Η πρόταση για την απασχόληση μετά την πανδημία περιλαμβάνει τη διατήρηση του χαμηλού εργασιακού κόστους με… μοίρασμα του εργαζόμενου σε δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, κάτι σαν «τράπεζα δανεισμού εργαζομένων».
Η τελευταία πρόταση του ΣΕΒ έχει τίτλο «Συνεργασία επιχειρήσεων για διατήρηση θέσεων εργασίας». Κανονικά θα έπρεπε να τιτλοφορείται «Συνεργασία επιχειρήσεων για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων». Διότι το κείμενο που δημοσιεύτηκε χθες στο ενημερωτικό σημείωμα «flash report» από τον Τομέα Απασχόλησης του ΣΕΒ με την υπογραφή του διευθυντή του τομέα, Xρ. Ιωάννου, είναι από αυτά τα κείμενα που όσο και όσες φορές κι αν το διαβάζεις, δεν μπορείς να πιστέψεις αυτά που βλέπουν τα μάτια σου. Δυστυχώς όμως τα μάτια βλέπουν σωστά όχι μόνο τις λέξεις αλλά και όσα βρίσκονται πίσω από τις γραμμές.
Ποια είναι η πρόταση του ΣΕΒ για τη διατήρηση της απασχόλησης την επόμενη ημέρα της πανδημίας; Η διατήρηση του χαμηλού εργασιακού κόστους με μοίρασμα του εργαζόμενου σε δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις. Δηλαδή, τo εργατικό δυναμικό που περισσεύει σε μια επιχείρηση να μεταφέρεται σε άλλη επιχείρηση, που μπορεί να είναι ακόμη και ο προμηθευτής της πρώτης.
Εργάτες και υπάλληλοι σε αναμονή για τον εργοδότη της ημέρας, της εβδομάδας ή του μήνα. Δεν θα απολύονται, δεν θα παίρνουν αποζημίωση και δεν θα επιδοτούνται ως άνεργοι. Απλώς θα ανταλλάσσονται προσωρινά. Θα βρίσκονται σε μια συνεχή κίνηση που θα αποδεσμεύει και το κράτος από επιδοτήσεις. Αρκεί ο ΟΑΕΔ να κάνει τον συντονισμό του δανεισμού.
Αυτήν την αγορά εργασίας οραματίζεται ο ΣΕΒ στη μετά την πανδημία εποχή.
Οι προτάσεις
H διεύρυνση του δανεισμού προτείνεται να γίνει με τις εξής μορφές συνεργασίας των επιχειρήσεων:
■ Κάλυψη των αναγκών με τη μεταφορά εργαζομένων μέσω σχημάτων «δανεισμού». Σχήμα το οποίο ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία και εφαρμόζεται ήδη είτε ενδο-ομιλικά, είτε μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν να «δανείζουν εργαζόμενους» σε επιχειρήσεις προμηθευτών ή πελατών τους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού με διατήρηση των συμβατικών τους προβλέψεων.
■ Συνεργασίες μεταξύ των ανεξάρτητων επιχειρήσεων με προσωπικό προμηθευτών ή πελατών το οποίο βρέθηκε, λόγω της συγκυρίας, εκτός εργασίας, ιδιαίτερα όταν δεν καλύπτεται από τις προστατευτικές διατάξεις των πρόσφατων μέτρων (π.χ. η διανομή προϊόντων από τα σουπερμάρκετ στα σπίτια πελατών μπορεί να γίνεται από προσωπικό προμηθευτών).
■ Επέκταση υφιστάμενων επιχειρηματικών συνεργασιών σε τμήματα παραγωγής και διανομής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια χρήση του μοντέλου της υπεργολαβίας, την οποία ο ΣΕΒ καλεί να την ακολουθήσει η κυβέρνηση με νομοθεσία, αφού «υπό το καθεστώς των πρωτοφανών συνθηκών, είναι κρίσιμο να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προσεγγίσεις, σε εργαλεία και πρακτικές, και απαιτούνται δράσεις, άμεσες και σε πραγματικό χρόνο, που ξεπερνούν την πεπατημένη ή κινούνται εκτός του συνηθισμένου πλαισίου (thinking outside the box)».
Με άλλα λόγια, το μοντέλο των ενοικιαζόμενων που εφαρμόζουν με ζήλο οι τράπεζες κυρίως, να επεκταθεί στους κλάδους της παραγωγής και διανομής. Από τις τραπεζικές υπηρεσίες να μεταλαμπαδευτεί στη μεταποίηση και στα logistics.
Πρόκειται για μείζονα μετασχηματισμό της εργασίας, και ταυτόχρονα είναι προοίμιο για μεγάλες κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, για άλλου είδους συσσώρευση κεφαλαίου. Όποιος έχει ζωντανό κύκλο εργασιών και ικανό ενεργητικό, άρα και πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, θα καταπιεί όσους βρέθηκαν σε αδυναμία λόγω του lock down.
Ο ΣΕΒ κλείνει το μάτι στην κυβέρνηση, να νομοθετήσει έναν μείζονα μετασχηματισμό, μια κοινωνική αναδιάρθρωση, τέτοια που δεν επετεύχθη ούτε με τα δεκαετή μνημόνια της χρεοκοπίας.
e-prologos.gr