Σε μεγάλη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προχώρησαν εδώ και λίγες ημέρες οι αγρότες στη Γερμανία, με βασικό αίτημα να παραμείνουν ως έχουν οι επιδοτήσεις στο καύσιμο ντίζελ για τα τρακτέρ τους και τα άλλα γεωργικά μηχανήματα. Αντιτίθενται, επίσης, στο μέτρο της κατάργησης της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας για τα τρακτέρ που έχουν πράσινες πινακίδες κυκλοφορίας, ένα μέτρο που είχε καθιερωθεί από το 1922 με αιτιολογία την εκμηχάνιση της γεωργίας.
Η Γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αγρότες στο αγροτικό ντίζελ και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων με δικαιολογία τις “τρύπες” στον κρατικό προϋπολογισμό και ότι η γεωργική εκμηχάνιση έχει ολοκληρωθεί. Με απόλυτο θράσος ισχυρίζεται όλα αυτά, την ώρα που από τον κρατικό προϋπολογισμό διοχετεύει δισεκατομμύρια στον πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλώντας αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο που προχώρησε σε μεγάλες μαζικές κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ του.
Αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι Γερμανοί αγρότες προχώρησαν σε μπλόκα στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, ενώ παράλληλα απέκλεισαν και τις εισόδους μεγάλων πόλεων, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο ακόμα και στην Πύλη του Βραδεμβούργου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε “δυσανάλογες” τις κινητοποιήσεις των αγροτών, υπονοώντας ότι είναι κατάχρηση δημοκρατικού δικαιώματος και προκλητικά είπε στους αγρότες ότι “έχουν ξεστρατίσει” και “να γυρίσουν πίσω”.
Η απάντηση των αγροτών ήταν η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και κάλεσαν την κοινωνία να τους σταθεί αλληλέγγυα: «Ζητούμε κατανόηση από τους πολίτες. Δεν θέλουμε να χάσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας προς τους αγρότες», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών, Γιοάχιμ Ρούκβιντ. Αλληλεγγύη στους Γερμανούς αγρότες εκδήλωσαν και οι αγρότες των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών.
Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πίεση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες, ενώ τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου προγραμματίστηκε μεγάλη πανγερμανική διαδήλωση στο Βερολίνο με στόχο τα τρακτέρ να φτάσουν έξω από την καγκελαρία.
Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται να ακολουθεί το κλασικό δόγμα της αντιλαϊκής πολιτικής σε πολλές χώρες, φορτώνοντας τα βάρη στου λαού την πλάτη. Κι αυτό διότι η περίφημη “ενεργειακή μετάβαση”, που υποτίθεται έρχεται να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, έχει πρώτα και κύρια στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.
Αυτό που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση μετά τις πιέσεις των αγροτών ήταν η ψευδεπίγραφη και καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα απόφαση να μειωθεί σταδιακά μέχρι το 2026 και όχι μονομιάς, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, η επιδότηση στο ντίζελ. Οι αγρότες όμως ζητούν να μην καταργηθεί γενικά τα επόμενα χρόνια. «Δεν σκέπτεται η γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει κάτι άλλο», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
‌ Την ίδια ώρα, η ακροδεξιά, όπως όλα δείχνουν, προσπαθεί να καπηλευτεί τις κινητοποιήσεις των αγροτών και να εξαπλώσει την προπαγάνδα της, επιχειρώντας να αλλοιώσει το περιεχόμενο του αγώνα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το MLPD, «το αντεργατικό AfD ανακοίνωσε ότι, από όλους τους ανθρώπους, θα ηγηθεί μιας “γενικής απεργίας” στις 8 Ιανουαρίου», όμως «ο σύλλογος αγροτών και το GdL δικαίως την απέρριψαν ξεκάθαρα». Παράλληλα, το MLPD υπογραμίζει: «Η μόνη γενική απεργία στη γερμανική ιστορία στράφηκε με επιτυχία κατά των φασιστών και μοναρχικών προγόνων του AfD το 1920 ως πρωτοπόροι του φασισμού».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το