Παρακράτηση όλης της σύνταξης σε ασφαλισμένους χωρίς προειδοποίηση – Οι δύο επισημάνσεις της εγκυκλίου που δεν τηρήθηκαν πριν εφαρμοστεί η ποινή για μη δήλωση παράλληλης απασχόληση

Περισσότεροι από 2.000 συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ πήγαν στα ΑΤΜ για να κάνουν ανάληψη χρημάτων από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου προκειμένου να πληρώσουν φως, νερό, τηλέφωνο, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, αλλά έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι στους λογαριασμούς τους είχε κατατεθεί, έναντι της σύνταξης, μόλις 1 ευρώ.

Ο ΕΦΚΑ είχε προχωρήσει, χωρίς προειδοποίηση, στην παρακράτηση όλου του ποσού της μηνιαίας σύνταξης ύστερα από τις διασταυρώσεις που έκανε το ΚΕΑΟ για το ποιοι, πόσοι και από πότε δεν είχαν καταβάλει τις απαιτούμενες εισφορές στον Φορέα. Κι επειδή το καμπανάκι χτυπούσε κυρίως για όσους συνταξιούχους δεν είχαν, πάντα κατά τους υπολογισμούς του ΕΦΚΑ, δηλώσει είτε τη μισθωτή απασχόληση –που είχαν παράλληλα με τη σύνταξη– είτε την παράλληλη αμοιβή που εισέπρατταν μέσω εταιρειών, ο ΕΦΚΑ τους επέβαλε την αυστηρότερη των ποινών που προέβλεπε η εγκύκλιος 28 του 2024, δηλαδή την παρακράτηση 12 μηνιαίων συντάξεων, αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου.

Μόνο που η συγκεκριμένη εγκύκλιος, η οποία εκδόθηκε και απεστάλη σε όλες τις αρμόδιες Διευθύνσεις στις 26 Ιουλίου 2024, εκτός από την επιβολή της ποινής των 12 συντάξεων, στην περίπτωση «παράλειψης ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης της απασχόλησης ή μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή και πόρου για το διάστημα της απασχόλησης» υπήρχαν και δύο άλλες επισημάνσεις τις οποίες –άγνωστο για ποιους λόγους– οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διάβασαν και δεν τήρησαν.

Καμία ενημέρωση

Πρώτον, πριν από την επιβολή της κύρωσης των 12 μηνιαίων συντάξεων, ο ασφαλισμένος, που δεν έχει δηλώσει τα δέοντα ως προς την παράλληλη της συνταξιοδότησής του απασχόληση, πρέπει να ειδοποιηθεί από τον ΕΦΚΑ «για την υποχρέωσή του να προβεί στη δήλωση της απασχόλησης εντός 15 εργάσιμων ημερών». Και μόνο ύστερα από την ενημέρωση, εφόσον δεν συμμορφωθεί, υπόκειται στην παρακράτηση.

Δεύτερον, η εγκύκλιος ορίζει ότι «το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως ¼ από την κύρια σύνταξη και με συμψηφισμό σύμφωνα με το άρθρο 46 του νόμου 4670/2020 (Α’ 43) από την επικουρική. Αλλως, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190)». Αλλά ακόμη και με την ενεργοποίηση του Κώδικα προβλέπεται ενημέρωση-προειδοποίηση του οφειλέτη, κάτι που δεν έγινε σε όσες τουλάχιστον περιπτώσεις γνωρίζουμε ότι υπέστησαν παρακράτηση του συνόλου της σύνταξης.

Επομένως, όχι μόνο δεν προειδοποίησε, ως όφειλε στοιχειωδώς να πράξει, ο ΕΦΚΑ, αποστέλλοντας τουλάχιστον ένα μέιλ, αλλά ούτε καν διερωτήθηκαν οι ιθύνοντες νόες του συστήματος πώς θα επιβιώσει ένας συνταξιούχος από τον οποίο αποσπάται όλο το ποσό της σύνταξης! Πολύ περισσότερο που, σύμφωνα με τον έλεγχο που έσπευσε να κάνει η διοίκηση Βαρβέρη αμέσως μόλις αντελήφθη την γκάφα, υπάρχουν και δεκάδες λάθη. Και μάλιστα πολύ χοντρά λάθη. Οπως αυτά με ασφαλισμένους που εμφανίζονται στα μητρώα του ΚΕΑΟ και του ΕΦΚΑ επί δεκαετίες ως δικηγόροι γιατί το 1978 ενεγράφησαν στο τότε Ταμείο Νομικών, αλλά ουδέποτε άσκησαν δικηγορία και συνεπώς δεν κατέβαλλαν εισφορές, ακολουθώντας άλλα επαγγέλματα.

Αλλά και άλλα λάθη που σχετίζονται με ανενεργές επιχειρήσεις τις οποίες οι μέτοχοί τους έκλεισαν καταβάλλοντας όλες τις απαιτούμενες εισφορές, οι οποίες ωστόσο εμφανίζονται ως μη καταβληθείσες.

Τα αίτια του μπάχαλου

Γιατί προέκυψε αυτό το μπάχαλο; Διότι, κατά βάση, η ψηφιακή διασύνδεση των πολλαπλών συστημάτων του ΕΦΚΑ είναι ελλιπής. Με εξαίρεση την ψηφιοποίηση της έκδοσης και απονομής συντάξεων, η καθυστέρηση των οποίων είχε αναδειχτεί σε μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, τα προβλήματα στους άλλους τομείς καλά κρατούν.

Μάλιστα, ακόμη και αυτή η πλατφόρμα που έπρεπε να έχει δημιουργηθεί για να ρυθμίζουν τις οφειλές τους μέχρι 30.000 ευρώ όσοι αδυνατούσαν να βγουν στη σύνταξη, λόγω χρεών, παραμένει στον αέρα!

Για να μην αναφερθούμε στον κυκεώνα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι, μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, όταν πρέπει να ελεγχθούν από επιτροπές για να πάρουν το επίδομα ασθένειας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλοί εργαζόμενοι καθυστερούν χειρουργεία προκειμένου να μη μείνουν απλήρωτοι επί μακρόν, αφού οι εγκρίσεις (αλίμονο αν απαιτηθεί να εξεταστούν από Επιτροπή) μπορούν να καθυστερήσουν για μήνες. Ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό, το οποίο χρήζει ακόμη και της παρέμβασης της Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, το πρόβλημα της παρακράτησης των 12 συντάξεων, χωρίς ειδοποίηση και χωρίς επιμερισμό του ποσού, αναμένουμε από τη διοίκηση να εκδώσει μια αναλυτική ανακοίνωση για το πώς πρέπει να πορευτούν οι ασφαλισμένοι. Εννοείται ότι σε όλους όσους έγινε παρακράτηση από λάθος των υπηρεσιών τα ποσά των συντάξεων πρέπει να πιστωθούν εμβόλιμα.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το