Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους και τα δημοκρατικά δικαιώματα!
«Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τα ίδια τα πανεπιστήμια να μπει μια τάξη προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Θα υπάρχει η πρόβλεψη για ενιαίο ψηφοδέλτιο φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές και θα γίνουν εκτενείς συζητήσεις με κόμματα, φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει… Να το πούμε πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι κατεβαίνει ο Γιάννης, η Μαρία, ο Κώστας κ.ο.κ. ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων. Αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι μια σημαντική βελτίωση στο Πανεπιστήμιο και ότι ακριβώς είχαμε πει προεκλογικά σε αυτό προχωρούμε και στην υλοποίηση μετεκλογικά. Δεν θα είναι στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο, στο επόμενο νομοσχέδιο θα είναι θέματα που αφορούν στο σχολείο περισσότερο».
Αυτά δήλωσε η υπουργός παιδείας Ν. Κεραμέως σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, επαναλαμβάνοντας και επιβεβαιώνοντας τις κυβερνητικές προθέσεις για κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων. Οι προθέσεις της κυβέρνησης φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τη βελτίωση του πανεπιστημίου όπως διατείνεται η υπουργός παιδείας, αλλά επαναφέρουν σε πρώτο πλάνο την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των φοιτητών, στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε ένα χώρο αποστειρωμένο μακριά από κάθε πολιτική συζήτηση και δράση.
Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης δεν είναι καθόλου τυχαία. Ξέρει πολύ καλά η κυβέρνηση και το υπουργείο ότι οι συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, οι γενικές συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις του αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για τη συνέχιση και το βάθεμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στις τελευταίες κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος που ήταν αυτές που τελικά οδήγησαν στο σπάσιμο των χουντοαπαγορεύσεων και τη διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στον νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο της κυβέρνησης και είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Η σχεδιαζόμενη απροκάλυπτη επέμβαση της κυβέρνησης στο εσωτερικό των φοιτητικών συλλόγων από την άλλη, έρχεται να κουρελιάσει ακόμα και το ίδιο το αστικό σύνταγμα που υποτίθεται ότι προστατεύει την ελευθερία του «συνεταιρίζεσθαι» και αποτελεί πολιτική που θυμίζει άλλες εποχές. Έτσι αντιλαμβάνεται η κυβερνητική πολιτική το σεβασμό προς τα δημοκρατικά δικαιώματα. Για το τι είδους «δημοκρατία» επιδιώκει άλλωστε η κυβέρνηση μέσα στα πανεπιστήμια το ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τις μέρες που ψηφιζόταν ο νέος αντιεκπαιδευτικός νόμος, όταν χαρακτήριζε την εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο εσωτερικό τους ως «δροσερή πνοή δημοκρατίας».
Μπροστά στην επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και την επιχείρηση διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων, οι φοιτητές θα πρέπει να προασπίσουν τη συνδικαλιστική τους δράση και τις συλλογικές διαδικασίες, οι οποίες είναι αυτές που μπορεί να βάλουν φραγμό στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.
e-prologos.gr