Δραματική μείωση του προσωπικού που υπηρετεί στον τομέα της δημόσιας υγείας τον τελευταίο χρόνο εμφανίζουν τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, τον Μάιο του 2020 υπηρετούσαν στις μονάδες υγείας 95.352 μόνιμοι και έκτακτοι εργαζόμενοι ενώ τον αντίστοιχο μήνα το 2019 ο αριθμός των υπηρετούντων ήταν 100.420 εργαζόμενοι.
Η μείωση του προσωπικού στις μονάδες υγείας όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά είναι 5058 εργαζόμενοι και σε ποσοστό φτάνει στο 5%.
Η μείωση αφορά τόσο τον αριθμό των μονίμων υπαλλήλων, από 79.254 τον 5ο του 2019 σε 77.356 τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (μείωση κατά 1898 υπαλλήλους), όσο και το έκτακτο προσωπικό, από 21.166 σε 17.996, δηλαδή μείωση κατά 3.170 εργαζόμενους.
Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού όταν οι μονάδες υγείας έχουν αναλάβει ένα τεράστιο βάρος αντιμετώπισης αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.
Τα στοιχεία που η ίδια η κυβέρνηση δημοσιοποιεί καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα και τους πανηγυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για σημαντική ενίσχυση των μονάδων υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το υγειονομικό κίνημα πρέπει τώρα να αναδείξει αυτή την δεινή εικόνα και να διεκδικήσει την πλήρη στελέχωση των μονάδων υγείας. Να απαιτήσει την κατάργηση της ελαστικής εργασίας, την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που υπηρετεί στις μονάδων υγείας, και την κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό.
Νοσοκομεία: Σηκώνουν το βάρος του covid 19 και με μειωμένη χρηματοδότηση
Όπως προκύπτει από το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Ιούνιο του 2020, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων για λειτουργικά έξοδα ήταν μειωμένη σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουνίου του 2019 παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο βάρος της πανδημίας.
Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση των νοσοκομείων για το πρώτο εξάμηνο έφτασε μόλις τα 386 εκατ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο το 2019 ήταν 518 εκατ. ευρώ
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ούτως ή άλλως η χρηματοδότηση που προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία είναι κουτσουρεμένη εδώ και χρόνια και δεν επαρκεί για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων.
Ταυτόχρονα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων εξαιτίας των περικοπών όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά αντίθετα μήνα με τον μήνα αυξάνονται. Συγκεκριμένα από τα 546 εκατ. ευρώ που ήταν τον περσινό Ιούνιο έφτασαν φέτος στα 756 εκατ. ευρώ, πολύ περισσότερο όταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ήταν 344 εκατ. ευρώ
Είναι λοιπόν πλέον απόλυτα σαφές ότι όχι μόνο έχουμε μείωση προσωπικού στην υγεία εν μέσω πανδημίας όπως δείχνουν τα στοιχεία της απογραφής ανθρώπινου δυναμικού αλλά και περαιτέρω υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων.
Είναι σαφές ότι γι αυτό και ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται την ατομική ευθύνη και το φιλότιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφού αυτός και η κυβέρνησή του δεν έχουν κάνει κάτι ουσιαστικό για να στηρίξουν τα νοσοκομεία και γενικότερα τις μονάδες υγείας.
e-prologos.gr