Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό)
Κεντρική Επιτροπή
Δελτίο Τύπου 10 Ιούλη 2021
Οι κοινότητες των Νταλίτ, των ιθαγενών και άλλων καταπιεζόμενων της χώρας έχασαν έναν υπέρμαχό τους και έναν πραγματικό δημοκράτη. Ο Ιησουΐτης ιερέας Στανισλάους Λουρντουσουάμι δολοφονήθηκε εξαιτίας της γραφειοκρατικής στάσης των βραχμανιστικών ινδουιστικών δυνάμεων της χώρας έναντί του. Ήταν 84 ετών. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Άγίας Οικογένειας στη Μπάντρα της Βομβάης από τις 28 Μάη και πέθανε στις 13.30 της 5ης Ιούλη από καρδιακό επεισόδιο. Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματός μας αποτίει ευλαβικά επαναστατικό φόρο τιμής στον πατέρα Σταν Σουάμι.
Ο θάνατός του συνιστά μια μη αναπληρώσιμη απώλεια για τα μέλη της οικογένειάς του, τους οικείους, τους συναδέλφους του στο Μπαγκάιτσα που λειτουργούσε (σ.parapoda: κοινωνικό κέντρο που είχε ιδρύσει ο Σουάμι το 2006, όταν έπεισε την θρησκευτική κοινότητά του να του δώσει 4 στρέμματα. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη που η φυλή Χο χρησιμοποιεί για να περιγράψει ένα μέρος όπου τα φυτά όλων των ειδών αναπτύσσονται). Ήταν πολύ αγαπητός στους ιθαγενείς. Το κόμμα μας εκφράζει τα συλλυπητήριά του σε κάθε άνθρωπο που νοιαζόταν για αυτόν. Ελπίζει επίσης ότι τα μέλη του Μπαγκάιτσα θα συνεχίσουν να είναι αφοσιωμένα στην υλοποίηση των ιδανικών του.
Ο Σταν Σουάμι (φωτό)
Ο Στανισλάους Λουρντουσούαμι γεννήθηκε στις 26 Απρίλη 1937 στο Τιρουτσιραπάλι της Ταμίλ Ναντού (σ.parapoda: νοτιοανατολική πολιτεία 67 εκατομμυρίων κατοίκων). Έκανε το μεταπτυχιακό του στην κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Μανίλα. Ήρθε κοντά σε χριστιανούς θρησκευτικούς ηγέτες ενώ σπούδαζε στις Βρυξέλλες, όπου ανέπτυξε το ενδιαφέρον του να υπηρετεί τους φτωχούς ανθρώπους. Εργάστηκε ως διευθυντής στο Ινδικό Κοινωνικό Ινστιτούτο στη Μπάνγκαλορ (σ.parapoda: η 3η μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας με 8,5 εκ. κατοίκους. Πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής πολιτείας Καρνατάκα με 53 εκ. κατοίκους), από το 1975 ως το 1986. Το 1991 πήγε στη Τζάρκχαντ (σ.parapoda: βορειοανατολική πολιτεία 33 εκ. κατοίκων), όπου ίδρυσε το Μπαγκάιτσα (κέντρο εκπαίδευσης στις κοινωνικές έρευνες και καλλιέργειας) και εργαζόταν για τους ιθαγενείς ανθρώπους κατά τις 3 τελευταίες δεκαετίες.
Ο ανύπαντρος ιερέας εργαζόταν υπό το φως των ιδανικών των ηρώων των ιθαγενικών λαών Μπίρσα Μούντα, Τιλάκ Μάτζχι, Σίντο Κάνο που πάλεψαν για τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών στα δάση. Ανήγειρε επιτύμβιες στήλες για αυτούς. Εντάχθηκε ως ιερέας στην κοινότητα των Ιησουϊτών στη Τζαμσεντπούρ (σ.parapoda: πόλη 1,3 εκ. κατοίκων στη Τζάρκχαντ). Αντιτάχθηκε στην αρπαγή της γης των ιθαγενών από τις κυβερνήσεις του κέντρου και των πολιτειών για την ανέγερση μεγάλων φραγμάτων και οικοδόμηση και επέκταση πόλεων ή για εξόρυξη στο όνομα της ανάπτυξης, και πάλεψε για την υπόθεσή τους. Για αυτό οι ιθαγενείς τον αγαπούσαν, τον σέβονταν και τον ακολουθούσαν. Οι καταπιεσμένες τάξεις και οι ιδιαίτερες κοινότητες της χώρας έχασαν έναν ανιδιοτελή ακτιβιστή.
Γνωρίζουμε ότι η αστυνομία κατασκευάζει ψεύτικες κατηγορίες ενάντια σε χιλιάδες ανθρώπους από τις καταπιεσμένες κοινότητες των Νταλίτ και των ιθαγενών. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης σε Διωκόμενους και Φυλακισμένους (PPSC) είναι μια οργάνωση που παλεύει για την αποφυλάκιση και τη γρήγορη εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων. Ο πατήρ Σουάμι εργαζόταν ως προεδρεύων αυτής της οργάνωσης τα τελευταία λίγα χρόνια. Συνάντησε γύρω στους 3.000 ιθαγενείς σε διάφορες φυλακές σε όλη τη Τζάρκχαντ και έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο ανέφερε ότι το 97% του είχαν πει ότι βρίσκονταν φυλακισμένοι λόγω αβάσιμων ισχυρισμών.
Οι κεντρικές υπηρεσίες πληροφοριών όπως η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών (ΝΙΑ) δεν θα μπορούσαν να ανεχτούν τον πατέρα Σουάμι, καθώς αυτός διαφώτιζε τους Νταλίτ και τις κοινότητες των ιθαγενών αναφορικά με τα δικαιώματα τους. Επομένως, κατασκεύασαν την υπόθεση Μπίμα Κορέγκαον, υποστηρίζοντας ότι ο Σουάμι ήταν μέρος της συνωμοσίας για τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, και τον φυλάκισαν. Πέραν του κόμματός μας, διάφοροι ακαδημαϊκοί και υπέρμαχοι των ιθαγενών, πατριώτες, δημοκράτες, ακτιβιστές δικαιωμάτων και πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης καταδικάζουν αυτή τη στάση της κυβέρνησης.
Το κοινωνικό κέντρο Μπαγκάιτσα που ο Σουάμι λειτουργούσε από το 2006 και από όπου συνελήφθη πέρσι τον Οκτώβρη. Η στήλη που φαίνεται περιλαμβάνει τα ονόματα 50 ιθαγενών μαρτύρων (φωτό)
Η αστυνομία προέβη σε μια βίαιη επίθεση στο Μπαγκάιτσα του 84χρονου πατρός Σουάμι και τον συνέλαβε στις 8 Οκτώβρη 2020 χωρίς ένταλμα σύλληψης, καθιστώντας τον έτσι το 16ο άτομο στη σειρά των συλλήψεων στις οποίες η αστυνομία της Βομβάης προβαίνει σε όλη τη χώρα από τα μέσα του 2018, επικαλούμενη το χάος που ινδουιστικές δυνάμεις προκάλεσαν την 1η Γενάρη 2018 στο Μπίμα Κορέγκαον εναντίον προοδευτικών, δημοκρατικών και επαναστατικών δυνάμεων και πολιτικών ακτιβιστών της χώρας.
Η αστυνομία διεξήγε έρευνες στην κατοικία του στο Μπαγκάιτσα στο Ράντσι δύο φορές, στις 28 Αυγούστου 2018 και στις 12 Ιούνη 2019. Οι κεντρικές υπηρεσίες πληροφοριών τον ανέκριναν επί 15 ώρες καθημερινά από τις 27 ως τις 30 Ιούλη του 2019. Σε αυτές, ο πατήρ Σουάμι σκληρά καταδίκαζε τους ισχυρισμούς των αξιωματικών της ασφάλειας ότι άντλησαν πληροφορίες από τον υπολογιστή του, οι οποίες αποδείκνυαν ότι είχε σχέση με τους Μαοϊστές και δήλωνε ότι αυτές είχαν τοποθετηθεί από την αστυνομία.
Ο πατήρ Σουάμι είχε δημοσιεύσει μια ανακοίνωση στις 6 Οκτώβρη αναφορικά με τις απόπειρες και τις παρενοχλήσεις της ΝΙΑ προκειμένου να τον συλλάβουν ως ύποπτο στην υπόθεση Μπίμα Κορέγκαον 2020 (σ.parapoda: δυο μέρες πριν τον συλλάβουν, βλ.βίντεο). Η ανακοίνωσή του αποκάλυπτε την παραπλανητική φύση των κεντρικών υπηρεσιών πληροφοριών. Σε αυτή δήλωνε ότι είχε προετοιμαστεί το έδαφος για τη σύλληψή του λόγω «αποδείξεων» ότι είχε σχέση με τους Μαοϊστές και ότι το Μπαγκάιτσα στο Ναμκούν στο Ράντσι ανήκει σε αυτούς.
Ξεκαθάριζε ότι πρόκειται για αβάσιμους ισχυρισμούς και απερίφραστα τους καταδίκαζε. Ανέφερε επίσης ότι, καθώς οι πολίτες άνω των 65 ετών δεν θα έπρεπε να μετακινούνται κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, βάσει απόφασης της κυβέρνησης της Τζάρκχαντ, θα έπρεπε να εξεταστεί μέσω βιντεοκλήσης. Πρόσθετε ότι αν οι υπηρεσίες αυτές του ζητούσαν να πάει στη Βομβάη, αυτός θα αρνούταν για τους ίδιους λόγους. Είναι απολύτως απάνθρωπο να συλλαμβάνεται ο 84χρονος Σουάμι χωρίς έγνοια για την κατάστασή του.
Τα δικαστήρια πήραν απόλυτα το μέρος της αστυνομίας στις 23 Οκτώβρη του 2020 και απέρριπταν την αποφυλάκισή του με εγγύηση. Λόγω αυτού του γεγονότος, ο πατήρ Σουάμι εξέφρασε τη διαμαρτυρία του σε μια βιντεοκλήση που έκανε το δικασήριο της Βομβάης στην αίτησή του για αποφυλάκιση με εγγύηση στις 21 Μάη 2021. εκεί είπε: «Θα προτιμούσα να πεθάνω παρά να πάω στο νοσοκομείο JJ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης». Μίλησε για την στάση αδιαφορίας στα κυβερνητικά νοσοκομεία. Είπε στους δικαστές ότι, μέχρι πριν από 8 μήνες, μπορούσε να περιποιείται τον εαυτό του μόνος του, όμως η κατάσταση στις φυλακές Ταλότζα τον έφερε σταδιακά σε άσχημη κατάσταση. Είπε στους γιατρούς ότι τα χάπια στο νοσοκομείο δεν θα τον θεραπεύσουν.
«Δεν θα πάω στο νοσοκομείο. Την τελευταία μου πνοή θα την αφήσω ανάμεσα στους ιθαγενείς. Αφήστε με με εγγύηση», είπε ο Σταν Σουάμι. Ήταν ένας πραγματικός υπέρμαχος των ιθαγενών.
Ο γιατρός της φυλακής είπε μόνο ότι ο πατήρ Σουάμι είχε συνήθη πυρετό και αδυναμία, ενώ στην πραγματικότητα αυτός έδινε μάχη για να ζήσει. Αυτό δείχνει τη στάση αδιαφορίας της κυβέρνησης. Το συμβούλιο της ΝΙΑ είχε επίσης την ίδια στάση και έλεγε ότι ο Σουάμι αντιμετώπιζε προβλήματα που είχαν να κάνουν κυρίως με τα γηρατειά, ότι θα όριζε βοηθό και ότι θα του έδιναν τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία. Τελικά, η κατάστασή του επιδεινώθηκε τόσο πολύ που δεν ήταν πια σε θέση να φάει με τα τρεμάμενα λόγω Πάρκινσον χέρια του.
Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θάνατο του Σταν Σουάμι (φωτό)
Η κυβέρνηση δεν είχε διάθεση να υποχωρήσει. Πολλοί διανοούμενοι, πολιτικοί ηγέτες και χριστιανικές ιεραποστολικές οργανώσεις της χώρας και του κόσμου έκαναν πολλά αιτήματα, όμως η ινδική κυβέρνηση δεν τους εισάκουσε. Ο πατήρ Σουάμι είχε χειρουργηθεί επίσης δύο φορές λόγω κήλης. Υπέφερε από πνευμονία και από πολλά προβλήματα που σχετίζονταν με την προχωρημένη ηλικία του. Στις 30 Μάη διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Τότε, είπε: «Φίλοι μου και υπέρμαχοι μπορεί να αισθάνονται άσχημα για το ότι είμαι στη φυλακή. Όμως είδα πολλούς φτωχούς ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζουν το λόγο για τον οποίο βρίσκονται στη φυλακή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Κανένας δεν νοιάζεται για αυτούς.» Το κόμμα μας ελπίζει ότι οι πολλοί φίλοι του θα δεσμευτούν να συνεχίσουν να προωθούν τα ιδανικά του.
Το κόμμα μας δηλώνει ότι ξεκάθαρα ο θάνατος του Σουάμι ήταν μια προσχεδιασμένη δολοφονία, όπως διάφοροι ακαδημαϊκοί, πατριώτες, δημοκράτες, ακτιβιστές δικαιωμάτων, πολιτικοί ηγέτες αντιπολιτευόμενων κομμάτων, οι πρωθυπουργοί της Τζάρκχαντ, της Κεράλα και της Ταμίλ Ναντού, καθώς κι τα μέλη των οικογενειών των κατηγορουμένων για την υπόθεση Μπίμα Κορέγκαον λένε τα τρία τελευταία χρόνια. Πρόκειται αναμφίβολα για μια δολοφονία που διαπράχτηκε από κοινού από τη NIA, την ΝΗRC (σ.parapoda: μία μέρα πριν το θάνατο του Σουάμι κινητοποιήθηκε ζητώντας να γίνει ό,τι πρέπει για να διασωθεί), του BJP (σ.parapoda: το κόμμα του πρωθυπουργού Μόντι), την κεντρική κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη.
Χριστιανικές οργανώσεις στη χώρα και όλο τον κόσμο εξέφρασαν τη λύπη τους και καταδίκασαν τη στάση της ινδικής κυβέρνησης. Το σοκ από το θάνατό του ήταν μεγάλο και σε διεθνές επίπεδο. Ο Σουάμι είχε πει ότι, αν πέθαινε στο νοσοκομείο ή σε κατ’ οίκον περιορισμό, οι κυβερνώντες θα ανακοίνωναν ότι έκαναν όλα όσα μπορούσαν αλλά οι προσπάθειες δεν απέδωσαν. Όπως σωστά μάντεψε, ο ινδός υπουργός εξωτερικών άμεσα απάντησε και εξέδωσε μια ανακοίνωση, ισχυριζόμενος ότι η σύλληψή του ήταν νόμιμη.
Ο αγώνας για τον τερματισμό της υπόθεσης Μπίμα Κορέγκαον και την άμεση απελευθέρωση όλων των κοινωνικών και πολιτικών ακτιβιστών που έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί για την υπόθεση αυτή θα είναι η πραγματική απότιση φόρου τιμής στον πατέρα Σταν Σουάμι. Το κόμμα μας καλεί τους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες και τους τραγουδιστές, τους δικηγόρους, τους δημοκράτες και τους πατριώτες να προχωρήσουν για να ηττηθούν οι βραχμανιστικές ινδουιστικές δυνάμεις που αποτελούν τη βάση του μισοαποικιακού, μισοφεουδαρχικού συστήματος και οι οποίες διατηρούν αυτό το σύστημα που αποτελεί τον κύριο εχθρό του λαού και οι ιμπεριαλιστές έχουν φέρει για να συνεχίζουν την εκμετάλλευση των λαών του κόσμου και για να εξαλείφουν και τα ελάχιστα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα στη χώρα.
Abhay,
Εκπρόσωπος Τύπου
της Κεντρικής Επιτροπής
του ΚΚΙ (Μαοϊκού)
Μετάφραση από τα αγγλικά parapoda. Δημοσιεύτηκε στο avaninews.
e-prologos.gr