ρεπορτάζ Κώστας Κουκουμάκας
Η παράνομη εισαγωγή αιγοπροβάτων από γειτονικές χώρες και η οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων
Η κυβέρνηση θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο η πανώλη των αιγοπροβάτων να εισήχθη στην Ελλάδα από τη Ρουμανία. «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τον τρόπο προέλευσης και τη χώρα προέλευσης της νόσου στη χώρα μας. Από χθες το απόγευμα έχουμε και μια απαγόρευση της Ρουμανίας για εξαγωγή αμνοεριφίων προς την Ελλάδα», είπε την Τετάρτη στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας.
«Η Ρουμανία από μόνη της έλαβε μέτρα. Συνεχίζεται, λοιπόν, η επιδημιολογική έρευνα. Έχει παρέμβει ο εισαγγελέας. Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι από εκεί ήρθε η πανώλη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι ρουμανικές αρχές δήλωσαν το ξέσπασμα της πανώλης στις 19 Ιουλίου. Ωστόσο, τα πρώτα κρούσματα είχαν καταγραφεί οκτώ μέρες νωρίτερα σε μια μονάδα προβάτων στη μικρή πόλη Μπάια, στην επαρχία Τούλτσεα, βόρεια της Κωστάντζας.
Οι Ρουμάνοι καθυστέρησαν να σημάνουν συναγερμό, πιθανότατα γιατί οι κτηνίατροι που εξέτασαν τα ζώα αρχικά θεώρησαν ότι είχαν προσβληθεί από μία βακτηριακή πνευμονοπάθεια, η οποία επιταχύνθηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στην περιοχή.
Χάθηκε πολύτιμος χρόνος έως ότου οι πρώτες αναλύσεις αποκαλύψουν την παρουσία της πανώλης. Έως το τέλος Ιουλίου θανατώθηκαν περισσότερα από 200.000 αιγοπρόβατα στις ρουμανικές φάρμες. Πολύτιμος χρόνος, όμως, είχε χαθεί και για τους εμπόρους ζώων, που κάνουν εξαγωγές από τη Ρουμανία στη Βουλγαρία και την Ελλάδα.
Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα καταγράφηκε στην Καλαμπάκα του Νομού Τρικάλων και τα αμέσως επόμενα στην Ελασσόνα της Λάρισας, όμως δεν είναι απολύτως σαφές πότε εντοπίστηκαν και πότε δηλώθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Το Υπουργείο λέει ότι «υπήρξε ένας αρχικός εντοπισμός στις 11 Ιουλίου», ημέρα που σημειωτέον ταυτίζεται με τα πρώτα κρούσματα στη Ρουμανία.
Τα σφαγεία της Θεσσαλίας έκλεισαν στις 20 Ιουλίου. Λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε απαγορευτεί η μετακίνηση ζώων εντός των ορίων της ίδιας περιφέρειας. Το μέτρο ελήφθη σε πανελλαδικό μέτρο στις 29 Ιουλίου. Στο μεταξύ, νέα κρούσματα είχαν καταγραφεί στην Κόρινθο, τον Ασπρόπυργο και άλλες περιοχές της χώρας. Για τον τρόπο που εισήχθη η πανώλη στη χώρα μας έχει διαταχθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία της Λάρισας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει δρομολογηθεί η θανάτωση 14.000 αιγοπροβάτων. Τα περισσότερα ζώα είναι στη Θεσσαλία. Εκτός από τους κτηνοτρόφους, αυτό πρακτικά σημαίνει τεράστιο οικονομικό πλήγμα για όλη τη γραμμή της οικονομίας, από τους εμπόρους κρεάτων ως τους παραγωγούς γάλακτος και φέτας.
Ένα κοινό μυστικό
Η περιοχή Τούλτσεα στη Ρουμανία, από όπου φαίνεται να ξεκίνησε το ντόμινο, είναι γνωστή για τη λειτουργία μονάδων πάχυνσης αιγοπροβάτων με σκοπό τις εξαγωγές. Το βασικό σενάριο είναι ότι τα αιγοπρόβατα που είχαν μολυνθεί στη Ρουμανία, έφτασαν στη Θεσσαλία και στη συνέχεια διανεμήθηκαν από συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία εισαγωγών σε διάφορες μονάδες ανά την επικράτεια.
Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, από την οποία πέρασαν τα ζώα στο ταξίδι προς την Ελλάδα, είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως οι έλεγχοι στα σύνορα είναι χαλαροί. Οι ελληνικές Αρχές προβάλλουν το επιχείρημα ότι ανήκουμε σε ενιαίο δικαιικό και υγειονομικό χώρο, επομένως εμπιστευόμαστε όσα δηλώνονται στα πιστοποιητικά των ρουμανικών ζώων.
Κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας που μίλησαν στο NEWS24/7 επιβεβαιώνουν αυτό που γράφτηκε τις προηγούμενες μέρες και δεν διαψεύστηκε. Ότι μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς υπάρχει ένα κοινό μυστικό.
Στην Ελλάδα εισάγονται ζώα με πιστοποιητικά άμεσης σφαγής, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να σφαχτούν εντός λίγων ημερών. Με δεδομένο ότι ασθένειες όπως η πανώλη δεν προσβάλλουν τον άνθρωπο που καταναλώνει το κρέας και το γάλα, οι έλεγχοι στα αιγοπρόβατα που εισάγονται για σφαγή είναι ακόμη λιγότεροι. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα ζώα δεν σφάζονται.
Μεταπωλούνται παράνομα και πολύ φθηνότερα σε κτηνοτρόφους, οι οποίοι χρειάζονται ζωικό κεφάλαιο ειδικά μετά την καταστροφή του Daniel. Οι ίδιοι θα πλήρωναν πολλά χρήματα, αν αγόραζαν ζώα για να τα εντάξουν στην παραγωγή της φάρμας τους ή τα κρατούσαν λίγο ακόμη για πάχυνση.
Η σιωπή των αμνών
Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, διότι ξεκινά από το πικρό συμπέρασμα ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στη Θεσσαλία εκτρέφονται σήμερα 1-1,5 εκατομμύριο αιγοπρόβατα. Ο συνολικός αριθμός σε όλη τη χώρα είναι 13 εκατομμύρια, ίσως και 15 εκατομμύρια. Οι παραπάνω αριθμοί ελέγχονται ως υπερδιογκωμένοι.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και σε πολλές περιπτώσεις τα μητρώα των αιγοπροβάτων τηρούνται χειρόγραφα, το ίδιο και οι άδειες σφαγής και τα έγγραφα για την εμπορία των ζώων.
Τα τελευταία χρόνια κτηνοτρόφοι ανά την Ελλάδα διαμαρτύρονται ότι λαμβάνουν έως και τη μισή επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οργανισμό που διανέμει τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι επιδοτήσεις μοιράζονται σε κτηνοτρόφους-φαντάσματα που δεν έχουν ζώα και δηλώνουν εικονικά βοσκοτόπια.
Τα αιγοπρόβατα πολλαπλασιάζονται όχι με θαύμα, αλλά με εικονικές δηλώσεις των κτηνιάτρων. Εντυπωσιακή αύξηση ζωικού κεφαλαίου είχε καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια στην Κρήτη, όπου μεγάλος μέρος των αποζημιώσεων διαπιστώθηκε ότι κατευθύνονταν σε τρία χωριά και συγκεκριμένες οικογένειες. Φυσικά, δεν είναι η μοναδική περιοχή-μαύρη τρύπα της επικράτειας.
Μόλις τον περασμένο Μάιο, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε στη Βόρεια Ελλάδα ένα δίκτυο κτηνοτρόφων, κτηνιάτρων και εργαζομένων σε βιομηχανικό σφαγείο. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, κρατικοί κτηνίατροι βεβαίωναν εικονικές σφαγές και εισέπρατταν χρήματα από κτηνοτρόφους, οι οποίοι δικαιούνταν οικονομικές κρατικές ενισχύσεις, προσκομίζοντας τις ίδιες πλαστές βεβαιώσεις.
πηγή: news247.gr
e-prologos.gr