Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την υπόθεση της Κύπρου, καθώς αναβαθμίζεται ο ρόλος της κατοχικής Τουρκίας. Με τον βαθύτερο εγκλωβισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αμερικανοβρετανικές επιδιώξεις και τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Λευκωσίας να σέρνονται άβουλες στο αμερικανονατοϊκό άρμα, η Κύπρος μετατρέπεται σε ανέξοδο αντάλλαγμα-προσφορά της Δύσης προς την Τουρκία.

Η επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νούλαντ, σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία ανέδειξε την ωμότητα των αμερικανικών προθέσεων συνεκμετάλλευσης των θαλάσσιων ζωνών της περιοχής στα πλαίσια της διασφάλισης της ΝΑΤΟϊκής συνοχής. Σε συνέχεια της ακύρωσης του East Med από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Νούλαντ υπέδειξε στον Αναστασιάδη «την ανάγκη εμπλοκής της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου», χαϊδεύοντας τα αυτιά του Ερντογάν, που απειλεί ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία. Ζητάει την ενεργειακή συνεργασία της Κύπρου και της Ελλάδας με την κατοχική Τουρκία, πριν τον τερματισμό της κατοχής. Αναμειγνύεται κυνικά στις εσωτερικές υποθέσεις και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Λευκωσίας, διατάσσοντας να περιοριστεί στο ελάχιστο η δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να δίνει υπηκοότητα σε πολίτες άλλων χωρών και να επιτρέπει την είσοδο πλοίων ή αεροσκαφών στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κύπρου, θέτοντας προφανώς στο στόχαστρο τη Ρωσία.
Ταυτόχρονα, η Νούλαντ, αναβαθμίζοντας τα κατεχόμενα, στη σύντομη επίσκεψή της στην Κύπρο, επισκέφθηκε τον Τατάρ προσφωνώντας τον «Πρόεδρο του Βορρά» και υιοθετώντας στην ουσία το τουρκικό αφήγημα των δύο κρατών στην Κύπρο, προσάρμοσε την ορολογία της μιλώντας για «Βορρά» και «Νότο».

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από όλες τις χώρες της ΕΕ/ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, που κατέχουν Ρωσικό οπλισμό να αποστείλουν τέτοιο οπλισμό στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι το 70% των οπλικών συστημάτων της κυπριακής Εθνικής Φρουράς είναι Ρωσικής προέλευσης, αφού οι ΗΠΑ είχαν μέχρι πρόσφατα επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Κύπρο (θύμα εισβολής), αλλά όχι στην Τουρκία (τον εισβολέα). Ωστόσο η εξωφρενική αμερικανική απαίτηση, ουσιαστικού αφοπλισμού του νησιού, αν και δεν έγινε δεκτή, βρήκε δουλόφρονες υποστηρικτές στο κυβερνών ΔΗΣΥ.
Τελική επίδειξη «ευγνωμοσύνης» ήρθε από τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής του ομιλίας στο Κυπριακό κοινοβούλιο καθώς απέφυγε συνειδητά να αναφερθεί έστω και στις τυπικές δηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα της Κύπρου. Το χειρότερο ατόπημα του Ζελένσκι ήταν η προσβλητική, για την κυπριακή βουλή, μονομερής διακοπή της σύνδεσης με το Κίεβο, όταν η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ξεκίνησε στην αντιφώνησή της να αναφέρεται στην Τουρκική εισβολή. Τότε ξαφνικά προέκυψε «τεχνικό πρόβλημα» και η σύνδεση διακόπηκε. Πώς να επιτρέψει κάτι τέτοιο ο Ζελένσκι, όταν αναγνωρίζει τον μεσολαβητικό της Άγκυρας ρόλο και ζητά από την Τουρκία να είναι μεταξύ των χωρών που θα εγγυηθούν την ασφάλειά της;

Στο μεταξύ η Μόσχα μετά τις αναφορές Λαβρόφ στα κατεχόμενα με την επίσημη ονομασία τους χωρίς εισαγωγικά, προετοιμάζει το άνοιγμα προξενείου στη λεγόμενη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία η Μόσχα «διερευνά τις δυνατότητες να δώσει βοήθεια σε χιλιάδες Ρώσους υπηκόους που ζουν στα εδάφη επί των οποίων η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο». Και επιβεβαιώνοντας τις ρωσικές προθέσεις, η ρωσική πρεσβεία επισήμανε ότι «προξενικές αντιπροσωπείες αριθμού δυτικών χωρών, περιλαμβανομένων αρκετών μελών της ΕΕ, για χρόνια διεξάγουν παρόμοιες δραστηριότητες στη λεγόμενη “ΤΔΒΚ”».
Η Λευκωσία κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία υποβάθμισε το γεγονός, μιλώντας για «σημεία εξυπηρέτησης πολιτών» που διατηρούν στα Κατεχόμενα «εδώ και χρόνια» κράτη όπως οι Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, υποστηρίζοντας ότι αυτά «δεν έχουν όμως καμία θεσμική σχέση με το παράνομο καθεστώς».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το