Επιβεβαιώνεται η προειδοποίηση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος και προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή που επηρεάζεται από τις αφύλακτες και εκτός λειτουργίας εγκαταστάσεις της μεταλλουργίας

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ, όπου διαμένουν οι οικογένειες των απολυμένων εργαζομένων της μεταλλουργίας. Το τελευταίο περιστατικό, που επιβεβαιώνει πλήρως τις προειδοποιήσεις των σωματείων ότι η εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων χωρίς επιτήρηση από το εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να προκαλέσει ατύχημα στη μεταλλουργία και προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρυμνας, είναι ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς νερό.

Η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ ανάρτησε χθες ανακοίνωση με την οποία παρακαλεί τους κατοίκους του οικισμού «να περιορίσουν τις καταναλώσεις νερού καθώς λόγω της φετινής λειψυδρίας η ποσότητα νερού από τις πηγές επαρκεί οριακά να καλύψει τις ανάγκες οικισμού και Λάρυμνας».

«Αυτό είναι το σχέδιο ασφαλείας τους; Για να μη ζητήσουν προσωπικό ασφαλείας από το σωματείο μάς βγάζουν ανακοινώσεις και μας ζητούν να γίνουμε… αερόψυκτοι;» σχολιάζει σκωπτικά το σωματείο των εργαζόμενων στη Λάρυμνα, προσθέτοντας: «Εάν δεν μας ενημερώσουν και δεν μας ζητήσουν προσωπικό ασφαλείας, όπως είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο, η ειδική διαχείριση να πάρει την υδροφόρα και να ξεκινήσει τη διανομή νερού. Το νερό της Λάρυμνας πάει στη θάλασσα και οι κάτοικοι δεν έχουν να βρέξουν τα χείλη τους».

Το πρόβλημα της υδροδότησης της Λάρυμνας είχαν επισημάνει μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, απαριθμώντας δεκάδες παράγοντες πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος στην περιοχή αν οι εγκαταστάσεις μείνουν αφύλακτες και χωρίς την επιτήρηση από εξειδικευμένο προσωπικό της μεταλλουργίας. Στη μηνυτήρια αναφορά επεσήμαναν ότι το αντλιοστάσιο πόσιμου νερού, από το οποίο εξασφαλίζεται η ομαλή υδροδότηση και του χωριού της Λάρυμνας, εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία μηχανισμών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

Ο Αρειος Πάγος δεν έχει αντιδράσει τρεις μήνες μετά, αλλά τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί στις καταγγελίες και προειδοποιήσεις τους με τουλάχιστον δύο περιστατικά: το ένα είναι ο περιορισμός της υδροδότησης που συμβαίνει τώρα και το δεύτερο, το περιστατικό υγείας με εργαζόμενο που νοσηλεύεται στην εντατική, επιβαρυμένος από την τετράωρη καθυστέρηση μεταφοράς του σε νοσοκομείο την περασμένη Πέμπτη, καθώς έχουν απολυθεί και οι οδηγοί ασθενοφόρων της ΛΑΡΚΟ.

Αυτές είναι μόνο δύο από τις παρενέργειες της σπουδής της κυβέρνησης –και κατ’ εντολήν της τού ειδικού διαχειριστή– να απολυθούν οι εργαζόμενοι και να μην παραταθούν οι συμβάσεις τους μέχρι να μεταβιβαστεί η ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη. Το σωματείο των εργαζομένων στη Λάρυμνα, που έχει αποφασίσει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως την Τετάρτη 31/7/24, έχει ένα απλό και αυτονόητο αίτημα προς την ειδική διαχείριση: να προσδιοριστεί ο απαιτούμενος αριθμός προσωπικού ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί ένα σοβαρό βιομηχανικό ή οικιστικό ατύχημα. Και ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 100 άτομα.

«Την Πέμπτη είχαμε σοβαρό συμβάν υγείας και δεν είχαμε ασθενοφόρα. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας, ο οικισμός είναι χωρίς υδροδότηση και εσείς, αντί να ορίσετε προσωπικό ασφαλείας, μας παρακαλάτε να μην πίνουμε νερό. Εάν ήταν φωτιά ή εάν πάρει φωτιά τώρα που δεν έχουμε νερό; Τι θα κάνατε; Ποιο είναι το σχέδιο που σας ζητάμε να μας κοινοποιήσετε και δεν ανταποκρίνεστε; Αυτή τη στιγμή, όλοι εμείς είμαστε έκθετοι, επειδή εσείς είστε ανεύθυνοι», λέει το σωματείο σε ανακοίνωση-επιστολή προς την ειδική διαχείριση, με κύριο αίτημα την έναρξη επίσημου διαλόγου για το σχέδιο ασφαλείας, για να είναι διασφαλισμένη η αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος. «Εάν επιθυμείτε έστω και προσωπικό ασφαλείας, παρακαλούμε να μας αποστείλετε γραπτώς το αίτημά σας για να εξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση, πάρτε υδροφόρα και ξεκινήστε διανομή», λέει η επιστολή του σωματείου προς την ειδική διαχείριση.

Η κυβέρνηση; Το θέμα προφανώς δεν την αφορά. Οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ θα διψάσουν, θα πεινάσουν, θα στριμωχτούν, στο τέλος θα υποχωρήσουν. Ή μήπως όχι;

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το