Πολυήμερη περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πραγματοποίησε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του ρεβιζιονιστικού ΚΚ Κίνας. Ο Γουάνγκ Γι επισκέφτηκε το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βουδαπέστη για να καταλήξει στη Μόσχα όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Ενδιάμεσα παρέστη στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν και τη Γερμανίδα Αν. Μπάερμποκ. Εκεί ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Κίνας για τη διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Σκοπός του ταξιδιού του επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας ήταν η αναθέρμανση των σχέσεων ΕΕ – Κίνας και η δημιουργία ρηγμάτων στην επιδίωξη της Ουάσιγκτον να συγκροτήσει ένα συμπαγές αντικινεζικό διατλαντικό μπλοκ.

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και ενάντια στο Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να ταυτίσει με τη Μόσχα και να στρέψει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την ΕΕ συνολικά απέναντί του, θέλοντας να τις εντάξει στο προπαγανδιστικό αφήγημα του «μετώπου των δημοκρατιών» απέναντι στα «αυταρχικά» καθεστώτα της Κίνας και της Ρωσίας. Σε αυτό το προπαγανδιστικό αφήγημα εντάσσονται τόσο οι κατηγορίες για παρακολουθήσεις με κατασκοπευτικά «μπαλόνια» όσο και οι υπόνοιες ότι η Κίνα σκοπεύει να προμηθεύσει όπλα στην Ρωσία.

Το Πεκίνο εκτιμά ότι αδύναμος κρίκος σε αυτό το «μέτωπο» είναι η Ευρώπη. Σειρά ευρωπαϊκών πρωτευουσών δυσφορούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και την ασφυκτική πρόσδεση στην Ουάσιγκτον, μέσω των εκβιασμών που ασκούνται για «τυφλή» στήριξη του αμερικανολακέδικου καθεστώτος Ζελένσκι. Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή των χωρών που επισκέφτηκε ο Κινέζος διπλωμάτης. Ήδη ο Μακρόν έχει καταγράψει τη διαφοροποίησή του ως προς τον τρόπο επίλυσης του ουκρανικού προβλήματος. Όμοια και η Ιταλία η οποία έχει σημαντικούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με Κίνα και Ρωσία. Η Ρώμη, στην περίοδο της πανδημίας, ήταν απ’ τις πρώτες χώρες που δέχθηκαν τη στήριξη του Πεκίνου σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και βιώνει σε έντονο βαθμό τη διακοπή ροής των ρωσικών ενεργειακών πόρων.

Σε μια ανατολική Ευρώπη που αποτελεί την σκληρή αντιρωσική πτέρυγα του ΝΑΤΟ η διαφοροποίηση της Ουγγαρίας του Όρμπαν είναι αξιοσημείωτη. Γι’ αυτό και η επιλογή της Βουδαπέστης ως ενδιάμεσο σταθμό της επίσκεψης του Γι πριν μεταβεί στη Μόσχα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία αποχώρησαν από το σχήμα συνεργασίας «16+1» που θεωρείται ο ευρωπαϊκός βραχίονας του κινεζικού σχεδίου «μια ζώνη, ένας δρόμος». Επίσης η Κίνα έχει επιβάλει κυρώσεις στη Λιθουανία η οποία έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

Στο Παρίσι ο Γι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Ε. Μακρόν και την Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολόνα. Στη Ρώμη με τον Ιταλό Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι και τον Ιταλό Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα. Στη Βουδαπέστη είχε συνάντηση με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ, Πίτερ Σιτζάρτο. Όλες οι δηλώσεις κινήθηκαν σε διαφορετικό μήκος κύματος απ’ τις πολεμοχαρείς κραυγές που έχουμε συνηθίσει να ακούγονται απ’ τα χαλκεία των ΗΠΑ και των κολαούζων τους.

Ο Μακρόν επανέλαβε τη δέσμευσή του να υποστηρίξει την πολυμέρεια, να εναντιωθεί στην αντιπαράθεση των μπλοκ και να αποφύγει τη διαίρεση στον κόσμο. Μια θέση που προσομοιάζει με τις κινεζικές διακηρύξεις. Η Γαλλία απέσυρε πρόσφατα τους περιορισμούς εισόδου για τους Κινέζους ταξιδιώτες, ενώ παρόμοια απόφαση αναμένεται και από την ΕΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας, η Γαλλίδα ΥΠΕΞ φέρεται να εξέφρασε την ελπίδα για νέα και μεγάλη πρόοδο της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και για την επανέναρξη των διμερών συναντήσεων, σε όλα τα επίπεδα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων, το 2024, από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών είπε ότι είναι ευκαιρία να αναδειχθεί η «πλούσια κληρονομιά» των διμερών σχέσεων και τόνισε ότι το Παρίσι μένει σταθερά αφοσιωμένο στην «πολιτική της μίας Κίνας και αυτό δεν θα αλλάξει».

Ο Γι απ’ τη μεριά του επεσήμανε ότι οι δύο χώρες «έχουν διατηρήσει μια μακρά παράδοση ανεξαρτησίας και στηρίζουν και οι δύο τον πολυπολικό κόσμο, εναντιώνονται στην αντιπαράθεση μπλοκ». Πρόσθεσε πως «με δεδομένους τους αντίξοους ανέμους (…), Κίνα και Γαλλία θα έπρεπε να συνεχίσουν να εξασκούν την πολυμέρεια, να υπερασπίζονται το δίκαιο εμπόριο και να δυναμώνουν τη διεθνή διεπιστημονική συνεργασία». Κάλεσε επίσης το Παρίσι να συμβάλει στην αναθέρμανση της «παγωμένης» επενδυτικής συμφωνίας Κίνας – ΕΕ και «μέσω της διμερούς συνεργασίας, να προστεθεί νέα δυναμική στις σχέσεις Κίνας – ΕΕ».

Απ’ τη Ρώμη ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντόνιο Ταγιάνι, εκτίμησε ότι «η Κίνα καλείται να διαδραματίσει θεμελιακό ρόλο στην επίτευξη ειρήνης» στην Ουκρανία. Κάλεσε ακόμη το Πεκίνο να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να υπάρξει μια «δίκαιη ειρήνη». Κατά την επίσκεψή του στην oυγγρική πρωτεύουσα ο κορυφαίος διπλωμάτης του Πεκίνου δήλωσε πως Κίνα και η Ουγγαρία είναι έτοιμες να συνεργαστούν με άλλες «ειρηνόφιλες χώρες» για να σταματήσουν οι «τρέχουσες εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατό», συμφωνώντας με τη προσφώνηση του ομολόγου του.
Στη Μόσχα, τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ο Γι επιβεβαίωσε την στρατηγική σχέση των δύο χωρών. Εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου για «ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης(…)και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα προσθέτοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών «δεν στρέφονται εναντίον των τρίτων χωρών και αντιστέκονται στις πιέσεις τους». Από τη μεριά του ο Βλ. Πούτιν τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις αγγίζουν «νέους ορίζοντες» και αναμένει την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Ρωσία ενδεχομένως την άνοιξη. Με δεδομένη τη διπλωματική πρωτοβουλία της Κίνας για την ειρήνευση στην Ουκρανία, τόνισε ότι η συνεργασία «ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης». Στην ίδια κατεύθυνση, της αμοιβαίας υπεράσπισης των «κοινών στρατηγικών συμφερόντων», κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ και του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, στις συναντήσεις τους με τον Κινέζο διπλωμάτη.

Κοινά ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας – Κίνας – Νότιας Αφρικής

Κοινά ναυτικά γυμνάσια πραγματοποίησαν Ρωσία, Κίνα και Νότια Αφρική στα ανοιχτά των ακτών της αφρικανικής χώρας. Οι τρεις χώρες, που συμμετέχουν στην ομάδα των BRICS μαζί με τη Βραζιλία και την Ινδία, είχαν πραγματοποιήσει ανάλογα γυμνάσια και το 2019.
Τα 10ήμερα γυμνάσια συνέπεσαν με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στα γυμνάσια συμμετείχε η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» που φέρει τους υπερηχητικούς πυραύλους «Zircon». Οι πύραυλοι αυτοί είναι μεγάλου βεληνεκούς, μπορούν να φέρουν πυρηνική γόμωση και κινούνται με ταχύτητες 9πλάσιες από εκείνη του ήχου, αν και η Μόσχα δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των ασκήσεων.

Σύμφωνα με τον Νοτιοαφρικανό αντιναύαρχο, Σιφίουε Λάκι, η άσκηση ήταν «μία ευκαιρία για τη Ρωσία και την Κίνα να επεκτείνουν την επιρροή τους στην αφρικανική ήπειρο». Αναλυτές ερμηνεύουν ως «μεγάλο πλήγμα» για την Ουάσιγκτον και για την αμερικανική επιρροή στην Αφρική την επιλογή των Νοτιοαφρικανών να πάρουν μέρος σε αυτά τα γυμνάσια.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το