Συνεχίζονται οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, με αφορμή την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που σπρώχνει στη φτώχεια και την εξαθλίωση πλατιά στρώματα εργαζομένων.
Βρετανία
Στη Βρετανία, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις, καθώς συνδικάτα σε μια σειρά κλάδους που αντιπροσωπεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους κατεβαίνουν σε απεργίες ή προετοιμάζονται να ψηφίσουν για να κατέβουν μέσα στον Οκτώβριο.
Στο Λονδίνο, περισσότεροι από 2.000 οδηγοί λεωφορείων που εργάζονται για την εταιρία Arriva θα απεργήσουν από τις 4 Οκτωβρίου με μισθολογικά αιτήματα, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο Unite, τονίζοντας παράλληλα ότι η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι να επιλυθεί η διαμάχη.
Παράλληλα, περίπου 600 οδηγοί λεωφορείων της Arriva με έδρα το Κεντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας σχεδιάζουν να απεργήσουν στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το συνδικάτο.
«Η εταιρία θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια πρόταση που θα ικανοποιεί τις λογικές προσδοκίες των εργαζομένων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός αξιωματούχος του Unite Στιβ Στόκγουελ.
Ακόμα, εκατοντάδες λιμενεργάτες στο Λίβερπουλ ξεκίνησαν απεργία ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς. Τα μέλη του Unite απεργούν για δύο εβδομάδες μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.
Η Peel Ports Group, διαχειρίστρια του λιμανιού, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι απέρριψαν ένα «σημαντικό πακέτο μισθών» που περιελάμβανε αύξηση 8,3% και εφάπαξ πληρωμή 750 λιρών. Από την πλευρά της, η Unite δήλωσε ότι επρόκειτο για πραγματική μείωση μισθών λόγω του ρυθμού πληθωρισμού και ότι η Peel μπορούσε να αντέξει μια υψηλότερη αύξηση.
Η γ.γ. του συνδικάτου Sharon Graham δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα έχουν βαρεθεί να τους λένε να υποστούν πλήγμα στους μισθούς και το βιοτικό τους επίπεδο, ενώ ο ένας εργοδότης μετά τον άλλο είναι ένοχος για αχαλίνωτη κερδοσκοπία».
Συμπλήρωσε δε ότι οι ιδιοκτήτες του λιμανιού πρέπει να υποβάλουν μια «λογική προσφορά και να εκπληρώσουν τις προηγούμενες μισθολογικές υποσχέσεις τους».
Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχουν οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους διαφόρων τομέων -σιδηρόδρομοι, αεροπορικές εταιρίες, δικηγόροι, εργαζόμενοι σε ταχυδρομεία και κολέγια- είτε να απειλούν με απεργίες είτε να απεργούν για μισθολογικά ζητήματα.
Γερμανία
Το συνδικάτο IG Metal διοργάνωσε συλλαλητήριο στο κρατίδιο της Βαυαρίας ενάντια στην αύξηση του κόστους διαβίωσης και τον πληθωρισμό. Χιλιάδες εργάτες συγκεντρώθηκαν στη Νυρεμβέργη και διαδήλωσαν, ζητώντας αύξηση ωρομισθίων.
Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζόμενοι από διάφορες περιοχές του κρατιδίου της Βαυαρίας ζήτησαν αύξηση ανάλογα με τον πληθωρισμό (8%).
Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι το συλλαλητήριο θα συνεχιστεί με νέες απεργίες τις επόμενες ημέρες ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Νορβηγία
Χιλιάδες δάσκαλοι απεργούν στη Νορβηγία με βασικά αιτήματα την αύξηση αποδοχών και την πρόσληψη μόνο επαγγελματιών με τα απαραίτητα προσόντα.
Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που μετέχουν σε αυτές αυξάνεται κάθε εβδομάδα.
Βέλγιο
Περίπου 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για την «εθνική ημέρα δράσης», πραγματοποιώντας διαμαρτυρία για την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και των τροφίμων.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων: «Η ζωή είναι πολύ ακριβή, θέλουμε λύσεις τώρα», «Όλα αυξάνονται εκτός από τους μισθούς μας», «Πάγωμα των τιμών, όχι των ανθρώπων» κλπ.
Ισπανία
Τέλος στην Ισπανία, αυξήσεις μισθών έως 18% ζητούν οι εργαζόμενοι σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής.
Συνδικάτα που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους σε μεγάλες αλυσίδες όπως η Carrefour, η IKEA και τα πολυκαταστήματα El Corte Ingles σχεδιάζουν να ζητήσουν αυξήσεις μισθών τουλάχιστον 18% για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr