Ανταπόκριση
Στην Ικαρία, από τις 22 του μήνα έχουν γίνει τρεις συγκεντρώσεις για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο και τις δομές υγείας του νησιού που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους.
Η πρώτη συγκέντρωση έγινε στις 22 Ιούνη, στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης που είχε εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ και στην οποία καλούσε ο Σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου. Δεκάδες συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, όχι αρκετοί για τη σοβαρότητα των προβλημάτων, αλλά η κρίσιμη μάζα που χρόνια τώρα επιμένει, ειδικά στον χώρο της υγείας, για την αναγκαιότητα ενωτικών μαζικών αγώνων. Στη συγκέντρωση καλούσε η ΕΛΜΕ, η Ένωση Γονέων, η ΕΡΓΑΣ. Εκτός από την ανάλυση των προβλημάτων από τον πρόεδρο του συλλόγου, πήραν τον λόγο εργαζόμενοι και οι φορείς που καλούσαν. Νεαρός που κινδύνεψε να πεθάνει προ ημερών σε διακομιδή προς Σάμο κατέθεσε μήνυση. Η συνάντηση με τη διοίκηση του Νοσοκομείου δεν έγινε, γιατί η διοικήτρια είχε φύγει για Σάμο. Αποφασίστηκε να γίνει ξανά συγκέντρωση τη Δευτέρα που θα ήταν εδώ και η διοικήτρια του Νοσοκομείου Σάμου, με το οποίο είναι διασυνδεόμενο το Νοσοκομείο Ικαρίας, για να εκτεθούν τα προβλήματα και στις δύο.
Οι διοικήτριες των δύο Νοσοκομείων ήρθαν Παρασκευή. Δεν δέχονταν τα μέλη του συλλόγου, οπότε σε σύντομο διάστημα συγκεντρώθηκαν έκτακτα αρκετοί, κυρίως εργαζόμενοι του νοσοκομείου, και μπήκαν απρόσκλητοι στο γραφείο της διοίκησης. Εκτός από τα μέλη του συλλόγου, μίλησαν για τα προβλήματα κι άλλοι εργαζόμενοι, συγγενείς ασθενών, η ΕΡΓΑΣ κ.α. Η διοικήτρια του Νοσ. Σάμου προσπάθησε να απαντήσει με τα φαιδρά επιχειρήματα του τύπου «τώρα ανέλαβα, ενημερώνομαι …», τα οποία έπεσαν στο κενό και ενίσχυσαν την αγανάχτηση των συγκεντρωμένων που αναφέρθηκαν στην πολιτική της Κυβέρνησης για την υγεία, την οποία οι διοικήσεις υπηρετούν. Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού για τη Δευτέρα.
Τη Δευτέρα 27 Ιούνη, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι εργαζόμενοι από τις προηγούμενες. Η συγκέντρωση ήταν για την παρέμβαση στη Διοίκηση. Στο γραφείο μπήκαν όσοι χωρούσαν, οι άλλοι προσπαθούσαν ν’ ακούσουν από το παράθυρο εναλλάξ. Ο πρόεδρος του συλλόγου ανέλυσε τα προβλήματα στη διοικήτρια του Νοσοκομείου. Εδώ και ένα χρόνο το Νοσοκομείο δεν έχει παθολόγο, άλλες ειδικότητες, όπως ο ορθοπεδικός, καλούνται να κάνουν τον παθολόγο. Ο αξονικός λειτουργεί μόνο 15 μέρες το μήνα. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με συμβασιούχους που λήγει η σύμβασή τους με ένα νεφρολόγο κι ούτε καν ΜΑΦ. Για όλο το νησί και για τους Φούρνους έχει μόνο έναν παιδίατρο. Τα περιστατικά με covid δεν τα παρακολουθεί κανείς. Δύο αγροτικοί γιατροί το ένα τρίτο του μήνα εφημερεύουν μόνες τους στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, επιφορτισμένες με συνταγογραφήσεις για το μισό νησί και επίσκεψη στους θαλάμους ασθενών, αφού συχνά δεν υπάρχει γιατρός. Όπως περιέγραψαν, η αγωνία μπροστά σε σοβαρά περιστατικά ξεπερνάει τα όρια της ψυχικής αντοχής τους. Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές μόνοι στους θαλάμους ασθενών αδυνατούν να τους απαντήσουν στην ερώτηση «πότε θα έρθει ο γιατρός» γιατί συχνά γιατρός δεν υπάρχει. Ο αναισθησιολόγος, 19 χρόνια στο νησί, έχει δεχτεί άδικη επίθεση και μήνυση από συνάδελφό του, όπως ανέφερε στη συγκέντρωση απευθυνόμενος στη διοίκηση, που ποτέ δεν τον άκουσε όπως είπε και παραιτείται. Αυτό είναι εικόνα και συνέπεια των οξυμένων προβλημάτων που δημιουργούνται όταν η πολιτική της κυβέρνησης στόχο έχει την απαξίωση – διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, διορίζοντας και διοικήσεις ανίκανες η αρνούμενες να διαχειριστούν ακόμα και απλά θέματα που είναι στην αρμοδιότητά τους. Το χειρουργείο δεν λειτουργεί. Αντιδραστήρια συχνά δεν υπάρχουν. Δραματική η λειτουργία στην καθαριότητα, μονοβάρδια για δύο διώροφες πτέρυγες, όσο κι αν προσπαθούν δεν αντέχουν, όπως κατάγγειλαν οι εργαζόμενοι. Τα προβλήματα δεν έχουν τέλος. Το μόνο που είχε να πει η διοικήτρια είναι ότι θα έρθει άμεσα παθολόγος με τριετή σύμβαση.
Όλοι όσοι πήραν τον λόγο σαν πρώτη άμεση λύση ζήτησαν να επιστρέψουν οι 20 υγειονομικοί του Νοσοκομείου που είναι σε αναστολή, να καλυφθούν επειγόντως οι κενές και οι μονήρεις θέσεις γιατρών αλλά και όλων των ειδικοτήτων, να λειτουργήσει με προδιαγραφές ασφάλειας η ΜΤΝ και το χειρουργείο. Αυτό στο οποίο όλοι συμφώνησαν είναι οι κινητοποιήσεις κάθε μορφής να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.
Τα μέλη του Μ-ΛΚΚΕ και της ΕΡΓΑΣ όλο αυτό το διάστημα, αφού συζήτησαν την ανάγκη της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις για την υγεία, εξέδωσαν και μοίρασαν ανακοίνωση για τις 22 του μήνα και χειρόγραφα αφισάκια για τις 27 του μήνα. Καλούσαν και συμμετείχαν και στις τρεις συγκεντρώσεις. Στις τοποθετήσεις τους επικέντρωσαν στην κυβερνητική πολιτική που στόχο έχει τη διάλυση – ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και όλου του κοινωνικού τομέα. Τόνισαν το αυτονόητο, ότι η επίθεση της κυβέρνησης στο δικαίωμά μας στη δημόσια δωρεάν υγεία θα μας βρίσκει απέναντί της πιο ενωμένους, πιο δυνατούς.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr