Η Ευρώπη φλέγεται από διαδηλώσεις και απεργίες σε όλη την επικράτειά της. Οι Ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, που γονατίζει τις οικονομίες και στριμώχνει τα νοικοκυριά.
Οι εργαζόμενοι σε πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος ζωής έχουν οδηγήσει εκατομμύρια οικογένειες σε αδιέξοδο, αφού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.
Η ακρίβεια και λόγω του ενεργειακού χάους έχει χτυπήσει κόκκινο, με αποτέλεσμα οι λαοί να βγαίνουν στον δρόμο, με τις διαμαρτυρίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Η απόγνωση και η οργή είναι πλέον εμφανείς.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι, καθώς εργαζόμενοι σε αρκετούς κλάδους, από τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό μέχρι τις Αερομεταφορές, βγήκαν εξαντλημένοι από την περίοδο της πανδημίας και τα συνεχιζόμενα lockdowns, αφού αυτοί ήταν που φορτώθηκαν όλα τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης με τις μαζικές απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία και τις μειώσεις των μισθών. Τα συνδικάτα βγήκαν στους δρόμους με απαιτήσεις όπως οι ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες θα κατοχυρώνονται με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και θα καλύπτουν το ύψος του πληθωρισμού, η επαναφορά των προ πανδημίας μισθών, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας με προσλήψεις προσωπικού, τα ανθρώπινα ωράρια, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά., να είναι κοινός παρονομαστής στους απεργιακούς αγώνες τους σε όλη την Ευρώπη.
Οι Αερομεταφορές ήταν ο κλάδος στον οποίο σημειώθηκαν οι περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους της εταιρείας RYANAIR, οι οποίοι πραγματοποίησαν απεργίες στο Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Στη Μ. Βρετανία απήργησαν ποινικοί δικηγόροι αλλά και οδηγοί λεωφορείων, στη Γαλλία οι εργαζόμενοι σε σιδηρόδρομους, ενώ και στη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια της χώρας, αλλά και στον κλάδο της Χαλυβουργίας.
Με το κόστος ζωής να ανεβαίνει δραματικά, ο ΟΟΣΑ υπολόγισε ότι οι πραγματικοί μισθοί (προσαρμοσμένοι δηλαδή στον πληθωρισμό), θα μειωθούν κατά 2,6% στη Γερμανία, 2,9% στη Βρετανία, 4,5% στην Ισπανία.
Ο απεργιακός παλμός όμως συνεχίστηκε δυναμικά και μετά το τέλος του καλοκαιριού, ήδη από τους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου, δείχνοντας πως οι λαοί της Ευρώπης δεν είναι διατεθειμένοι να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, σηκώνοντας αυτοί στις πλάτες τους την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Πορεία, τεύχος 55 που κυκλοφορεί
πηγή: poreia.net
e-prologos.gr