Η Κίνα κάλεσε την Αργεντινή να παραστεί στις συνόδους κορυφής του οικονομικού μπλοκ BRICS του 2022. Για πολλούς θεωρείται ότι είναι ένα βήμα προς την «επίσημη είσοδο» στον όμιλο. Οι BRICS θα πραγματοποιήσουν τηλεσυνόδους κορυφής για τους υπουργούς Εξωτερικών και τους προέδρους των μελών της στις 20 Μαΐου και στις 24 Ιουνίου, αντίστοιχα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται η ένταξη της Αργεντινής στο πλαίσιο των BRICS. Στις αρχές του 2014, η Ινδία ζήτησε να προστεθεί η Αργεντινή στη συμμαχία και η Ρωσία την κάλεσε στη σύνοδο κορυφής την ίδια χρονιά. Εάν προσχωρήσει η Αργεντινή, η ομάδα μπορεί να μετονομαστεί σε BRICSA.
Είναι προφανές ότι Αργεντινή αναζητά εναλλακτικές λύσεις εκτός ΔΝΤ που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ. Είναι παγιδευμένη σε απεχθή χρέη 44,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ και έχει παλαιότερα αναζητήσει άλλες οικονομικές ευκαιρίες για να ελαφρύνει αυτό το συντριπτικό βάρος.
Στην καρδιά των BRICS βρίσκεται η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, μια εναλλακτική λύση στην Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και η Συμφωνία Ενδεχόμενων Αποθεματικών, αντίπαλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ. Τα μέλη των BRICS έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υποστήριζαν την ένταξη της Αργεντινής στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα του μπλοκ.
Αυτόν τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernández πραγματοποίησε ταξίδι στην Κίνα και τη Ρωσία. Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Σι, ο Fernández είπε ότι θέλει η χώρα του να ενταχθεί στους BRICS. Κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο Fernández (παρά την φιλοΗΠΑ εξωτερική πολιτική της χώρας του πχ Σαντινίστας, Ουκρανία) υπέγραψε μια συμφωνία που ενσωματώνει επίσημα την Αργεντινή στην παγκόσμια Πρωτοβουλία Belt and Road (παλαιότερα δρόμος του μεταξιού και μετά γνωστή ως One Belt One Road) της Κίνας.
Βέβαια η άνοδος των ακροδεξιών προέδρων Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Βραζιλία και του Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία, οι οποίοι στηρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αποδυναμώσει το πλαίσιο των BRICS από τότε που ιδρύθηκε το 2009. Ωστόσο, ο «αριστερός» πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, συνιδρυτής των BRICS, έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το μπλοκ εάν κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου 2022. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται σταθερά έναντι του Μπολσονάρο.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Λούλα, Σέλσο Αμορίμ, είπε ότι μια Βραζιλία υπό την ηγεσία του Λούλα θα υποστήριζε σθεναρά την ένταξη της Αργεντινής στους BRICS, αποκαλώντας την «πολύ σημαντική» για την περιοχή. Η Αργεντινή έχει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική, μετά τη Βραζιλία και το Μεξικό. Το Μεξικό έχει επίσης θεωρηθεί ως δυνητικό μέλος, αλλά πιθανότατα αποκλείστηκε επειδή ανήκει ήδη στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Λίγα λόγια για την ομαδα χωρών BRICS
(Ο όρος προέρχεται από τα αρχικά των ονομάτων των χωρών Brazil, Russia, India, China, South Africa)
Αυτή η ομάδα, αρχικά αποτελούνταν από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, και ονομαζόταν BRIC, εμφανίστηκε στις αρχές του αιώνα ως ένα μπλοκ, το οποίο πολλοί αντιμετώπιζαν ως ομάδα από τις κύριες αναδυόμενες οικονομίες εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για χώρες με ισχυρές ή πολύ ισχυρές οικονομίες που ασφυκτιούν μέσα στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και το δολλάριο και λιγότερο από την ΕΕ και το ευρώ. Χώρες με διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα και ηγεμονικούς προσανατολισμούς όπως η Κίνα και η Ρωσία. Με βηματισμό που πολλές φορές διαφοροποιείται από τους πολιτικοοικονομικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό της κάθε χώρας χωριστά. Διαμορφώθηκε επίσημα ως τέτοιο το 2008. Εκείνη τη χρονιά εκδόθηκε η πρώτη κοινή δήλωση και από τότε ξεκίνησαν οι επίσημες συναντήσεις ως μπλοκ, στο οποίο προσχώρησε η Νότια Αφρική το 2010.
Στο σύνολό τους, αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν το 25% του Ακαθάριστου Παγκόσμιου Προϊόντος, το 43% του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη και κινητοποιούν το 20% των επενδύσεων παγκοσμίως.
Αν όταν άρχισε να ακούγεται ο όρος BRIC, το 2001, η εμπορική ανταλλαγή μεταξύ των οικονομιών-μελών ήταν μόλις 21.000 εκατομμύρια δολάρια, σήμερα, ήδη ως BRICS, φτάνει τα 280.000 εκατομμύρια. Δηλαδή, πολλαπλασιάστηκε με περισσότερο από 13 φορές.
Επιπλέον, οι πέντε χώρες μαζί έχουν το 45% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. και αντιπροσωπεύουν το 15% του παγκόσμιου εμπορίου. Περισσότεροι από 3.000 εκατομμύρια κάτοικοι ζουν σε αυτές, το Ακαθάριστο Προϊόν τους είναι 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αγροτική τους παραγωγή ανέρχεται σε 2.000 εκατομμύρια τόνους· και τα διεθνή νομισματικά τους αποθέματα, άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου συνόλου.
Τα Μπρικ έχουν έκταση 38,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, το 27 τοις εκατό του συνόλου του κόσμου, και ηλεκτρική παραγωγή 1,97 εκατομμυρίων γιγαβάτ, που ισοδυναμεί με το 35% του παγκόσμιου συνόλου.
Όσον αφορά την ενέργεια, όταν συγκρίνουμε τα νούμερά τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αποθέματα πετρελαίου οι BRICS φτάνουν τους 112.945 εκατ. τόνους έναντι 5.718 εκατομμυρίων ευρωπαϊκών. Αυτά του φυσικού αερίου ανέρχονται σε 48.337,7 εκατ. κυβικά μέτρα, έναντι 2.476 εκατ. στη Γηραιά Ήπειρο και αυτά του άνθρακα ανέρχονται σε 374 εκατομμύρια τόνους, πάνω από τα 40 εκατομμύρια της ΕΕ.
Γιάννης Μακρίδης
e-prologos.gr