Οδεύοντας προς τη ΔΕΘ, όπου εκεί η κυβέρνηση θα αναπτύξει όλο το οπλοστάσιο της πολιτικής της και το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, όλο και πυκνώνουν οι πληροφορίες για τα μέτρα αναμόρφωσης που σχεδιάζει η Νίκη Κεραμέως στο Υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (νυν ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) και τους ανέργους. Τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει δραστικά τον αριθμό των ανέργων, ασκώντας, κατά την προσφιλή της τακτική, αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Το στίγμα των αλλαγών που δρομολογούνται είχε ήδη δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν την επομένη των ευρωεκλογών δήλωνε ότι το επίδομα ανεργίας δεν θα πρέπει «να είναι αντικίνητρο για την εργασία» και ότι «δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μην δουλεύουν». Να θυμίσουμε ότι, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, ήδη καταργήθηκαν τρία επιδόματα στην εκπνοή του 2023: ειδικό επίδομα εφάπαξ σε όσους παραμένουν άνεργοι μετά το πέρας της τακτικής επιδότησης, επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων και επίδομα επίσχεσης εργασίας.

Στοχοποιώντας για άλλη μια φορά τους ανέργους και αναπτύσσοντας τη γνωστή προπαγάνδα περί απροθυμίας τους να εργαστούν και της επιδίωξής τους να ζουν με επιδόματα (αυτά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, που έχει επινοήσει κάθε είδους «pass» τα τελευταία 5 χρόνια), η κυβέρνηση έρχεται τώρα να περικόψει εκ νέου τα κονδύλια για τους ανέργους (ενδεικτικά, η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε από 1,034 δισ. ευρώ το 2023 στα 934 εκατ. ευρώ το 2024) και να διοχετεύσει το χρήμα προς τους εργοδότες με ποικίλους τρόπους: είτε με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (προβλέπονται νέες μειώσεις για το 2025 και το 2027 κατά μία ποσοστιαία μονάδα), χρήματα που προορίζονται για την ενίσχυση των ανέργων μέσω ΔΥΠΑ, αλλά κυρίως μέσω των πολυδιαφημισμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

Τα προγράμματα κατάρτισης για εύρεση εργασίας γίνονται πλέον υποχρεωτικά για όλους τους ανέργους. Όσοι διακόψουν το πρόγραμμα ή αρνηθούν τρεις φορές την προσφερόμενη εργασία από την ΔΥΠΑ, αυτομάτως θα διαγράφονται από τους καταλόγους της υπηρεσίας και θα χάνουν το επίδομα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό (10-15%) του συνόλου των ανέργων λαμβάνει σήμερα το επίδομα – είναι προφανές ότι με αυτό το μέτρο, οι δικαιούχοι θα είναι ακόμα λιγότεροι.

Η κυβέρνηση, όμως, προχωρά ακόμα παραπέρα, καθώς προσπαθεί να σκεφτεί τρόπους να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα στους ανέργους
«να σταματήσουν να κάθονται»: σκοπεύει να νομοθετήσει ένα μεταβλητό επίδομα ανεργίας, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το ύψος του κατώτατου μισθού, αλλά θα προκύπτει από το ύψος του μισθού, τις ώρες εργασίας και τα χρόνια ασφάλισης του απολυμένου – σε συνθήκες απόλυτης εργασιακής ευελιξίας, με τεράστια ποσοστά ημιαπασχόλησης, είναι προφανές το επίδομα πετσοκόβεται με συνοπτικές διαδικασίες!

Αλλά το Υπουργείο Εργασίας δεν μένει εκεί: συζητά τη μείωση του επιδόματος ανά τρίμηνο, ώστε να πιέζει τον άνεργο να δεχθεί οποιαδήποτε δουλειά βρεθεί μπροστά του! Σε όλα τα παραπάνω, ας σημειωθεί ότι το 50% του επιδόματος θα καταβάλλεται και θα δαπανάται μέσω προπληρωμένης κάρτας.
Είναι σαφές ότι μέσα από αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση μεθοδεύει την περαιτέρω εξαθλίωση του πιο ευάλωτου κομματιού των εργαζομένων. Όχι μόνο τους αφήνει αβοήθητους, αλλά θέλει να τους εξαναγκάσει τελικά να επιστρέφουν στην εργασία με όρους πείνας και εκμετάλλευσης, κάνοντας έτσι ένα μεγάλο δώρο στους εργοδότες: ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς αντιστάσεις, χωρίς επιλογές, χωρίς δικαιώματα!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το