Στην Ικαρία “η βαριά βιομηχανία της χώρας”, όπως χαρακτηρίζουν οι κυβερνώντες τον τουρισμό, πήγε μάλλον καλά. Ίσως βαδίζει και η Ικαρία σε εποχές τόσης “ανάπτυξης” που οι δήμαρχοι θα συστήνουν στους ντόπιους να μένουν σπίτι για να έχουν χώρο οι τουρίστες.
Η κυβέρνηση, οι περιφέρειες, οι δήμοι, οι μεγάλοι και μικροί επιχειρηματίες περιμένουν τον τουρισμό να μετρήσουν κέρδη, μιας και την πραγματικά βαριά βιομηχανία τη χώρας, δηλαδή τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, την οδηγούν χρόνια τώρα σε αφανισμό.
Ο τουρισμός αυξάνεται στο νησί αλλά αυξάνονται και τα προβλήματα που χρονίζουν.
Το νερό εκτός του ότι δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες (υπάρχουν χωριά που παίρνουν νερό κάθε τρεις μέρες μόνο δύο ώρες), είναι και ακατάλληλο.
Λάσπη και σκουριά γεμίζουν τις υδραυλικές εγκαταστάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα για τον καθένα. Στερεύουν οι πηγές, διαπιστώνουν για πολλοστή φορά στο ΔΣ, όμως τα νερά από τα ποτάμια τον χειμώνα “αυξάνουν” τη θάλασσα και οι δημοτικές αρχές χρόνια τώρα αντί για έργα υδρομάστευσης κάνουν γεωτρήσεις.
Το οδικό δίκτυο από τα χειρότερα και πιο επικίνδυνα της χώρας. Στο κεντρικό, βράχοι και πέτρες πέφτουν στο οδόστρωμα, κατολισθήσεις στα πρανή του δικτύου, στενό σε πολλά σημεία και μέσα σε πολλά χωριά παρατημένο τελείως.
Όλος ο κοινωνικός τομέας (υγεία, παιδεία, πρόνοια) με πολύ σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα, ειδικά στην υγεία, τέτοια που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.
Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία για τους νησιώτες δεν είναι πολυτέλεια είναι ανάγκη. Οι εφοπλιστές, με τη στήριξη των κυβερνήσεων, παρά την κρατική επιδότηση την προσαρμόζουν στα μέτρα της απληστίας τους. Στην τουριστική περίοδο μας μεταφέρουν σαν σαρδέλες θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων. Λιμενικοί και λιμεναρχεία τηρούν σιγή νεκροταφείου για την υπερφόρτωση των πλοίων. Από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Μάη αραιώνουν τα δρομολόγια, τόσο όσο επιβάλλει το κυνήγι της κερδοφορίας τους, αφήνοντας ακάλυπτη τη σοβαρή ανάγκη των νησιωτών για ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Η διαχείριση των απορριμάτων ειδικά την τουριστική περίοδο φαίνεται από τους κάδους που ξεχειλίζουν. Η ανακύκλωση κυρίως του πλαστικού σωρεύεται χρόνια. Ο περίφημος ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ που “έφαγε” χρόνια τώρα μελέτες και μελέτες ξεχάστηκε. Κατά διαστήματα φεύγουν με φορτηγό για τη Χίο συσκευασίες και ιματισμός και γενικά τα σκουπίδια κυριαρχούν στον χώρο και στην περίοδο της “ανάπτυξης”.
Αποχέτευση. Ένα σοβαρό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών είναι η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου, η προβληματική λειτουργία του όπου υπάρχει όπως και η άκρως προβληματική λειτουργία των δύο βιολογικών, με αποτέλεσμα συχνά τα λύματα να αρμενίζουν στη θάλασσα και στις παραλίες, οι βόθροι να ξεχειλίζουν.
Ειδικά στην τουριστική περίοδο όλα αυτά τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, αφού οι υποδομές δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες των ντόπιων.
Μπροστά σε αυτά η δημοτική αρχή (ΚΚΕ) στη συνεδρίαση του 11ου και 12ου δημοτικού συμβουλίου στάθηκε με ιδιαίτερο ζήλο στο θέμα του ελεύθερου κάμπινγκ. Να της αναγνωριστεί ότι το έβαζε ως προεκλογικό τάμα ότι θα καθαρίσει τις παραλίες από τους σκηνίτες που φέρνουν και τσουκάλια όπως έλεγε.
Να της αναγνωριστεί ότι το θέμα δεν το άφησε στην τύχη του, το πάλεψε εν μέσω καλοκαιριού μάλλον περισσότερο απ’ όλα. Στην αρχή της σαιζόν εξέδωσε δελτίο τύπου προς επισκέπτες και ξεπερνώντας τον νόμο περί απαγόρευσης σκηνών σε παραλίες ανέφερε ότι απαγορεύονται και οι υπνόσακοι και οι αιώρες και ό,τι άλλο μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς για να κοιμηθεί, γιατί, έτσι όπως ανέφερε στο δελτίο τύπου, κινδυνεύουν από μόλυνση κυρίως τα παιδιά, στέλνοντας έτσι τυχόν αγανακτισμένους γονείς πίσω από σκηνίτες και τονίζοντας ότι οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο. Επειδή υπήρχαν αρκετοί που αγνόησαν τον νόμο ανάγκασαν τη δημοτική αρχή να τρέχει στις παραλίες μαζί με την αστυνομία και να τους διώχνει. Όμως αντιμετώπισαν πρόβλημα με τους υπνόσακους. Ο δήμαρχος το έφερε πρώτο θέμα ενημέρωσης στη συνεδρίαση του 11ου, 12ου ΔΣ εκφράζοντας απορία μαζί και δυσαρέσκεια γι’ αυτή τη νομική παράλειψη: “παραμένει η ασάφεια στον νόμο ο οποίος υποτίθεται ότι επιτρέπει τους υπνόσακους και τις αιώρες…όμως είναι ζήτημα υγιεινής”, όπως είπε κλείνοντας έτσι το μάτι στον νομοθέτη να επανέλθει πιο αυστηρά. Απευθύνθηκε εγγράφως σε όλες τις υπηρεσίες όπως τις απαρίθμησε ακόμα και στην εισαγγελία !!!. “ως δημοτική αρχή είμαστε αποφασισμένοι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση..”
Η δημοτική αρχή την ίδια ώρα που αναδείχνει με κάθε τρόπο ως πρώτο πρόβλημα το ελεύθερο κάμπινγκ και ζητάει τη συνδρομή της εισαγγελίας, την ίδια ώρα ως συνυπεύθυνη η ως βασική υπεύθυνη δεν λέει κουβέντα για τα λύματα από τους βιολογικούς, από τις αποχετεύσεις, για τα σκουπίδια, για τους ΧΑΔΑ και για τον κίνδυνο μόλυνσης που εγκυμονούν. Από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις επικράτησε σιγή νεκροταφείου. Από την άλλη, η δημοτική αρχή, όπως τόνισε και προεκλογικά και εφαρμόζει μετεκλογικά, νοικιάζει τις παραλίες σε ιδιώτες χωρίς υποδομές υγιεινής γιατί το προβλέπει ο νόμος όπως είπε.
Εύκολος στόχος όσοι -κυρίως νέοι- αδυνατούν να κάνουν έστω και ολιγοήμερες πανάκριβες διακοπές και ψάχνουν να βρουν παραλία να πάρουν ανάσα.
Εύκολος στόχος και γι’ αυτή τη δημοτική αρχή που τρέχει στην αστυνομία και στην εισαγγελία για να τους κυνηγήσει να γυρίσουν σπίτια τους. Εύκολος στόχος οι αδιαμόρφωτες συνειδήσεις νέων παιδιών που συντάσσονται με τέτοιες πρακτικές, νομίζοντας πως το να στοχοποιείς τους πιο αδύναμους, αυτό είναι ταξική πολιτική.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr