Αμφίβολη η επανέναρξη των συνομιλιών…
Στο φόντο των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου, ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα πιέζουν για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα επιβεβαιώνουν την ετοιμότητά τους για διάλογό με προοπτική μια νέα 5μερή Διάσκεψη, το Φλεβάρη.
Κρίσιμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση η εκ νέου άφιξη στο νησί της ειδικής απεσταλμένης του Γκουτιέρες, Λουτ, η οποία θα έχει νέες χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο πλευρών, Αναστασιάδη και Τατάρ. Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναμένεται να ενημερώσει για τη σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς, στην οποία θα πάρουν μέρος οι δύο πλευρές στην Κύπρο, οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, ο ΟΗΕ και πιθανά η ΕΕ, σαν παρατηρητής.
Και ενώ από δεκαετίες το Κυπριακό έχει μετατραπεί από πρόβλημα στρατιωτικής κατοχής και κατάλυσης της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους, σε ζήτημα διαμόρφωσης κρατικής οντότητας για την ασφαλή δήθεν συμβίωση των δύο κοινοτήτων, που τις αντιθέσεις τους πυροδοτούν οι ιμπεριαλιστές παριστάνοντας τους ειρηνόφιλους μεσολαβητές. Βάσει τουλάχιστον των επίσημων θέσεων οι δυο πλευρές προσέρχονται στη διαπραγμάτευση με εντελώς ασύμπτωτες θέσεις. Η Λευκωσία επιμένει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν πριν 3 χρόνια στο Κραν Μοντανά με στόχο τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Αντίθετα ο νέος ηγέτης στα κατεχόμενα, Τατάρ και η Τουρκία διαμηνύουν πως η ομοσπονδιακή λύση είναι ανέφικτη.
Να μην κυνηγά όνειρα που δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ πραγματικότητα», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Τατάρ, σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη την Πρωτοχρονιά, προσθέτοντας πως «η λύση δύο κρατών είναι η μόνη ρεαλιστική». Επανέλαβε την εκτίμηση πως στο Κραν Μοντανά η λύση της ομοσπονδίας κατέρρευσε και οι Ελληνοκύπριοι «έδειξαν ότι δεν θέλουν μια δίκαιη λύση». Ο κατοχικός ηγέτης κατάληξε συμπεραίνοντας ότι «Για όλους αυτούς τους λόγους, με τη στήριξη της Τουρκίας ενεργήσαμε και φέραμε στο προσκήνιο τη λύση που θα βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη». Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «ευχή και επιθυμία μου μέσα στο 2021 να φτάσουμε επιτέλους σε μια λύση δύο κυρίαρχων κρατών». Και για να γίνει πιο καθαρό μέχρι πού φτάνουν τα φιλόδοξα τουρκικά σχέδια παραθέτουμε τις απόψεις του νέου «υπουργού εξωτερικών» των κατεχόμενων, Ερτουγρούλογλου, για τα χαρακτηριστικά του ψευτοκρατιδίου «του», που το οραματίζεται με «μια δομή όπως Γαλλία-Μονακό ή Βρετανία-Γιβραλτάρ. Δηλαδή μια δημοκρατία στην οποία να μεταβιβάσουμε τις αρμοδιότητές μας στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας στην Τουρκία και τα υπόλοιπα να τα διοικήσουμε εμείς…». Ουσιαστικά προτείνει την προσάρτηση στην Τουρκία.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ακάρ, δηλώνοντας ότι «Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε την επιμονή και τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου».
Τη γενική γραμμή είχε περιγράψει, τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, ΑΚΡ. Υπέδειξε ότι «Το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση» και επανέλαβε ότι «πρέπει να τερματιστεί η διαδικασία και η διεθνής πολιτική που επιβραβεύει την ελληνική πλευρά και τιμωρεί τους Τουρκοκύπριους». Αναφερόμενος στην εκκολαπτόμενη σύγκληση νέας πενταμερούς Διάσκεψης, επανέλαβε την κεντρική επιλογή της Άγκυρας πως πρέπει «να τεθεί μια διαδικασία συνομιλιών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών». Αν δεν προηγηθεί κάτι τέτοιο, η Τουρκία (και ο εγκαθετός της) δεν προτίθεται -όπως λένε- να προσέλθουν σε συνομιλίες.
Το κλίμα επιδεινώνεται στη Λευκωσία με τις αποκαλύψεις του αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσόστομου, ότι παλιότερα ο Αναστασιάδης του είχε εκμυστηρευτεί πως θέλει «λύση δύο κρατών», υποχρεώνοντας τον Κύπριο Πρόεδρο, να εκφράζει τη λύπη του για το ότι, «ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί αλλιώς τις θέσεις μου».
Στις συνθήκες αυτές, με αποκλειστική πρωτοχρονιάτικη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Αναστασιάδης αποδίδει τις κατηγορίες ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών, στον προηγούμενο εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Άιντε, μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Ωστόσο, κρύβοντας τις απόψεις του πίσω από τις διαθέσεις των Κυπρίων υποστηρίζει: «Είμαι αρκούντως πραγματιστής για να ξέρω ότι η λύση δύο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή. Συνεπώς θα ήταν αδύνατο ποτέ να εισηγηθώ λύση των δύο κρατών». Στην ίδια συνέντευξη καλλιεργώντας αυταπάτες στον κυπριακό λαό αποκάλυψε ότι αποστέλλει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα. Αναφέρει πως στόχος της συγκεκριμένης επιστολής προς τον Γ.Γ. είναι «να καταδείξουμε τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για έναν ουσιαστικό διάλογο και να αποτρέψουμε μονομερείς ενέργειες». Σέρνοντας την Κύπρο στην διατεταγμένη άτυπη πενταμερή «ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα», δικαιολογεί τη συμμετοχή της Λευκωσίας με το «επιχείρημα» ότι «εκείνος που θα αρνηθεί την πρόσκληση θα του αποδοθούν ευθύνες».
Αντίστοιχες και οι κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι Ευρωπαίοι «εταίροι» ενθαρρύνουν σιωπηρά τις προκλητικές τουρκικές NAVTEX, που δεσμεύουν θαλάσσια περιοχή λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα νοτιοανατολικά της Κρήτης, κουρελιάζοντας το κυβερνητικό αφήγημα ότι δήθεν η απειλή ευρωπαϊκών κυρώσεων θα συγκρατούσε την τουρκική επιθετικότητα.
Αντίστοιχα ξεθωριάζουν και οι αμερικανόπνευστες αντιδραστικές συμμαχίες, καθώς η Άγκυρα διαπραγματεύεται την επαναπροσέγγισή της με το Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά το διορισμό νέου πρεσβευτή της στο στο Τελ Αβίβ. Μετά το φιάσκο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Κορυφής του Δεκέμβρη, η ελληνική κυβέρνηση στρέφει τις ελπίδες της στη νέα αμερικανική διακυβέρνηση Μπάιντεν. Συνεχίζει τα ανοίγματα συνάπτοντας και εμβαθύνοντας δήθεν αμυντικές συμμαχίες που της υποδείχνουν οι υπερατλαντικοί πάτρωνες, που το κύριο ενδιαφέρον τους είναι να αποτρέψουν την παραπέρα διείσδυση στην περιοχή των στρατηγικών αντιπάλων τους Ρωσίας και Κίνας. Παρεμπιπτόντως το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις της Κύπρου και της Κίνας, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης, που είχαν αυτήν τη βδομάδα στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κινέζος ομόλογος του Γουάνγκ Γι, ο οποίος έκανε σταθμό στην Κύπρο καθ’ οδόν προς την Αφρική.
Ταυτόχρονα, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης αμυντικής θωράκισης, η κυβέρνηση φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με δισεκατομμύρια για αγορές οπλικών συστημάτων από τους Ευρωπαίους «εταίρους» της, με την ελπίδα να εξαργυρώσει την εύνοιά τους και γιατί όχι και τη συνηθισμένη γλυκιά προσμονή στο διάφορο, που θα προκύψει για τις τσέπες των κυβερνητικών «ημετέρων».
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr