Όπως αναφέρει το Vice, περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι παραμένουν σήμερα εγκλωβισμένοι σε μία δομή που δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει περίπου 650 άτομα. Μεταξύ των ανθρώπων αυτών βρίσκονται και περισσότερα από 200 ασυνόδευτα παιδιά.

«Στο Βαθύ Σάμου συνυπάρχουν άνθρωποι, ποντίκια και λύματα. Το εκρηκτικό κοκτέιλ προκαλεί βίαια επεισόδια, επιθέσεις σε γυναίκες και παιδιά, κι επίσης κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών». Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτερες οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν για την υποστήριξη των προσφύγων έχουν πλέον αποχωρήσει από το Βαθύ.

Λόγω της κατάστασης,  τα μέλη έντεκα επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων της Σάμου έστειλαν εξώδικο στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα και τη διοικήτρια του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης που λειτουργεί στο νησί.

1544523622491-3Τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση στο καμπ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σε δομή που φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει προσωρινά 650 αιτούντες άσυλο και ευάλωτες ομάδες, σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι. Οι περισσότεροι αναγκαστικά έχουν στήσει παραπήγματα έξω από τον φράχτη του καμπ, τρία χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό. Στο Βαθύ Σάμου συνυπάρχουν άνθρωποι, ποντίκια και λύματα. Το εκρηκτικό κοκτέιλ προκαλεί βίαια επεισόδια, επιθέσεις σε γυναίκες και παιδιά, κι επίσης κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. Οι φωτογραφίες που διατέθηκαν στο VICE είναι αποκαρδιωτικές. Αυτή είναι η «νέα Μόρια», μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Αυτοί οι άνθρωποι βασανίζονται. Υπάρχουν πρόσφυγες που περιμένουν έως και 18 μήνες την εκδίκαση των αιτημάτων τους, άλλοι των οποίων οι προσφυγές έχουν απορριφθεί, όμως δεν απελαύνονται, κι εκείνοι, που ενώ το αίτημά τους για άσυλο έχει γίνει δεκτό, περιμένουν μάταια», λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Γιώργος Κολλάρος, ο οποίος συνυπογράφει το εξώδικο προς το Υπουργείο.

Για χιλιάδες ανθρώπους στο ΚΥΤ στο Βαθύ υπάρχουν μόλις δύο σημεία παροχής πόσιμου νερού και ουσιαστικά καμία λειτουργική τουαλέτα. Έξω από την περίφραξη, χιλιάδες άνθρωποι, οικογένειες και παιδιά, ζουν σε παραπήγματα. Τελευταία, με απόφαση της διοικήτριας του ΚΥΤ, απομακρύνθηκαν «για λόγους ασφαλείας» κάποιοι μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων. Υπάρχουν παντού σκουπίδια, μέσα στη δομή, στον εξωτερικό αυτοσχέδιο καταυλισμό, σε ρεματιές και χωράφια τριγύρω. Πακέτα με σάπιο φαγητό, ακόμη και ούρα σε πλαστικά μπουκάλια, γιατί το βράδυ οι γυναίκες φοβούνται να πάνε μόνες στην τουαλέτα. Υπάρχουν καταγγελίες ότι στο καμπ της Σάμου γυναίκες εξαναγκάζονται σε πορνεία, καθώς  «τα πάντα είναι προς πώληση». Καταγράφονται περιστατικά βίας και, τελευταία, προβλήματα αλκοολισμού σε πληθυσμιακές ομάδες που δεν ήταν εξοικειωμένες με το αλκοόλ.

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το