Δεν παρέχουν τεστ οι επιχειρήσεις, κρατούν ανοικτά τα καταστήματα, κρύβουν τα κρούσματα από τους άλλους εργαζόμενους, τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων

Πάνω από 80 κρούσματα κατήγγειλε ότι έχουν καταγραφεί στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Αττικής τις τελευταίες ημέρες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες κρούσματα σε όλη την Ελλάδα από τον Αύγουστο κι έπειτα και κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των εκατοντάδων εργαζόμενων που απασχολούνται στα καταστήματα και των χιλιάδων πελατών που εξυπηρετούνται καθημερινά.

Το σωματείο κατήγγειλε ότι οι επιχειρήσεις μετακυλίουν την ευθύνη της προστασίας από τον ιό στους εργαζόμενους, καθώς δεν τους παρέχουν τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση τεστ, αποκρύπτουν τα κρούσματα από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και κρατούν ανοικτά τα καταστήματα ακόμη και σε περιπτώσεις που είναι διαπιστωμένο ότι οι εργαζόμενοι έχουν κολλήσει τον ιό, βάζοντας σε καραντίνα μόνο τους τελευταίους και χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη απολύμανση. Από το σωματείο καταγγέλλεται επίσης η συστηματική παραβίαση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων καθώς παρατηρούνται όλο και περισσότερο φαινόμενα υπερωριακής απασχόλησης, αλλαγής ωραρίων και μετακίνησης εργαζόμενων από κατάστημα σε κατάστημα, χωρίς να δίνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα για άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Εμποροϋπάλληλοι

Αναφερόμενο στα κρούσματα που έχουν καταγγελθεί μόνο τις τελευταίες ημέρες στην Αττική το σωματείο ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 44 σε καταστήματα του Σκλαβενίτη στις περιοχές Αλίμου, Αμαρουσίου, Γαλατσίου, Καισαριανής, Νέας Σμύρνης και  Σεβαστουπόλεως, 23 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε καταστήματα της αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος σε Μαρούσι, Σταμάτα, Λαμπρινή, Μελίσσια, Πατήσια και Παγκράτι, 2 στα Μy Market σε Νέα Σμύρνη και Αγία Παρασκευή, άλλα 2 στον Γαλαξία, όπου υπάρχουν ωστόσο καταγγελίες για κρούσματα και σε άλλες περιοχές τα οποία όμως δεν γίνονται γνωστά λόγω του καθεστώτος που επικρατεί, 7 κρούσματα έχουν καταγραφεί στις αποθήκες της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός στο Ψυχικό, 6 έχουν εντοπιστεί στα καταστήματα του Lidl σε Περιστέρι, Αμπελόκηπους, Ελαιώνα, Ελληνικό και Πατήσια, ενώ τέσσερα τουλάχιστον κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στον Μασούτη, με τα τέσσερα αυτά ν’ αφορούν το κατάστημα της Αγίας Παρασκευής

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας. Ειδικότερα στον Σκλαβενίτη υπάρχουν 70 περίπου καταγεγραμμένα κρούσματα από τον Αύγουστο ως σήμερα. Στον Μασούτη έκλεισε κατάστημα στην Κατερίνη αλλά και στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω πολλών κρουσμάτων.

Στα Lidl υπήρξαν τουλάχιστον 2 γνωστά κρούσματα στην αποθήκη σε έναν χώρο με πάρα πολλούς εργαζόμενους. Όπως καταγγέλλεται δεν πραγματοποιήθηκε ουσιαστική  απολύμανση στο χώρο ενώ παράλληλα αρνούνται από την εργοδοσία τη διενέργεια μαζικών τεστ κι όπου κάνουν τεστ οι εργαζόμενοι ατομικά, αρνούνται να τα καλύψουν, κάνοντας επίθεση στους εργαζόμενους που ζητούν να παρθούν μέτρα στο χώρο.

Στον ΑΒ υπάρχουν αυτές τις μέρες πάνω από 20 κρούσματα αλλά η εικόνα, σημειώνει το σωματείο, είναι πολύ χειρότερη. Χαρακτηριστικά σε κατάστημα έγινε απόκρυψη για μια βδομάδα επιβεβαιωμένου κρούσματος ενός νέου εργαζόμενου, ενώ στην καταγγελία του σωματείου η απάντηση ήταν πως με βάση τον ΕΟΔΥ ενημέρωση γίνεται μόνο στις «στενές επαφές».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου καταγγέλθηκε ακόμη ότι «υπάρχουν εργαζόμενοι από όλες τις επιχειρήσεις που αναφέρθηκαν αλλά και από επιχειρήσεις που δεν αναφέρθηκαν που έκαναν το τεστ ατομικά, με δικά τους έξοδα και βγήκε θετικό. Αυτός ο κόσμος που δεν είναι 1-2 μας ζήτησε να ειπωθεί το συγκεκριμένο ως γεγονός αλλά να μην καταγράφει το κατάστημα γιατί φοβούνται ότι θα φωτογραφηθούν από τις επιχειρήσεις.»

Με βάση τη συνολική πείρα που έρχεται από τα καταστήματα και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων εστιάζει στις εξής πλευρές:

  • Τα test στους χώρους των super market πρέπει να είναι μαζικά επαναλαμβανόμενα, δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Η μετακίνηση εργαζομένων σε αυτή τη φάση από κατάστημα σε κατάστημα, προκειμένου να εξασφαλίζεται το άνοιγμα καταστήματος που υπάρχουν καταγεγραμμένα θετικά κρούσματα, είναι επικίνδυνη καθώς αν δεν υπάρχουν συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ, η ανάμιξη του προσωπικού συμβάλει στη διασπορά του ιού.
  • Η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι απολυμάνσεις στα καταστήματα, στις αποθήκες και στα γραφεία που εντοπίζονται θετικά κρούσματα πρέπει να γίνονται με τις προδιαγραφές των πρωτοκόλλων υγείας και όχι ψευτοκαθαρισμοί
  • Πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση όλων των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
  • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο. Να γίνεται πραγματικός έλεγχος με βάση τα τετραγωνικά μέτρα και όχι αλχημείες.

Καταλήγοντας το σωματείο απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 26ης Νοέμβρη, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή μας!» και προσθέτοντας ότι πρέπει το αμεσότερο «να παρθούν μέτρα για την προστασία της  υγείας,  των δικαιωμάτων,  της ζωής μας.»

«Τώρα είναι ώρα να δείξουμε στην κυβέρνηση και τους εργοδότες πως έχουμε δύναμη και δεν θα θυσιαστούμε για τα κέρδη τους», ήταν το μήνυμά του.

πηγή: 3pointmagazine

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το