Η η εφημερίδα Il Mattino της Νάπολης επισημαίνει ότι «είναι τουλάχιστον 140 οι ανοικτές υποθέσεις που αφορούν τη βιομηχανία και εκκρεμούν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αφορούν περίπου 200.000 εργαζομένους, οι 80.000 εκ των οποίων στον Νότο. Όμως μέσα σε αυτές τις ανοικτές υποθέσεις, περίπου εξήντα -στην πλειονότητά τους στον Νότο- δύσκολα θα βρουν λύση και περίπου 15 με 20.000 εργαζόμενοι μπορεί να μείνουν επί ξύλου κρεμάμενοι, μόνο με τα επιδόματα ανεργίας και χωρίς καμία ελπίδα να βρουν αλλού εργασία».
Η κρίση αγκαλιάζει ολόκληρους τομείς, τη βαριά βιομηχανία, την ένδυση, τις τηλεπικοινωνίες και το εμπόριο. Στα τέλη του έτους, η συνολική δαπάνη για τα επιδόματα ανεργίας ενδέχεται να φθάσει τα 10 δισ. ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη Whirlpool, η υπόθεση μίας αναδιάρθρωσης είναι σχεδόν αδύνατη.
Η ναπολιτάνικη εφημερίδα δημοσιεύει έναν κατάλογο των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον Νότο. Από τους 1.900 υπαλλήλους στα σουπερμάρκετ Carrefour, Tony και Coop, μέχρι τους 290 εργαζομένους στην Ιταλική Βιομηχανία Λεωφορείων. Από την Firema, έως τους πρώην εργαζομένους στη Fiat του Τέρμινι Ιμερέσε.
Κι όμως, στις 25 Οκτωβρίου, η διεύθυνση του ευρωπαϊκού κλάδου της επιχείρησης είχε συμφωνήσει με τον υπουργό Εργασίας και Ανάπτυξης και επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουΐτζι ντι Μάιο, και τα συνδικάτα, σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της παραγωγής της, με επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ στην τριετία 2019-2021, για όλες τις εγκαταστάσεις της Whirlpool στην Ιταλία. Η κυβέρνηση αναλάμβανε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 την κάλυψη των επιδομάτων ανεργίας, στο πλαίσιο αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου. Όμως, πλέον, το σχέδιο ξαναγράφεται από την αρχή, καθώς η επιχείρηση αποφάσισε να μη συμπεριλάβει τις εγκαταστάσεις της Νάπολης στην ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία.
Πηγές: Il Mattino, huffingtonpost.it, businessinside.it via ΑΠΕ-ΜΠΕ
————-Δείτε και αυτό:
e-prologos.gr