Η πρώτη απόλυση επικουρικού γιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γεγονός. Μάλιστα, πριν καν λήξει η σύμβασή του. Γιατρός μαιευτήρας – γυναικολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής απολύθηκε στις 7 του μήνα γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε άκυρη τη σύμβαση εργασίας του αφού είχε ξεπεράσει το 24μηνο. Η διευθύντρια της κλινικής είχε απευθύνει έκκληση προς τη διοίκηση του νοσοκομείου στις 14/8 να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος να λυθεί η σύμβαση του γιατρού.
Ο γιατρός εκτελούσε τα καθήκοντά του κανονικά και εφημέρευε όσες μέρες του αναλογούσαν, χωρίς να αμείβεται μισθό και εφημερίες, ανέφερε η ίδια στο σχετικό έγγραφο και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν απολυθεί «θα μείνουμε τρεις μόνιμοι ιατροί να εκτελούμε 10 εφημερίες τον μήνα»!
Ο γιατρός στον Πολύγυρο Χαλκιδικής δεν είναι μόνος του. Στον αέρα βρίσκεται για ακόμα μια φορά, εκτός από τη μισθοδοσία, η ίδια η εργασία συνολικά 1.100 επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ ολόκληρα τμήματα και κλινικές απειλούνται με κλείσιμο, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι γιατροί αυτοί είναι οι μοναδικοί που υπηρετούν.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, βασιζόμενο στο Σύνταγμα, σε Προεδρικά Διατάγματα και ευρωπαϊκές οδηγίες, έκρινε ότι οι συμβάσεις των γιατρών αυτών είναι παράνομες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να είναι απλήρωτοι, αλλά και να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης, αφού η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ρητά ότι «οι συμβάσεις των οποίων η διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες είναι παράνομες», όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Στο Νοσοκομείο Σερρών, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, υπηρετούν ένας ογκολόγος και ένας παθολόγος, οι οποίοι απολύονται αμέσως μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην αντίστοιχη λίστα των επικουρικών δεν υπάρχει άλλος γιατρός και βάσει της νομοθεσίας θα πρέπει να μεσολαβήσουν τρεις μήνες για να προσληφθούν οι γιατροί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον για τρεις μήνες τα ογκολογικά περιστατικά του Νοσοκομείου Σερρών δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο.
Σε άλλες περιοχές, επικουρικοί γιατροί δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται για ολόκληρους μήνες μισθό και εφημερίες. Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, γυναικολόγος δεν πληρώνεται τον μισθό του και τις εφημερίες του από τον Ιανουάριο, στο Διδυμότειχο ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
«Αυτά είναι τα τραγικά αδιέξοδα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, που επιρρίπτει ευθύνες σε όλα τα κόμματα (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.) που αρνήθηκαν να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση που κατέθεσαν 140 συνδικαλιστικοί φορείς του Δημοσίου, ανάμεσά τους και η ΟΕΝΓΕ, για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ενώ διατηρείται άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο που αφήνει απλήρωτους για μήνες τους γιατρούς, που απολύει γιατρούς την ώρα που οι δημόσιες μονάδες υγείας μετρούν χιλιάδες κενά και που στέλνει στην ανεργία, στερώντας από τους ασθενείς και αχρηστεύοντας έμπειρο κι αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό.
Η Ομοσπονδία απαιτεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Αιτήματα των γιατρών είναι να πληρωθούν άμεσα οι συνάδελφοί τους, να μην απολυθεί κανένας επικουρικός, να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τις ανάγκες.
Πηγή: Ντάνι Βέργου – efsyn.gr
e-prologos.gr