Οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με επικεφαλής τον Φάγεζ αλ-Σαράτζ διεξάγουν σφοδρές μάχες με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό (LNA) υπό τον στρατάρχη Χάφταρ και σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επανακατέλαβαν τη Σύρτη.
Ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ που ηγείται του Εθνικού Στρατού της Λιβύης κατέλαβε την κομβικής σημασίας πόλη πριν από λίγες ημέρες με στόχο να εισβάλει στην Τρίπολη όμως η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, κατάφερε έπειτα από μάχες να συλλάβει δεκάδες μαχητές του LNA, να κατάσχει 20 όπλα πυροβολικού και να σκοτώσει περίπου 50 ανθρώπους μεταξύ των οποίων και μαχητών του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.
Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και είναι πιθανό ότι η κατάσταση «να αλλάξει» μετέδωσε το Interfax.
Οι πληροφορίες συνεχίζουν να είναι συγκεχυμένες ενώ το χάος στη Λιβύη συνεχίζεται. Στη χώρα έφθασαν οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες, μετά την απόφαση της Άγκυρας να βοηθήσει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητα. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στις οποίες πρωτοστατεί η Άγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι το Κάιρο θα φιλοξενήσει την ερχόμενη Τετάρτη, συνάντηση των ΥΠ.ΕΞ. της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου, με αντικείμενο τη Λιβύη.
Διπλωματικός πυρετός
Η κατάσταση στη Λιβύη συνιστά έναν κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης, τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Τρίτη (07/01) ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
«Η Λιβύη αυτή τη στιγμή αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη όσον αφορά τη μετανάστευση και επίσης για την τρομοκρατία», είπε ο Ιταλός υπουργός στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη των συνομιλιών.
«Η συνάντηση αυτή θα γινόταν στη Λιβύη, όμως η κατάσταση εκεί πέρα όσον αφορά την ασφάλεια δεν το επιτρέπει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναβαθμίσει τη στρατηγική της στη Λιβύη από αύριο»,
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, διαμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη, καλώντας την Τουρκία να μην στείλει στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και τεχνικές ομάδες για να στηρίξουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA).
«Ζητάμε εκεχειρία και ζητάμε επίσης να σταματήσει η κλιμάκωση και να τερματιστούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις που αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για το θέμα της Λιβύης.
«Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναφορά στην απόφαση της Τουρκίας να παρέμβει σε στρατό στη Λιβύη, κάτι που εμείς απορρίπτουμε», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις καταδίκης για την τουρκική εμπλοκή δεν πτοούν την Άγκυρα που «ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο για τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στην Λιβύη», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
e-prologos.gr