Η κυβέρνηση απολύει 57 αρχαιολόγους στο έργο της Ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού που υλοποιεί η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ). Το πρόσχημα γι’ αυτές τις απολύσεις είναι ότι η ιδιωτική εταιρεία I KNOW HOW που είχε αναλάβει να παραδώσει τη βάση δεδομένων που θα υποδεχόταν τις ψηφιακές καταγραφές των κινητών μνημείων δεν παρέδωσε το συγκεκριμένο Πληροφοριακό Σύστημα.
Ο prologos.gr συναντήθηκε με ευάριθμη αντιπροσωπία των υπό απόλυση αρχαιολόγων στο πλαίσιο της απεργίας που είχε εξαγγείλει ο Σύλλογός τους (ΣΕΚΑ). Η Δήμητρα Αντωνίου, εκπρόσωπος των 57 εκτάκτων αρχαιολόγων, μας είπε ότι το έργο των αρχαιολόγων που δουλεύουν ακάματα 4-6 χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί. Το προϊόν της εργασίας τους, δηλαδή η καταγραφή, η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των σχεδόν 500.000 κινητών μνημείων, που βρίσκονται σε Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσείων ανά την χώρα, δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό. Ευθύνη γι’ αυτό έχει η ανάδοχη εταιρεία, η οποία – σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ – δεν υλοποίησε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), της τελικής βάσης δεδομένων που θα υποδεχόταν τις ψηφιακές καταγραφές του έκτακτου προσωπικού.
Το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε έκπτωτο τον ανάδοχο (εφόσον έκρινε ότι δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που του ανατέθηκαν) αλλά ταυτόχρονα απολύει τους 57 αρχαιολόγους, που ουδεμία σχέση και εμπλοκή είχαν με το σκάνδαλο της ιδιωτικής εταιρείας. Αντίθετα κατέβαλαν κοπιώδεις προσπάθειες, υπερβαίνοντας αντίξοες εργασιακές συνθήκες και χρόνιες στρεβλώσεις του διοικητικού μηχανισμού. Τεκμηρίωσαν και ψηφιοποίησαν συστηματικά μέρος του ανεξάντλητου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας -εκτεινόμενο χρονολογικά από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι και τα Νεώτερα Χρόνια-, δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο σε όγκο και ποιότητα αποθετήριο σύγχρονης ειδικής ορολογίας -κτήμα πλέον της επιστημονικής κοινότητας-, και φέρνουν στο φως αγνοημένα μέχρι σήμερα και ανεκτίμητης πολιτισμικής αξίας ευρήματα και τους χώρους προέλευσής τους. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι δεν πρόλαβαν να δουν την εργασία τους ολοκληρωμένη και η κυβέρνηση έχει σηκώσει πάνω από το κεφάλι το δικό τους και των οικογενειών τους τον πέλεκυ της απόλυσης.
Η κα. Αντωνίου υπεραμύνθηκε της εργασίας των συναδέλφων της, καθώς το ένα τέταρτο (1/4) των εκτάκτων αρχαιολόγων με συμβάσεις απευθείας με το Υπουργείο Πολιτισμού χάνει την εργασία του. Παράλληλα εξήρε τη σημασία του έργου που όταν ολοκληρωθεί θα είναι ένα σύγχρονο ψηφιακό διαχειριστικό και επιστημονικό εργαλείο και μέσο για την προβολή του πολιτισμικού αποθέματος της χώρας και θα αποτελεί βασικό όπλο κατά της αρχαιοκαπηλίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α), Δημήτρης Κουφοβασίλης, ο οποίος μας είπε ότι ο Σ.ΕΚ.Α. καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση του ΥΠΠΟΑ να προβεί στην απόλυση των εργαζομένων στο έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων, ότι έχει κηρύξει απεργίες (23, 29 ΚΑΙ 30 Νοέμβρη) απαιτώντας να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας για το σύνολο του προσωπικού και έχει κάνει παραστάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Κουφοβασίλης υπεραμύνθηκε της εργασίας των συναδέλφων του, της ποιότητας του έργου τους και της αναγκαιότητας να συνεχισθεί λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «έως σήμερα έχουν πρωτογενώς καταγραφεί, ψηφιοποιηθεί και φωτογραφηθεί περίπου 250.000 ακατάγραφα κινητά μνημεία, που προέρχονται από όλο το ειδολογικό και χωροχρονικό φάσμα του Ελληνικού Υλικού Πολιτισμού. Πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, σε σχέση με το προϋπάρχον αποθετήριο των 140.000 κινητών μνημείων, το οποίο θα ενσωματωθεί πλήρως στο πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Ωστόσο, είναι αναντίρρητη πραγματικότητα ότι οι ανάγκες καταγραφής και ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων είναι πολύ μεγαλύτερες και πληθώρα ευρημάτων παραμένουν ακατάγραφα σε αρχαιολογικές αποθήκες Εφορειών ή Μουσείων, σε υπαίθριους χώρους ή ναούς και μάλιστα εκτεθειμένα σε κινδύνους (π.χ. αρχαιοκαπηλία, φθορά, φυσικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, απώλεια πληροφοριών εύρεσης ή προέλευσης), αλλά και στην επιστημονική αφάνεια. Η συνέχιση, συνεπώς, της εργασίας και των 57 ειδικών επιστημόνων της Αυτεπιστασίας είναι απαραίτητη, διότι οι ανάγκες για καταγραφή των κινητών μνημείων είναι πάγιες, διαρκείς και αυξανόμενες. Πρέπει να εξασφαλισθούν κονδύλια προκειμένου να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας».
Επίσης ο κ. Κουφοβασίλης χαρακτήρισε απαράδεκτη προεκλογική τακτική της Κυβέρνησης το να απολύει τμηματικά εργαζόμενους (όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση τους 57 έκτακτους αρχαιολόγους) ισχυριζόμενη ότι θα επαναπροκηρύξει τις θέσεις τους, σπέρνοντας φρούδες ελπίδες για χιλιάδες άνεργους αρχαιολόγους ή – αντίστοιχα – για εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας.
e-prologos.gr