομίλων για την καύση των απορριμμάτων.

  • Όχι στην καύση σκουπιδιών σε εργοστάσια καύσης και σε τσιμεντοβιομηχανίες
  •  Να απαλειφθεί  τώρα από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF.

Αποκλειστικά δημόσια διαχείριση των αστικών απορριμάτων

 με κριτήριο το κοινωνικό όφελος, την προστασία του περιβάλλοντος,

 την υγεία και ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Συμμετέχουμε σε δράσεις, πρωτοβουλίες  και κινητοποιήσεις που οργανώνονται και θα οργανωθούν από μαζικούς  φορείς και  συλλογικότητες ενάντια στα σχέδια της ΠΚΜ  για την καύση αποριμματογενών αποβλήτων και τη δημιουργία μονάδων παραγωγής και  επεξεργασίας απορριμμάτων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

*Ο όρος RDF (REFUSED DERIVED FUEL)  ή SRF (SOLID RECOVERED FUEL) αναφέρεται σε απορριμματογενή καύσιμα, δηλαδή σε σύμμεικτα απορρίμματα (οργανικά, πλαστικά, χαρτί κλπ), τα οποία ύστερα από θερμική επεξεργασία χάνουν την υγρασία τους και ανάλογα με τη σύστασή τους κατατάσσονται σε μια από τις δύο κατηγορίες.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το