Ο «ειρηνοποιός» Τραμπ, όπως αποκάλεσε τον εαυτό του κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, άρχισε να ξεδιπλώνει πτυχές του σχεδίου του για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Απ’ όσα όμως δηλώνουν αυτός και οι επιτελείς του ή όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις συγκεκριμένες προτάσεις προς τη Μόσχα η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να σταματήσει ο πόλεμος μέσα σε «24 ώρες», όπως δήλωνε ψηφοθηρικά ο νέος πρόεδρος. Πλέον οι επιτελείς του αναφέρουν τις 100 ημέρες και βλέπουμε.
Ο Τραμπ με την ανάληψη των καθηκόντων του φαίνεται πως ακολουθεί την τακτική της «μέγιστης πίεσης», δηλαδή τη συνέχιση της πολιτικής Μπάιντεν, κάνοντας παράλληλα κάποια φραστικά, για την ώρα, «ανοίγματα» προς τη Μόσχα, ώστε να τη φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Σε ό,τι αφορά τον Ζελένσκι αυτός ως αμερικανονατοϊκό ενεργούμενο είτε θα αναγκαστεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία των δύο είτε θα «αποσυρθεί» από το προσκήνιο της ιστορίας.
Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται ότι ο Τραμπ και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός θέλουν να κλείσουν, με κάποιο τρόπο, την ουκρανική κρίση καθώς στρέφουν την προσοχή τους σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπου συγκρούονται με τον βασικό τους ανταγωνιστή, την Κίνα. Το αν αυτό συμβεί, πότε και με ποια χαρακτηριστικά είναι κάτι που μένει να φανεί, αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει τη συνέχιση και τη βαθύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στον ουκρανικό βάλτο. Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά από τρία χρόνια πολεμικών συγκρούσεων έχουν πλέον τη δική τους δυναμική. Ενδεικτικό της δυσκολίας του εγχειρήματος είναι πως ο Τραμπ υπονόησε ότι θα μπορούσε να εμπλακεί και η Κίνα, η οποία προωθεί τις δικές της προτάσεις, για διευθέτηση, μαζί με τη Βραζιλία, προφανώς σε μια προσπάθεια να πειστεί η Μόσχα.
Με μία ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Truth Social, στην κλασική πομπώδη αντιαριστερή τραμπική ρητορική, απείλησε ότι θα επιβάλει «υψηλούς φόρους, δασμούς και κυρώσεις» στη Ρωσία και τους συμμάχους της, εάν δεν σταματήσει την εισβολή της στην Ουκρανία. «Δεν σκοπεύω να βλάψω τη Ρωσία. Αγαπώ τον ρωσικό λαό και είχα πάντα μια πολύ καλή σχέση με τον Πρόεδρο Πούτιν – και αυτό παρά τα hoax (σ.σ. ψευδείς ειδήσεις) της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (σ.σ. εκεί κατατάσσει τους Δημοκρατικούς!) περί Ρωσίας, Ρωσίας, Ρωσίας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η Ρωσία μας βοήθησε να κερδίσουμε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με σχεδόν 60.000.000 απώλειες (σ.σ. υπερβάλλει) σε ανθρώπινες ζωές. Έχοντας πει όλα αυτά, θα κάνω στη Ρωσία, της οποίας η οικονομία καταρρέει (σ.σ. πάλι υπερβάλλει) και στον Πρόεδρο Πούτιν, μια πολύ μεγάλη χάρη. Τακτοποιήστε τώρα και σταματήστε αυτόν τον γελοίο πόλεμο! Τα πράγματα μπορούν μόνο να γίνουν χειρότερα. Εάν δεν κάνουμε μια «συμφωνία» και σύντομα μάλιστα, δεν έχω άλλη επιλογή από το να βάλω υψηλούς φόρους, δασμούς και κυρώσεις σε οτιδήποτε πωλείται από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε διάφορες άλλες χώρες. Ας τελειώσει αυτός ο πόλεμος, που δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν εγώ Πρόεδρος!», έγραψε μεταξύ άλλων. Ο Τραμπ δεν αρκέστηκε σε αυτό μόνο και συνέχισε απειλώντας ευθέως τη Ρωσία. «Μπορούμε να το κάνουμε με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο – και ο εύκολος τρόπος είναι πάντα καλύτερος. Ήρθε η ώρα να ‘κάνουμε μία συμφωνία. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές»(!!!), κατέληξε.
Νωρίτερα από το Οβάλ γραφείο επανέλαβε ότι ο Πούτιν είναι σε μεγάλους μπελάδες καθώς κινδυνεύει να καταστρέψει τη χώρα του. «Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μου είπε ότι θέλει να κάνει συμφωνία. Δεν ξέρω αν ο Πούτιν θέλει… ίσως όχι. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνει συμφωνία. Θεωρώ ότι καταστρέφει τη Ρωσία αν δεν το κάνει», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αλλά και ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μαρκ Ρούμπιο, αμέσως μετά την ορκωμοσία του κάλεσε τόσο το Κίεβο όσο και τη Μόσχα να κάνουν υποχωρήσεις, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. «Θα είναι εύκολο; Θα είναι περίπλοκο; Σαφώς, διότι κάθε πλευρά θα πρέπει να δώσει κάτι (…). Στο τέλος, η πραγματικότητα είναι ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα αποτελεί ένα αδιέξοδο, μία παρατεταμένη σύγκρουση. Αδιέξοδο το οποίο προκαλεί τεράστια ζημιά στην Ουκρανία» τόνισε.
Ο Τραμπ θα «απελευθερώσει την αμερικανική ενεργειακή δύναμη»
Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής της μεταβατικής ομάδας του νέου προέδρου στο Πεντάγωνο, Ρόμπερτ Γουίλκι, στο BBC. Ανέφερε ότι ο Τραμπ πρόκειται να τηλεφωνήσει στον Πούτιν και να του ζητήσει να σταματήσει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Εάν ο Πούτιν αντισταθεί στις εκκλήσεις αυτές, ένα από τα εκτελεστικά διατάγματα του Τραμπ «θα απελευθερώσει την αμερικανική ενεργειακή δύναμη». Δηλαδή «θα αρχίσει η ροή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η αμερικανική παρουσία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου προς τα κάτω. Αυτό θα χρεοκοπήσει τη ρωσική οικονομία. Αυτό θα πληγώσει σοβαρά τη ρωσική οικονομία εν καιρώ πολέμου». Βέβαια κάτι τέτοιο θα τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία και άλλους ανταγωνιστές των ΗΠΑ οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια, την ώρα που υποτίθεται ότι ο Τραμπ θέλει να τους επιβάλει νέους δασμούς ώστε να πλήξει την ανταγωνιστικότητά τους. Μένει να δούμε τι απ’ όλα αυτά τα σχέδια θα προχωρήσει και τι αποτέλεσμα θα φέρει.
Παράλληλα, ο Γουίλκι είπε πως ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να επικοινωνήσει και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να του μεταφέρει την πεποίθησή του ότι δεν έχει κάνει αρκετά στα πεδία των μαχών, κυρίως γιατί δεν έχει επιστρατεύσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας καθώς «έχει αφήσει έξω τους άνδρες του πληθυσμού που παρέχουν τη μυϊκή δύναμη». Ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μάικ Γουόλτς, είχε καλέσει πρόσφατα την Ουκρανία να μειώσει την ηλικία επιστράτευσης στα 18 από τα 25 έτη, για να δείξει μεγαλύτερη «δέσμευση» στον αγώνα για τη δημοκρατία!
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι σχεδιάζεται συνάντηση με τον Πούτιν, αν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμία ουσιαστική προετοιμασία».
Δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών
Χαμηλοί τόνοι και «ανοίγματα» της Μόσχας στον Τραμπ
Φαίνεται όμως ότι έχουν ανοίξει ήδη δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, πριν ακόμη από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, με τον Πεσκόφ να αρνείται να σχολιάσει σχετική πληροφορία του Bloomberg για συνομιλίες στο Κατάρ, ειδικά για την προστασία πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η ρωσική πλευρά βλέπει ότι με τον Τραμπ υπάρχει η δυνατότητα για επικοινωνία κορυφής, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν με τον οποίο ο Πούτιν είχε να συνομιλήσει τρία χρόνια. Έτσι σε μια κίνηση αβρότητας αλλά και ουσίας, ο Πούτιν την ημέρα της ορκωμοσίας του συνεχάρη τον νέο Αμερικανό πρόεδρο. Δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για την Ουκρανία και τα πυρηνικά όπλα. «Βλέπουμε τις δηλώσεις του νεοεκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ και των μελών της ομάδας τους για την επιθυμία να αποκατασταθούν οι απευθείας επαφές με τη Ρωσία. Επίσης, ακούμε τη δήλωσή του για την ανάγκη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποτραπεί ένας τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος καλωσορίζοντας αυτή τη στάση.
Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας ανέφερε ότι επιθυμεί να εξασφαλίσει μακροχρόνια ειρήνη στην Ουκρανία και όχι μια σύντομη κατάπαυση του πυρός. Διεθνή μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι ο Πούτιν συγκάλεσε τη συνεδρίαση τη Δευτέρα, την ημέρα της ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου, ενώ συνήθως αυτή γίνεται Παρασκευή.
«Σε ό,τι αφορά την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, θα ήθελα να τονίσω ότι ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι μία σύντομη κατάπαυση του πυρός, όχι κάποιου είδους περίοδος ανάπαυλας που θα επιτρέψει την ανασύνταξη και τον επανεξοπλισμό των δυνάμεων, αλλά μια μακροπρόθεσμη ειρήνη, βασισμένη στον σεβασμό για τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος. Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2024 ο Πούτιν είχε θέσει τις ρωσικές προϋποθέσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία. Τις θέσεις αυτές είχε επισημάνει στις 14/1 και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σε συνέντευξη τύπου. Εκεί αναφέρθηκε στην αναγνώριση των τετελεσμένων στο πεδίο και στη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ως βασικές προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος.
Πιο αισιόδοξος για τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις εμφανίστηκε ο Κίριλ Ντμιτρίεφ, επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας, ο οποίος ήταν ο σύνδεσμος της Μόσχας με την ομάδα του Τραμπ στην αρχή της πρώτης προεδρικής θητείας του. Σε δήλωσή του στο CNN είπε ότι η προεδρία Τραμπ «μπορεί να ανοίξει μία νέα εποχή συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, για την αντιμετώπιση παγκοσμίων ζητημάτων και την αποφυγή της πυρηνικής κλιμάκωσης». Οι «τολμηρές» ενέργειες του Τραμπ αποδεικνύουν ότι «οι αποφασιστικές ηγεσίες μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας, ξεκλειδώνοντας την οικονομική ανάπτυξη και μεταμορφώνοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις σε ευκαιρίες για διάλογο και αποφασιστικότητα μέσω της επίλυσης προβλημάτων», συμπλήρωσε.
Η Μόσχα, κρατάει χαμηλούς τόνους και, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις Τραμπ, δεν δείχνει πως πιέζεται, προς το παρόν, για μια γρήγορη λύση καθώς στο στρατιωτικό επίπεδο διατηρεί την επιθετική πρωτοβουλία, καταλαμβάνοντας τη μια περιοχή μετά την άλλη. Επίσης έχει διαμορφώσει τις συμμαχίες της με την Κίνα, τις χώρες των BRICS και του SCO, αλλά και χώρες του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου, που της επιτρέπουν να διαχειρίζεται τις δυτικές κυρώσεις και να ενισχύει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Αν και σίγουρα δεν θα ήθελε αυτή η κατάσταση να χρονίσει.
Οι επιδιώξεις του ρωσικού ιμπεριαλισμού δεν σχετίζονται μόνο με την Ουκρανία, η οποία είναι σαφώς ένα σημαντικό κομμάτι των σχεδιασμών του, αλλά αφορούν τη λεγόμενη ευρωπαϊκή ή και ευρασιατική πολιτική ασφάλειας, τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις και τις σχέσεις με τη δύση συνολικότερα. Το χαλάρωμα της αμερικανονατοϊκής θηλιάς μετά την επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα πρώην σοβιετικά κράτη της ανατολικής Ευρώπης. Την αναγνώριση των ζωτικών συμφερόντων της Μόσχας σε αυτά, στον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και όπου αλλού κρίνει ο ρωσικός ιμπεριαλισμός ότι θίγονται τα συμφέροντά του μετά την ανασυγκρότησή του, ύστερα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την τροποποίηση του συσχετισμού δύναμης στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Γι’ αυτό ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται να συναντηθεί με τον Ζελένσκι αλλά επιδιώκει να θέσει αυτά τα ζητήματα σε επίπεδο κορυφής με τον Τραμπ. Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι είναι τρομοκρατημένοι από τις πιθανές παραχωρήσεις που ενδεχομένως κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος στον Πούτιν και τις επιπλέον δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβουν προς το Κίεβο. Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα η Βρετανία υπέγραψε 100ετή συμφωνία εταιρικής σχέσης με την Ουκρανία.
Τηλεδιάσκεψη Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ
Στην ατζέντα και η Ουκρανία
Το Ουκρανικό βρέθηκε στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία Τραμπ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επί 1,5 ώρα. Στο επίκεντρο ήταν πώς θα «χτιστούν» οι σχέσεις τους με τον Τραμπ, οι προοπτικές για μία ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, αλλά και η υποστήριξη της Μόσχας στο Πεκίνο για την Ταϊβάν. Επίσης το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ανάπτυξη της ευρασιατικής ασφάλειας. Από τη μεριά του Κρεμλίνου τονίστηκε η ετοιμότητα «για διάλογο με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, για τη σύγκρουση στην Ουκρανία» με στόχο μια μακροπρόθεσμη ειρήνη στην Ουκρανία και όχι μια βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα ρωσικά συμφέροντα.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr