Η Ελένη Χ.* εργαζόταν ως νοσηλεύτρια σε ιδιωτική κλινική αποκατάστασης. Ήταν υπεύθυνη στο τμήμα των ασθενών που είχαν υποστεί εγκεφαλικό. Επί σχεδόν δύο χρόνια εργαζόταν, όπως και το υπόλοιπο προσωπικό, με δίμηνες συμβάσεις που ανανεώνονταν. Το 2014, όταν έμαθε ότι η διαδικασία της εξωσωματικής πέτυχε, ήταν κάτι παραπάνω από ευτυχισμένη αλλά ταυτόχρονα και πολύ φοβισμένη, όσον αφορά τη δουλειά της. Θυμόταν τι είχε συμβεί και σε άλλη συνάδελφό της στη συγκεκριμένη κλινική, που όταν έμεινε έγκυος δεν της ανανέωσαν τη σύμβαση προτείνοντάς της ως εναλλακτική το δικαίωμα να βγει στο ταμείο ανεργίας.
Ο γιατρός της Ελένης τη συμβούλευσε να πάρει αναρρωτική άδεια, καθώς στην εργασία της θα ήταν υποχρεωμένη να σηκώνει κατάκοιτους ασθενείς και να έρχεται σε επαφή με μικρόβια, και όλα αυτά θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου. Έτσι και έπραξε, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα στη δουλειά της. Εκείνες τις πρώτες εβδομάδες τη χαρά της Ελένης επισκίαζε η ανασφάλεια, καθώς δεχόταν τηλεφωνήματα από τους προϊστάμενούς της που την ρωτούσαν τι σκοπό έχει και αν μπορεί να επιστρέψει για δουλειά.
Στη δέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης της τηλεφώνησαν και της γνωστοποίησαν ότι λύεται η συνεργασία τους. Η Ελένη ταράχτηκε πολύ. Από τη μια ήταν το άδικο που την έπνιγε, από την άλλη το άγχος για το πώς θα κάλυπτε τα έξοδα της εγκυμοσύνης χωρίς ασφάλιση. Το ίδιο εικοσιτετράωρο είχε αιμορραγία και ο γιατρός της διαπίστωσε αυτόματη αποβολή του εμβρύου. Η Ελένη ήταν ένα ράκος, έπεσε σε κατάθλιψη και χρειάστηκε ψυχιατρική παρακολούθηση για να συνέλθει. «Σπάραξα στους πόνους, ψυχικούς και σωματικούς, ένιωθα λες και μου ξερίζωναν την καρδιά. Ένιωθα γδαρμένη, ένιωθα βιασμένη» λέει στη «ΜτΚ». Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η απόλυση του συζύγου της, που εργαζόταν σε άλλη επιχείρηση του ίδιου ομίλου.
Όταν συνήλθε βρήκε το κουράγιο να καταθέσει αγωγή σε βάρος του εργοδότη της. Πρωτόδικα η Ελένη δικαιώθηκε από το δικαστήριο, που αναγνώρισε ότι οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου ήταν καταχρηστικές και ότι θα έπρεπε να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Η απόφαση εκδόθηκε το 2016 και αμέσως ασκήθηκε έφεση. Στο μεταξύ, εστάλη στην Ελένη εξώδικη πρόσκληση για να επιστρέψει στην εργασία της. «Όμως ο εργοδότης μου δεν μου είχε καταβάλει τα δεδουλευμένα μου για το διάστημα από την ανακοίνωση της απόλυσης μέχρι την έκδοση της απόφασης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσα να επιστρέψω» λέει. Το 2018 εκδόθηκε η απόφαση του εφετείου που δικαίωνε τον εργοδότη με το σκεπτικό ότι παρά το εξώδικο η Ελένη δεν επέστρεψε στην εργασία της. «Ακόμα και σήμερα, τρέμω από θυμό όταν το σκέφτομαι. Στηναπόφαση της δικαστίνας δεν αναφέρεται πουθενά το αγέννητο παιδί μου. Δηλαδή δεν θεωρήθηκε σημαντικό στο σημείο αυτό; Ούτε ο νευρικός κλονισμός που έπαθα εξαιτίας της χυδαίας αυτής στάσης απέναντί μου να απολυθώ δια του τηλεφώνου ενώ ήμουν σε αναρρωτική άδεια εγκυμοσύνης; Το γεγονός ότι ήμουν σχεδόν 2 χρόνια με δίμηνες παράνομες και καταχρηστικές συμβάσεις, το γεγονός ότι απολύθηκα χωρίς να πάρω την στοιχειώδη αποζημίωση που δικαιούμουν; Γιατί μπαίνουν στο περιθώριο ακόμα και τα βασικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα; Που θα βρει τη νομική προστασία η εργαζόμενη που απολύθηκε έγκυος αν όχι στις αποφάσεις των δικαστηρίων;». Τα ερωτήματά της παραμένουν χωρίς απάντηση. Η ίδια είναι πεπεισμένη ότι τελικά βάρυνε το γεγονός ότι ο εργοδότης της είναι βουλευτής, και άρα είχε τη δύναμη και τις διασυνδέσεις. «Αν ήμουν κάποιο δημόσιο πρόσωπο θα είχε πάρει το δικαστήριο πάρει τις ίδιες αποφάσεις;».
Πλέον η Ελένη περιμένει την εξέταση της υπόθεσής της από τον Άρειο Πάγο. Από τότε που απολύθηκε δεν εργάστηκε ξανά. Αρχικά έπρεπε να ξεπεράσει το σοκ. Στη συνέχεια βρήκε το κουράγιο να υποβληθεί και σε δεύτερη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και πλέον, εδώ και τέσσερα χρόνια μεγαλώνει τα δίδυμα κοριτσάκια της. «Νόμιζα πως με το καιρό το αίσθημα της απώλειας θα έφευγε αλλά κάθε φορά που σκέφτομαι νιώθω την ψυχή μου να πονάει. Δεν αισθάνθηκα ποτέ άλλοτε τόσο άσχημα μέσα μου» λέει. Η Ελένη είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να ξεχαστεί η υπόθεση. Παράλληλα έχει δημιουργήσει μια ομάδα στο facebook για να υποστηρίξει κι άλλες γυναίκες που απολύθηκαν σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
*Τα στοιχεία της Ελένης Χ. είναι στη διάθεση της “Μακεδονίας”. Δεν δημοσιοποιούνται για ευνόητους λόγους.
Πηγή: Σοφία Χριστοφορίδου – makthes.gr
e-prologos.gr