Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει βάλει στόχο να ξεπουλήσει κάθε δημόσιο περιουσιακό στοιχείο της χώρας στον βωμό του μεγάλου κεφαλαίου και της περιβόητης «ελεύθερης αγοράς». Μετά την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, την είσοδο ιδιωτών και τη δημιουργία του διαβόητου πλέον «χρηματιστηρίου ενέργειας» που έφεραν την εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, στο στόχαστρο έχει μπει πλέον και το νερό.
Η αρχή επιχειρείται να γίνει από την πολύπαθη Θεσσαλία με φόντο τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, τους χιλιάδες αγρότες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας και των ήδη συσσωρευμένων χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή, με την ξηρασία και την απουσία στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
Αδίστακτη η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει με τον μανδύα ενός “σχεδίου” επίλυσης των προβλημάτων του Θεσσαλικού να μετασχηματίσει την τρομερή καταστροφή στη Θεσσαλία σε μπίζνες μεγάλων ιδιωτικών κεφαλαίων.
Φτιάχνουν «ΑΕ» και ιδιωτικοποιούν το νερό της Θεσσαλίας
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη σύσκεψη για τη διαχείριση των υδάτων στην Καρδίτσα, δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων, ο οποίος θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ΑΕ» (ΟΔΥΘ ΑΕ) και την εποπτεία του θα έχουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών. Προηγήθηκε όμως η νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων). Συνδυαστικά ΟΔΥΘ και ΡΑΑΕΥ στρώνουν τον δρόμο για την παράδοση των υδάτων, ενός φυσικού αγαθού που ανήκει στον λαό, στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των αρπακτικών της «ελεύθερης αγοράς».
Ο ΟΔΥΘ ΑΕ θα αποτελεί εταιρεία που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία και όχι την κάλυψη των αναγκών της αγροτιάς. Πρόκειται για έναν πάροχο υπηρεσιών υδάτων στον οποίο θα υπαχθούν και στη συνέχεια θα καταργηθούν οι τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) της Θεσσαλίας που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Ο ΟΔΥΘ ΑΕ μεταξύ άλλων θα αναλάβει το σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής και διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας στη Θεσσαλία, τον σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική προστασία της, τον έλεγχο των δικτύων άρδευσης και των εγγειοβελτιωτικών έργων. Στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνονται η τιμολόγηση του νερού με όρους που θα διασφαλίζουν την κερδοφορία του και η ανάθεση, μέσω εργολαβιών και ΣΔΙΤ, της συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων μεταφοράς και διανομής του νερού σε κατασκευαστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν περαιτέρω οι χρεώσεις στην τιμή της χρήσης του νερού.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια και στους φορείς που συγχωνεύονται, καθώς, όπως καταγγέλλουν, οι εργασιακές σχέσεις θα επιδεινωθούν. Άλλωστε στους υπάρχοντες οργανισμούς το έδαφος στρώνεται προς αυτή την κατεύθυνση με την επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης.
Η έκθεση των Ολλανδών ειδικών πιστή στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ
Την ίδια ώρα, η πολυσυζητημένη έκθεση των Ολλανδών ειδικών της εταιρείας HVA που όρισε η κυβέρνηση για να εκπονήσουν σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, πέραν των παραδοχών στις οποίες αναγκάζεται να προβεί αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτων, δεν παύει να ενσωματώνει την αντιλαϊκή – αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ρίχνει τις ευθύνες στους αγρότες που καταναλώνουν πολύ νερό σε υδατοβόρες καλλιέργειες, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική σειράς κυβερνήσεων και της ΕΕ που επί δεκαετίες προωθούσαν συγκεκριμένα προϊόντα προς καλλιέργεια, ενώ είχαν αφήσει στην τύχη του τον υδροφόρο ορίζοντα και τη διαχείρισή του. Οι όποιες αλλαγές στις καλλιέργειες ανά τα χρόνια γινόταν χωρίς σχέδιο και με μόνο γνώμονα τη λογική κόστος – όφελος για τα διεθνή μονοπώλια.
Αν κανείς παραμερίσει «φανταχτερές» φράσεις, όπως «ένας για όλους και όλοι για έναν» που περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος του σχεδίου των Ολλανδών ειδικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές θα διαπιστώσει ότι κύριος γνώμονας είναι το κέρδος, η μείωση του κόστους και η εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διαχείριση των υδάτων. Έτσι, στην έκθεση συνιστάται η ίδρυση οργανισμού διαχείρισης υδάτων «ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου», δηλαδή ο ΟΔΥΘ ΑΕ, ενώ πυξίδα για την κατασκευή υποδομών θα είναι το κόστος και όχι η ασφάλεια των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος.
Στο ίδιο πλαίσιο, προτείνεται η μετάβαση σε άλλες καλλιέργειες, όπως κηπευτικά και φρούτα, τα οποία απαιτούν λιγότερο νερό και χώρο. Η «σταδιακή, πολυετής και συντονισμένη μετάβαση» όμως που προκρίνεται, μόνο στα χαρτιά μπορεί να μείνει αν αναλογιστεί κανείς τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη συνάντηση με τους αγρότες τον Μάρτη, όπου μιλούσε για μετάβαση με ορίζοντα δεκαετίας αλλά και τη στοχοθεσία ντόπιου κεφαλαίου και ΕΕ που προσπαθούν να επιβάλλουν την αλλαγή καλλιέργειας εδώ και χρόνια, οδηγώντας έτσι σε εξαφάνιση τη φτωχομεσαία αγροτιά.
Για να καταλάβει κανείς καλύτερα το “πνεύμα” της Ολλανδικού σχεδίου αρκεί να αναφέρουμε ότι στον πρόλογό του ζητά “οι κάτοικοι της Θεσσαλίας να αποδεχθούν αναγκαίες θυσίες” που “αποδίδονται από την ιστορική ρήση της Μάργκαρετ όταν εφάρμοσε τα μέτρα λιτότητας για να σώσει τη βρετανική οικονομία: “Ναι, το φάρμακο Θάτσερ είναι πικρό και βαρύ, αλλά ο ασθενής το χρειάζεται για να ζήσει” (η ρήση θυμίζει λεγόμενα του χουντικού Παπαδόπουλου)!
Ακόμη γράφουν, με ωμή γλώσσα, πως “για να αποτραπεί η μετατροπή των διαμαρτυριών των αγροτών σε εξέγερση” προτείνουν πολιτικές που θα οδηγούν στην ενσωμάτωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και στην καταστολή των αντιδράσεων, κάνοντας λόγο για «συνεχή εποικοδομητικό διάλογο». Βέβαια, όλοι είδαμε πώς λειτούργησε ο «διάλογος» Μητσοτάκη – αγροτών πριν λίγο καιρό: Οδήγησε στην αναστολή των κινητοποιήσεων και του αγώνα, με την πλήρη υποταγή των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΝΔ και του ΚΚΕ.
Όταν η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται ένα υπαρκτό πρόβλημα για να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική της
Η σωστή και ουσιαστική διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία είναι ανύπαρκτη εδώ και δεκαετίες, την ώρα που η κλιματική αλλαγή ενισχύει και πυκνώνει ακραία φαινόμενα όπως ο Daniel που οδηγούν ταυτόχρονα σε ξηρασία και πλημμύρες. Πίσω από αυτήν την κατάσταση προσπαθούν να κρυφτούν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ΕΕ, εργαλειοποιώντας μία πραγματικότητα και μιλώντας απλά για «θεομηνίες». Φορτίζουν ιδεολογικά και πολιτικά έννοιες όπως «κλιματική κρίση» και ισχυρίζονται ότι για τις καταστροφές ευθύνονται οι «σπάνιες καταιγίδες» που «εμφανίζονται κάθε 18.000 χρόνια» και για τις φωτιές τα «ακραία καλοκαίρια».
Η κυβέρνηση της ΝΔ βγάζει τον εαυτό της και τους προκατόχους της από το κάδρο των ευθυνών για τις τραγικές ελλείψεις στην Πολιτική Προστασία που είναι παντελώς ανέτοιμη ακόμα και για τα πιο απλά, όπως η προειδοποίηση των κατοίκων. Αποποιούνται τις ευθύνες για την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας και για τα έργα – «βιτρίνα» όπου κόβουν κορδέλες οι «γαλάζιοι» υπουργοί, βουλευτές και άλλοι τοπάρχες, χωρίς καμία ουσιαστική συμβολή στην προστασία των κατοίκων της υπαίθρου. Με την πολιτική τους και με τις «λύσεις» που προτείνουν ρίχνουν ουσιαστικά τα βάρη στις πλάτες των αγροτών.
Επιπλέον ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του κάνουν τα στραβά μάτια όταν καταγγέλλονται οι ελλείψεις προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής και ουσιαστικής χρηματοδότησης του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ακραία φαινόμενα και η καταστροφή του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Daniel, κατά τη διάρκεια του οποίου καταστράφηκε μεγάλο μέρος των εγγειοβελτιωτικών έργων της Θεσσαλίας. Το κόστος αποκατάστασης εκτιμάται σε τουλάχιστον 80-100 εκ. ευρώ, με την κυβέρνηση να δίνει όμως μόνο 15 εκ. ευρώ.
Πλήρης αποκατάσταση των ζημιών στον Θεσσαλικό κάμπο
Κάτω τα χέρια από το νερό!
Όχι στην ιδιωτικοποίησή του!
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr