Η Κίνα απαντά με στρατιωτικά και οικονομικά μέτρα – Ακόμη και εάν καταλαγιάσει αυτός ο κύκλος έντασης, η σινο-αμερικανική κρίση είναι μόλις στην αρχή

Η αποχώρηση της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι από την Ταϊβάν δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσει την οργή της Κίνας που την αντιμετώπισε στην «καλύτερη» περίπτωση σαν φάρσα και στην χειρότερη σαν προσπάθεια παραβίασης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο νησί της Ταϊβάν που θεωρεί τμήμα της εδαφικής της επικράτειας με την ονομασία «σινική Ταϊπέι».

Ως εκ τούτου το θερμόμετρο της έντασης δεν κατεβαίνει με την αποχώρηση της Πελόζι.

Η Κίνα φρόντισε να το υπενθυμίσει αυτό στέλνοντας σήμερα στην περιοχή της Ταϊβάν 27 πολεμικά αεροσκάφη.

Επιπλέον, ξεκινά από αύριο στρατιωτικά γυμνάσια θαλάσσης και αέρος στέλνοντας μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις. Τα γυμνάσια θα διεξαχθούν σε απόσταση μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ τα γυμνάσια «αποτελούν ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για να ανταπαντήσουμε στις σοβαρές προκλήσεις ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και Ταϊβανέζων αυτονομιστών».

«Θα επιτρέψουν να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας» συνέχισε η Χού Τσουνγίνγκ προσθέτοντας  πως οι ΗΠΑ «είναι οι προβοκάτορες και η Κίνα είναι το θύμα. Η Κίνα είναι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας».

Εικόνα

Πάντως η αυτόνομη κυβέρνηση στην Ταϊπέι θεώρησε τις σημερινές πτήσεις των 27 κινέζικων μαχητικών σαν «παραβίαση» του εναέριου χώρου της Ταϊβάν μολονότι αφενός το νησί δεν είναι αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη χώρα από δεκάδες χώρες του κόσμου (ούτε καν από τις ΗΠΑ που παραμένουν στα λόγια πιστές στην αρχή της «Μίας Κίνας»). Αφετέρου η Ταϊβάν δεν έχει υπογράψει καν την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982 (μεταξύ άλλων και γιατί δεν είναι ανεξάρτητη χώρα…).

Η Κίνα αντίθετα έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που δίνει σε μία χώρα το δικαίωμα κυριαρχικών δικαιωμάτων στα 12 ναυτικά μίλια  και γι’ αυτό είχε τη δική της σημασία η σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι δεδομένου πως η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας…

Πέρα από τις σημερινές πτήσεις των κινέζικων αεροσκαφών στην Ταϊβάν το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας προχώρησε σε μέτρα οικονομικού εμπάργκο έναντι του νησιού ξεκινώντας από την αναστολή των εισαγωγών εσπεριδοειδών και κατεψυγμένων αλιευμάτων από την Ταϊβάν.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει κυρώσεις στο «Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία» και στο «Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν» απαγορεύοντας την οικονομική τους συνεργασία με εταιρίες και φυσικά πρόσωπα.

Η αντίδραση της Ταϊβάν

Μπροστά στις αναμενόμενες κινεζικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση της Ταϊβάν επιχειρεί να προβάλλει πως βρίσκεται σε θέση άμυνας.

«Μέρος των ασκήσεων με πραγματικά πυρά της Κίνας σε θαλάσσια και εναέρια εδάφη της Ταϊβάν έχουν παραβιάσει εν μέρει τα χωρικά της ύδατα αλλά και των  γειτονικών περιοχών. Αυτό έχει θέσει σε κίνδυνο τις διεθνείς διαδρομές», δήλωσε ο Sun Li-fang, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν.  Και συνέχισε:

«Πρόκειται για παράλογες ενέργειες που αμφισβητούν τους διεθνείς κανόνες, θέτουν σε κίνδυνο το status quo στα στενά της Ταϊβάν και απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια».  

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Κίνα σε έξι περιοχές γύρω από την Ταϊβάν από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου είναι «ίσες με θαλάσσιους και αεροπορικούς αποκλεισμούς», καθώς καλύπτουν το χερσαίο και θαλάσσιο έδαφός της.

Είναι φανερό πως ακόμη και εάν καταλαγιάσει αυτή η κρίση σε μερικές βδομάδες, το γεωπολιτικό πόκερ που παίζεται στην περιοχή είναι παιχνίδι για γερά νεύρα και μεγάλες αντοχές. Είναι επιπλέον πρόδηλο πως η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας όσο περνά ο καιρός θα επεκταθεί σε πολλούς τομείς και θα πάρει πολλές μορφές. Αναλόγως βεβαίως των συσχετισμών δυνάμεων που θα διαμορφωθούν στο υπάρχον πολύ ρευστό περιβάλλον, τόσο σε διεθνές, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το