Πορείες και ενέργειες αντίστασης στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης επίθεσης σε οικισμό της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά Ισραηλινοί ήταν η απάντηση των Παλαιστινίων στη «σφαγή» της Τζενίν, που υλοποιήθηκε από το κράτος του Ισραήλ.
της MARIAM BARGHOUTI
Την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν και σκότωσαν εννέα Παλαιστίνιους, υλοποιώντας μια ενέργεια που χαρακτηρίστηκε ως « σφαγή» από τους κατοίκους του καταυλισμού. Αργότερα την ίδια μέρα, ο 22χρονος Yousef Abedalkarim Muhsein έγινε ο 10ος Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε, όταν πυροβολήθηκε από ισραηλινές δυνάμεις στο Al-Ram, κοντά στη Ραμάλα.
Την Παρασκευή, οι Παλαιστίνιοι απάντησαν
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής, οι Παλαιστίνιοι σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη ξεσηκώθηκαν με διαδηλώσεις. Αυτές οι αντιπαραθέσεις πυροδοτήθηκαν ιδιαίτερα από τη σφαγή στη Τζενίν, και τις συνήθεις προκλήσεις από Ισραηλινούς εποίκους, υπηρεσίες πληροφοριών και ένοπλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην παράνομη προσάρτηση των ελάχιστων εναπομεινάντων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης.
Η ημέρα κορυφώθηκε με πέντε ένοπλες επιχειρήσεις πυροβολισμών που πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Όχθη την Παρασκευή το βράδυ, συμπεριλαμβανομένης μιας στον ισραηλινό οικισμό Neve Yaakov στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον επτά Ισραηλινών εποίκων.
Η Προσευχή ως διαμαρτυρία
Τα ξημερώματα της Παρασκευής, την πιο ιερή ημέρα της εβδομάδας για τους μουσουλμάνους πιστούς, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στην Ιερουσαλήμ και εκατοντάδες στη Χεβρώνα προσευχήθηκαν στο τέμενος Al-Aqsa και στο τέμενος Ibrahimi, αντίστοιχα.
«Υφίσταται ένας κίνδυνος», λέει στο Mondoweiss ο Τζαλάλ Αμπού-Κάτερ, συγγραφέας από την Ιερουσαλήμ. «Νιώθουμε ότι το Al-Aqsa καταλαμβάνεται και δεν το βγάζουμε απλά από το μυαλό μας», τόνισε. «Η απώλεια του τελευταίου σημείου παλαιστινιακής κυριαρχίας στην Ιερουσαλήμ, συνιστά μια πραγματικότητα».
Η πρακτική της συλλογικής προσευχής σε αυτές τις περιοχές έχει μετεξελιχθεί σε πρακτική ανοιχτής αντίστασης, εν μέσω συνεχιζόμενων εισβολών από εποίκους και περιστατικά αστυνομικής βίας, τα οποία καταγράφονται στο συγκρότημα Al-Aqsa στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ καθώς και κοινών επιθέσεων εποίκων και στρατού στην παλιά πόλη της Χεβρώνας, όπου ζουν περισσότεροι από 800 έποικοι υπό την προστασία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων [ΣτΜ: σε μια πόλη 215.000 Παλαιστινίων]
Στην Ιερουσαλήμ, οι Παλαιστίνιοι ξεσηκώθηκαν διαδηλώνοντας υπέρ της Τζενίν και της αντίστασης της Γάζα, εν μέσω συνεχιζόμενης καταστολής και της στοχοποίησης των Παλαιστινίων.
«Η συχνή παρουσία μας, εκεί, στο Τέμενος του Al-Aqsa, μας επιτρέπει να κρατιόμαστε από αυτό», εξήγησε ο Abu Khater. «Για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο αποτελεί απλώς ένα μνημείο αλλά για εμάς στην Ιερουσαλήμ συνιστά προσωπικό χώρο ».
Πράγματι, στις 3 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ο εξτρεμιστής δεξιός υπουργός Εσωτερικών, Itamar Ben-Gvir, εισήλθε στο συγκρότημα του Al-Aqsa προβαίνοντας σε μια ανοιχτά προκλητική ενέργεια, που θύμισε την είσοδο στο συγκρότημα του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν τον Σεπτέμβριο του 2000 . Η είσοδος του Σαρόν τότε πυροδότησε τη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση (Ιντιφάντα).
Σήμερα, ο Nafeesa Khuwais, Παλαιστίνιος πρεσβύτερος γνωστός στην Παλιά Πόλη ως φύλακας του Al-Aqsa, συνελήφθη από ομάδα ένοπλων συνοριοφυλάκων. Στα αραβικά, οι πολίτες που παραμένουν στο συγκρότημα του Al-Aqsa για να το προστατεύουν και να διατηρούν την παλαιστινιακή παρουσία στον ιερό τόπο λατρείας είναι γνωστοί ως Murabiteen, που σημαίνει «φύλακες που παραμένουν ενάντια στην επιθετικότητα».
Σε μια παρόμοια προσπάθεια, η είσοδος στο τέμενος Ibrahimi στην Χεβρώνα υπόκειται συχνά σε απαγορεύσεις για τους Παλαιστίνιους. Η πρακτική αυτή μετατράπηκε σε πολιτική, μετά τη σφαγή του 1994 από τον Ισραηλινο-Αμερικανό έποικο, Baruch Goldstein, ο οποίος – με την υποστήριξη του Ισραηλινού στρατού – μπήκε στο τζαμί την αυγή και άνοιξε πυρ εναντίον πιστών, σκοτώνοντας 29 Παλαιστίνιους . Ο Goldstein τιμάται ακόμα, ετησίως, από τους εποίκους στη Χεβρώνα με τελετή.
Το περασμένο έτος αποτέλεσε έτος ρεκόρ για τη βία των εποίκων και τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων. Ωστόσο, τα ξημερώματα της Παρασκευής οι δρόμοι της παλιάς πόλης της Χεβρώνας ήταν γεμάτοι από Παλαιστίνιους που μοιράζονταν φαγητό και ψωμί, ζωντανεύοντας τους δρόμους μια πόλης που αν και κάποτε έσφυζε από ζωή, πλέον έχει μετατραπεί σε πόλη- φάντασμα. .
«Η προσέλευση για προσευχή [στο τέμενος Ibrahimi] αποτελεί από μόνη της πολιτική πράξη, και αυτό την κάνει σημαντική», δήλωσε ο Αμπού Χάτερ.
Διαδηλώσεις σε όλη την Παλαιστίνη
Το πρωί και το απόγευμα της Παρασκευής ήταν γεμάτα διαδηλώσεις και συγκρούσεις ενάντια στην ισραηλινή βία και την συστηματική εξάπλωση των εποικισμών. Στη Δυτική Όχθη, η νεκρώσιμη ακολουθία του Yousef Abedalkarim Muhsein ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής από το νοσοκομείο της Ραμάλα, κατευθύνθηκε προς την πόλη του Αλ-Ραμ όπου και τάφηκε. Τα βίντεο του τελευταίου αποχαιρετισμού στον Μουχσεΐν δείχνουν τους φίλους του και τα μέλη της κοινότητας να θρηνούν πάνω από το σώμα του, καθώς ετοιμάζονται να τον εναποθέσουν στον τάφο.
Μετά την κηδεία, ακολούθησαν συγκρούσεις στο Al-Ram, με τους νέους να πετάνε πέτρες κατά των ισραηλινών δυνάμεων που απάντησαν στους διαδηλωτές με δακρυγόνα, αληθινά πυρά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Επίσης, Ισραηλινοί στρατιώτες εμπόδισαν δημοσιογράφους να καλύψουν τις διαδηλώσεις και την νεκρώσιμη ακολουθία του Μουχσεΐν.
Περισσότερες διαδηλώσεις σημειώθηκαν κοντά σε στρατιωτικούς σταθμούς, οικισμούς και σημεία ελέγχου σε χωριά και πόλεις γύρω από την Ιεριχώ, τη Ναμπλούς, την Καλκιλιά, τη Ραμάλα, τη Χεβρώνα και την Ιερουσαλήμ, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν με βία.
«Από τον Kufr Nima έως την Jenin, είμαστε ένας ενωμένος λαός που δεν πεθαίνει», αντηχούσαν οι φωνές στο μικρό χωριό Kufr Nima, 13 χλμ βορειοδυτικά της Ραμάλα. Σε όλες τις διαδηλώσεις, ανέμιζαν σημαίες διαφόρων οργανώσεων, σηματοδοτώντας τη συνεχή πρόοδο της σύγκλισης σε όλη τη χώρα.
Το βράδυ της Παρασκευής, Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ στο Umm el-Fahem και τη Χάιφα, οργάνωσαν επίσης διαδηλώσεις κατά της σφαγής στη Τζενίν. «Υψώστε τη φωνή σας», φώναζαν οι διαδηλωτές στη Χάιφα, «φωνάξετε ξανά τους ήχους των συνθημάτων, συνέχισαν καθώς η ισραηλινή αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει την συγκέντρωση.
Σύμφωνα με τοπικές ειδησεογραφικές πηγές, δύο Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην Ουμ ελ Φαχέμ και τουλάχιστον τρεις στη Χάιφα. Οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας καταδίκασαν επίσης τη σφαγή στη Τζενίν και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν αργά το βράδυ της Πέμπτης. Δεκάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κοντά στα σύνορα που έχουν επιβάλλει οι ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην πόλη Khan Younis, νότια της Λωρίδας, ενώ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν επίσης στις διαδηλώσεις και έκαψαν λάστιχα στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Bureij στην κεντρική Γάζα,
Επίσημες αντιδράσεις
«Ο συντονισμός ασφαλείας με την κυβέρνηση της κατοχής δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρντεϊνέ, σε δήλωση μετά την ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν την Πέμπτη. Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) έχει απειλήσει ξανά στο παρελθόν ότι θα διακόψει την συνεργασία ασφαλείας με το Ισραήλ, αλλά συνέχισε να συλλαμβάνει Παλαιστίνιους για λογαριασμό του Ισραήλ, όπως αποτυπώθηκε πέρσι στη μαζική καταστολή ενάντια στο «Άντρο των Λιονταριών» , την ένοπλη αντιστασιακή ομάδας που δρούσε στην Παλιά Πόλη της Ναμπλούς, αλλά και στις εντεινόμενες συλλήψεις δεκάδων πολιτικά δραστήριων νέων σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη.
Σε έκτακτη συνεδρίαση, η Παλαιστινιακή Αρχή απαίτηση να υπάρξει λογοδοσία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προσθέτοντας την πρόσφατη σφαγή της Τζενίν στον ποινικό φάκελο κατά των ισραηλινών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει του Εβδόμου Κεφαλαίου της Χάρτας του ΟΗΕ για τις επιθετικές πράξεις .
Εκ μέρους του προεδρικού γραφείου, ο Abu Rdeineh είχε επίσης καλέσει όλες τις πτέρυγες του εθνικού κινήματος σε συνάντηση για να συμφωνήσουν σε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για την αντιμετώπιση της ισραηλινής επίθεσης.
Ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά από έκτακτη συνεδρίαση, κατήγγειλε τη σφαγή στη Τζενίν, οι παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, απάντησαν στη σφαγή εκτοξεύοντας ρουκέτες προς την Ασκελόν,. Η επίθεση διεξήχθη από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), η οποία επίσης έχει σχέσεις με τις ένοπλες αντιστασιακές ομάδες που δρουν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν .
Μεταξύ 01:00 και 04:00 της Παρασκευής, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη άρχισαν να βομβαρδίζουν τοποθεσίες που συνδέονται με τις παλαιστινιακές οργανώσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Maghazi στην κεντρική Γάζα καθώς και στο Beit Hanoun, που βρίσκεται βόρεια της Γάζας, Δεν αναφέρθηκαν θύματα.
«Η αντίσταση στη Γάζα πράττει το καθήκον της και υπερασπίζεται τον λαό μας στη Γάζα», δήλωσε ο Χαζέμ Κασέμ, εκπρόσωπος της Χαμάς. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες του Al-Qassam, είχε τονίσει ότι τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη θα βρεθούν αντιμέτωπα με αντιαεροπορική άμυνα.
Οι περισσότερες παλαιστινιακές οργανώσεις δήλωσαν ότι υποστηρίζουν ένοπλη παλαιστινιακή απάντηση στη σφαγή στη Τζενίν. Η αριστερή πολιτική οργάνωση, Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP κατήγγειλε τη σφαγή κατά των Παλαιστινίων στη Τζενίν και σημείωσε ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν ανάλογα.
«Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουμε μάρτυρες περαιτέρω κλιμάκωσης από πλευράς του Ισραήλ ενάντια στον λαό μας, λόγω των πρακτικών και των νόμων της ισραηλινής φασιστικής κυβέρνησης που στοχεύουν ενάντια στους Παλαιστίνιους σε όλη την Παλαιστίνη καθώς και ενάντια στους Παλαιστινίους κρατουμένους», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του PFLP, Jamel Mezher.
Ο Mezher προέβλεψε επίσης ότι πιθανότατα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα αυξηθούν οι προκλητικές ισραηλινές ενέργειες λόγω των εβραϊκών εορτών, καθώς συνήθως αυτές οι γιορτές συμπίπτουν με αύξηση των επιθέσεων ενάντια στους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.
Καθώς το βράδυ της Παρασκευής οι διαδηλώσεις καταστέλλονταν από την ισραηλινή αστυνομία και τον στρατό, πυροδοτήθηκαν ένοπλες αντιστασιακές ενέργειες στη Δυτική Όχθη και την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.
Η άνοδος της ένοπλης αντίστασης
Περίπου στις 8:15 μ.μ., σημειώθηκε επίθεση με πυροβολισμούς κοντά στον παράνομο ισραηλινό εποικισμό Neve Ya’akov κοντά στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι πυροβολισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον επτά Ισραηλινών εποίκων και τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών, σύμφωνα με αναφορές της ισραηλινής αστυνομίας. Διαφεύγοντας προς το Beit Hanina, μια από τις τελευταίες εναπομείνασες παλαιστινιακές πόλεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Παλαιστίνιος που είχε προβεί στου πυροβολισμούς καταδιώχθηκε από την ισραηλινή αστυνομία και σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο δράστης είχε χρησιμοποιήσει πιστόλι για να πραγματοποιήσει την ένοπλη επίθεση.
Ο άνδρας ταυτοποιήθηκε αργότερα από την ισραηλινή αστυνομία ως ο Alkam Khairi, 21 ετών, από τον προσφυγικό καταυλισμό Shufaat, βόρεια της Ιερουσαλήμ.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir και ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έκαναν δηλώσεις στο σημείο της επίθεσης. Ο Μπεν-Γκβίρ δεσμεύτηκε να «εξοπλίσει όλο και περισσότερους πολίτες», ενώ ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την επίθεση «μία από τις χειρότερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια». Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Νετανιάχου θα συνεδριάσει αύριο [Σάββατο 28/1] για να διερευνήσει επιλογές απάντησης.
Μεταξύ 06:00 και 09:00 της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκαν συνολικά πέντε επιχειρήσεις ένοπλης αντίστασης, σε διάφορους στρατιωτικούς στόχους στη Δυτική Όχθη.
Ένοπλοι Παλαιστίνιοι στόχευσαν το στρατιωτικό σημείο ελέγχου Beit Furik ανατολικά της Ναμπλους, το στρατιωτικό στρατόπεδο κράτησης Ofer δυτικά της Ραμάλα, τον στρατιωτικό πύργο Beit Ummar κοντά στον παράνομο οικισμό Karmei Tzur βορειοδυτικά της Χεβρώνας, ενώ το σημείο ελέγχου Jalameh βορειοανατολικά της Τζενίν έγινε στόχος με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό , σύμφωνα με τοπικές πηγές.
Επιπλέον, νεαροί Παλαιστίνιοι πέταξαν βόμβες μολότοφ σε ισραηλινούς στρατιωτικούς πύργους που βρίσκονται κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Arroub στη Χεβρώνα, ενώ μαχητές της αντίστασης πυροβόλησαν ισραηλινά στρατιωτικά αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από την Qabatiya και την Jaba’ νότια της Τζενίν. Μετά την επιχείρηση στην Ιερουσαλήμ, οι Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ιερουσαλήμ βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας.
Η σφαγή της Τζενίν, που ανέβασε τον αριθμό των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2023 σε 32, ακολουθήθηκε από μια μέρα διαμαρτυριών και αντιποίνων. Λόγω, εν μέρει, της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη που ξεκίνησε την άνοιξη του περασμένου έτους, που ονομάστηκε Επιχείρηση «Τσάκισμα του Κύματος» (Break the Wave), το 2022 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους από τότε που ο ΟΗΕ άρχισε να καταγράφει τις δολοφονίες το 2005 . Τα τελευταία δύο χρόνια, 557 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από εποίκους ή ισραηλινές δυνάμεις.
Μετάφραση Σ.Λ.
πηγή: Mondoweiss.net
e-prologos.gr