Με ένα κείμενο και ένα βίντεο γεμάτο απίστευτες λαθροχειρίες, το iefimerida.gr προσπαθεί να προσδώσει επιστημονικό μανδύα στην γραμμή του Μαξίμου πως οι διαδηλώσεις ευθύνονται για την διασπορά του κορωνοϊού. Είναι ένας ισχυρισμός που επαναλαμβάνει μονότονα τόσο η κυβέρνηση αλλά και τα πετσοταϊσμένα ΜΜΕ
Για παράδειγμα το iefimerida.gr δημοσίευσε λοιπόν ένα κείμενο που φέρει τον τίτλο «Έρευνα: Οι διαδηλώσεις επιβαρύνουν την πανδημία -Βίντεο: Πώς οι πορείες συνδέονται με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα».
Τα στοιχεία χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.
Υπάρχουν όμως τέσσερα βασικά προβλήματα:
Πρώτον, δεν πρόκειται περί έρευνας (στον επιστημονικό κόσμο αυτού του είδους οι δημοσιεύσεις χαρακτηρίζονται ως «μαϊμουδιές»).
Δεύτερον, είναι έκδηλη η αγωνία των συντακτών του κειμένου να αμφισβητηθεί τόσο η παλαιότερη δήλωση της Μίνας Γκάγκα, πρόεδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, διευθύντριας 7ης πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία και υποψήφιας βουλευτή Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές, πως τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν εξαιτίας της συγκέντρωσης χιλιάδων ανθρώπων την ημέρα της ανακοίνωσης της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή καθώς ήταν σε ξεωτερικό χώρο και φορούσαν μάσκες.
Τρίτον, επιχειρούν οι συντάκτες να πείσουν πως στα ΜΜΜ δεν κολλάει ο κορωνοϊός, διαψεύδοντας τον ίδιο τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, που σε τροπολογία του ανέφερε πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάδοσης του κορονοϊού τα ΜΜΕ
Τέταρτον, στο εν λόγω κείμενο του iefimerida.gr συμπεριλαμβάνονται τόσες πολλές αυθαίρετες συνδέσεις, αναλήθειες και ψέματα, που καταντάει εξοργιστική η προσπάθειά τους να φτιάξουν μια ιστοριούλα για ευρεία κατανάλωση.
Ας δούμε γιατί.
Αναφέρεται στο κείμενο πως «η ανοδική πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού που καταγράφεται στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, φαίνεται να συνδέεται και με τις πορείες-διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται». Συνοδεύεται δε αυτός ο ισχυρισμός από ένα (ανυπόγραφο) βίντεο που δείχνει τι συνέβη από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 9 Μαρτίου με τον αριθμό των κρουσμάτων.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να καταλάβουμε γιατί το iefimerida.gr (ή όποιος έφτιαξε αυτό το βίντεο τέλος πάντων) ξεκινά την επισκόπηση των κρουσμάτων από τις 20 Ιανουαρίου. Γιατί προφανώς δεν θέλουν να θυμηθούμε τι γινόταν πριν τις 20 Ιανουαρίου.
Το διάστημα 15 Οκτωβρίου – 25 Δεκεμβρίου σημειώθηκε το πιο άγριο χτύπημα του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την Βόρεια Ελλάδα κυρίως να γίνεται μάρτυρας χιλιάδων νεκρών συνανθρώπων μας. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν πορείες, κι όμως τα κρούσματα ανά εκατ. κατοίκους ήταν περισσότερα από όσα είναι σήμερα.
Ασύνδετα πράγματα, ατάκτως ερριμμένα
Ο ισχυρισμός του βίντεο και του δημοσιεύματος στο iefimerida.gr περιλαμβάνει τη συσχέτιση δύο «μεγεθών»: των πορειών και του αριθμού των κρουσμάτων. Δεν εμφανίζεται όμως κανένας, πραγματικά κανένας, λογικός συσχετισμός ανάμεσα στα δυο αυτά. Ούτε ελέγχθηκε εάν οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε πορείες νόσησαν οι ίδιοι κατά τη διάρκεια των πορειών, ούτε τι έγινε στο στενό περιβάλλον τους, ούτε εάν είναι αρνητές κορωνοϊού, όπως στην Γερμανία και άλλες χώρες.
Μια εντελώς αυθαίρετη παρατήρηση και σύνδεση, που διαλύει κάθε έννοια στις ταλαίπωρες επιστήμες. Είναι σαν να παρατηρήσει κάποιος τον αριθμό των ξυλοδαρμών πολιτών από αστυνομικούς και την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αν ακολουθούσαμε το σκεπτικό του iefimerida.gr, τότε θα λέγαμε ότι οι αστυνομικοί της ΔΡΑΣΗ φταίνε για την έξαρση της πανδημίας.
Πορείες και στην Ευρυτανία;
Βάσει των ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ, αυτή τη στιγμή στην κατάταξη των Περιφερειακών Ενοτήτων με την χειρότερη κατάσταση αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι η Ευρυτανία (239 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), η Αχαΐα (222,7), η Κορινθία (188,9), οι Κέα – Κύθνος (179,0), η Λάρισα (174,4), η Αργολίδα (169,0), οι Σποράδες (166,7), η Θεσπρωτία (160,6) και η Χαλκιδική (158,6). Το σύνολο της Αττικής έχει 196,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Η δε Θεσσαλονίκη 147,7.
Αλήθεια γίνονται πορείες και στην Ευρυτανία; Και στην Κύθνο;
Οι αρνητές κορωνοϊού
Η γερμανική έρευνα που επικαλείται η ιστοσελίδα αφορά μόνο τους αρνητές κορωνοϊού, άτομα δηλαδή που δεν τηρούν τα μέτρα σε καμία στιγμή της καθημερινότητάς τους.
Δείτε σχετικά:
Διαβάζουν αποσπασματικά και το MIT
To iefimerida.gr, προκειμένου να διευκολύνει την κυβερνητική πρακτική να μην αγοράζεται ούτε ένα καινούριο λεωφορείο, επικαλείται δημοσίευμα της 29ης Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του MIT Medical. Εκεί όμως αναφέρεται πως η μικρή σύνδεση κρουσμάτων με τη χρήση ΜΜΜ «ενδέχεται να οφείλεται στη δυσκολία ιχνηλάτησης επαφών που συμβαίνουν κατά τη χρήση ΜΜΜ», αλλά και πως η χρήση των ΜΜΜ στη Μασαχουσέτη «είναι πολύ χαμηλότερη πλέον σε σύγκριση με τον μέσο όρο πριν -λιγότερο από το 50% των επιπέδων προ πανδημίας».
Η χρήση της λέξης «ενδέχεται» δεν είναι ιδιαίτερα επιστημονική. Και σε τέτοιες περιπτώσεις λαμβάνεις προληπτικά μέτρα, δεν αφήνεις την κατάσταση να εξελίσσεται. Στην Ελλάδα, δε, το ελάχιστο όριο στην πληρότητα των ΜΜΜ είναι το 65%. Στο δε κέντρο, οι καθημερινές φωτογραφίες δείχνουν ακόμα και υπερσυγκέντρωση πολιτών σε λεωφορεία και μετρό.
Άρα, άκυρη η σύγκριση με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό.
e-prologos.gr