Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης απέπεμψε την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς στην προσπάθεια να περιορίσει την αυξανόμενη κατακραυγή μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό της την περασμένη εβδομάδα, που προκάλεσε διαδηλώσεις στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής σε αρκετές λιβυκές πόλεις.

Η αποπεμφθείσα υπουργός είχε πει πως η συνάντησή της με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ελί Κοέν στη Ρώμη δεν ήταν προγραμματισμένη και ήταν ανεπίσημη, όμως Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως διήρκεσε δύο ώρες και πως είχε εγκριθεί από “τα υψηλότερα κλιμάκια στη Λιβύη”.

Η συνάντηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, επειδή η Λιβύη δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ και υπάρχει εκτεταμένη λαϊκή υποστήριξη σε όλο το πολιτικό φάσμα στη Λιβύη στην παλαιστινιακή υπόθεση και στην επιδίωξη των Παλαιστινίων να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος σε εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Η Λιβύη δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ και, σύμφωνα με έναν λιβυκό νόμο του 1957, η συναλλαγή με το Ισραήλ τιμωρείται με φυλάκιση έως και εννέα ετών.

Το βράδυ της Κυριακής, διαδηλωτές συνέρρευσαν έξω από το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, με αποτέλεσμα να προκληθούν κάποιες ζημιές στο εξωτερικό του κτιρίου. Διαδηλώσεις ξέσπασαν και σε άλλες περιοχές της Τρίπολης, αλλά και σε άλλες πόλεις της Λιβύης. Ορισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης την παραίτηση του πρωθυπουργού Dbeibah, πυρπολώντας την κατοικία του στην Τρίπολη.

Το γραφείο της Μανγκούς προσπάθησε να κατευνάσει την οργή αργά χθες, λέγοντας πως είχε μία «ανεπίσημη» και «μη προγραμματισμένη» συνάντηση με τον Κοέν στη διάρκεια συνομιλιών της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Αντόνιο Ταγιάνι. Πρόσθεσε ότι η Μανγκούς είχε απορρίψει προηγουμένως τη διεξαγωγή επίσημης συνάντησης με τον Κοέν.

Ωστόσο ο Ισραηλινός αξιωματούχος αμφισβήτησε αυτή την εκδοχή. «Η συνάντηση είχε συντονιστεί με Λίβυους αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο και διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες. Ο πρωθυπουργός της Λιβύης βλέπει το Ισραήλ ως πιθανή γέφυρα με τη Δύση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ», εξήγησε.

Το Ισραήλ εξομάλυνε το 2020 τις σχέσεις του τα τελευταία χρόνια με κάποια αραβικά κράτη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαρόκο και Σουδάν, στο πλαίσιο των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Ωστόσο, η πολιτική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επικρίνεται από αραβικές χώρες, ειδικά μετά το κύμα βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη συνέχιση του εποικισμού.

Η μεταβατική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, η οποία εγκαταστάθηκε το 2021 μέσω μια διαδικασίας υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, ωθεί για πιο ισχυρούς δεσμούς με όλες τις χώρες που εμπλέκονται στη Λιβύη, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του κύριου συμμάχου του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανταποκριτής του Al Jazeera είπε ότι διαδηλωτές στην al-Zawiya ζητούσαν την πτώση ολόκληρης της κυβέρνησης λόγω αυτής της συνάντησης, ότι άνθρωποι στην Tajoura και στο Soug al-Jumaa έκλειναν δρόμους και έκαιγαν λάστιχα και ότι και τα δύο νομοθετικά όργανα, το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας με έδρα την Τρίπολη και η Βουλή των Αντιπροσώπων (HoR) με έδρα το Τομπρούκ, καταδίκασαν τη συνάντηση και ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση για να τη συζητήσουν, με το HoR να περιγράφει τη συνάντηση ως «έγκλημα που διαπράχθηκε κατά του λιβυκού λαού».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το