Το Ιράν δήλωσε νωρίς την Τετάρτη ότι η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ έληξε, εκτός αν υπάρξει περαιτέρω πρόκληση, ενώ το Ισραήλ και οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να προβούν σε αντίποινα κατά της Τεχεράνης, καθώς εντείνονται οι φόβοι για έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τον μακροχρόνιο σύμμαχο Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» για την επίθεση της Τρίτης, η οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, αφορούσε περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους.

«Η δράση μας ολοκληρώνεται, εκτός εάν το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει να προκαλέσει περαιτέρω αντίποινα. Σε αυτό το σενάριο, η απάντησή μας θα είναι ισχυρότερη και ισχυρότερη», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί σε ανάρτησή του στο Χ νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν κάπου 180 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε ανταπόδοση για τις δολοφονίες ηγετών παρατάξεων που χαρακτηρίζονται σύμμαχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδίως του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό την περασμένη Παρασκευή και του γενικού γραμματέα της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σημείωσε πως η χθεσινή απευθείας επίθεση εναντίον του Ισραήλ — η δεύτερη έπειτα από αυτήν της 13ης Απριλίου —, αποφασίστηκε αφού η Τεχεράνη έδειξε «τρομερή αυτοσυγκράτηση» για σχεδόν δυο μήνες, με την ελπίδα πως θα επιτυγχανόταν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραήλ: Συνεχίζει τις επιθέσεις σε Λίβανο και Γάζα

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ προχώρησε σε νέους βομβαρδισμούς νωρίς την Τετάρτη στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της υποστηριζόμενης από το Ιράν ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, με τουλάχιστον δώδεκα αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων που, όπως είπε, ανήκαν στην οργάνωση. Το Ισραήλ εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης της περιοχής, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό αδειάσει μετά από ημέρες σφοδρών χτυπημάτων.

Επίσης, τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 και πλέον τραυματίστηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ εναντίον σχολείου που έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Η μεγαλύτερη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Η επίθεση του Ιράν σηματοδότησε το μεγαλύτερο στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ισραήλ.

Σειρήνες ήχησαν σε όλη τη χώρα και εκρήξεις συγκλόνισαν την Ιερουσαλήμ και την κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού, καθώς όλος ο πληθυσμός κλήθηκε να μετακινηθεί σε καταφύγια.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο Ισραήλ. Το Ιράν περιέγραψε την εκστρατεία του ως αμυντική και με αποκλειστικό στόχο τις ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ανέφερε ότι τρεις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις είχαν τεθεί στο στόχαστρο.

Η Τεχεράνη δήλωσε ότι η επίθεσή της ήταν απάντηση στις ισραηλινές δολοφονίες ηγετών μαχητών και στην επιθετικότητα στο Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ και στη Γάζα.

Το Ισραήλ ενεργοποίησε την αεράμυνα κατά του βομβαρδισμού του Ιράν και οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν «από το Ισραήλ και έναν αμυντικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο ισραηλινός υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε – και θα το πληρώσει», δήλωσε κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας αργά την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Οι δυνάμεις του Ιράν χρησιμοποίησαν την Τρίτη για πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους Fattah και το 90% των πυραύλων του έπληξαν με επιτυχία τους στόχους τους στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν από την πλευρά τους οι Φρουροί της Επανάστασης.

ΗΠΑ και Ισραήλ προαναγγέλλουν αντίποινα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν «αναποτελεσματική». Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, υποστήριξε τη στάση του Μπάιντεν και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους έναντι του Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος μίλησε και μέσω του εκπροσώπου του Τζέικ Σάλιβαν για «σοβαρές συνέπειες» για το Ιράν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα «συνεργαστούν με το Ισραήλ για να γίνει αυτό».

Ο Σάλιβαν δεν διευκρίνισε ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι συνέπειες, αλλά απέφυγε να παροτρύνει το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, όπως έκαναν οι ΗΠΑ τον Απρίλιο, όταν το Ιράν πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Τρίτης από το Ιράν ήταν περίπου διπλάσιες από την επίθεση του Απριλίου.

πληροφορίες: tvxs.gr, in.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το