ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ-ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΩΝΑΣΕΙΑ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, μία μαζική κινητοποίηση σε κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου, κοντά στα σχολεία των Δειλινών, που προγραμματίζονται να μετατραπούν σε Ωνάσεια. Στη Συγκέντρωση  συμμετείχαν οι μαζικοί φορείς: η  ΕΛΜΕ,  η Ενωση Γονέων, οι  μαθητές, ενώ  ιδιαίτερα αγωνιστική ήταν η παρουσία των εκπαιδευτικών   κυρίως των δύο σχολείων, που βάλλονται, του 9ου  Γυμνασίου  και 10ου  ΓΕΛ.

Η συγκέντρωση είχε παλμό, αγωνιστικότητα, νεανική συμμετοχή. Τα συνθήματα «Καμία Μετατροπή των Δημοσίων Σχολείων σε Ωνάσεια»,  «Κάτω από τα χέρια από τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία» αποτέλεσαν το κεντρικό αίτημα της συγκέντρωσης. Η φωνή της Λαϊκής Συνοικίας των Δειλινών, η φωνή των εκπαιδευτικών και  των μαθητών ακούστηκε πολύ δυνατά. Ένα μαζικό και ηχηρό «ΟΧΙ» απέναντι στην Ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης  καταγράφηκε σήμερα στην Κρήτη και στο Ηράκλειο, που έχει επιλεγεί ως νομός επίθεσης της κυβέρνησης και του Ιδιωτικού  Οργανισμού του Ωνάση απέναντι στο αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών των εργατικών συνοικιών για παιδεία.

Από το χώρο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  δώσαμε τη μάχη εξ αρχής να βγει στο προσκήνιο της κοινωνίας το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των σχολείων της πιο χτυπημένης   εργατικής ζώνης των Δειλινών.

Αναδείξαμε και βάλαμε στο δημόσιο διάλογο το θέμα και καλέσαμε την  ΕΛΜΕ να  πάρει  έγκαιρα  αγωνιστική    απόφαση, για να συζητήσει το νέο αντιδραστικό μέτρο,  να το αναδείξει και να το καταγγείλει. Καλέσαμε το  Προεδρείο  της ΕΛΜΕ να συγκαλέσει έκτακτο Δ.Σ και να  βάλει  άμεσα το θέμα στην ημερήσια διάταξη, με στόχο   να πάρει το Δ.Σ της ΕΛ.ΜΕ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως ήταν η συγκέντρωση των  συλλόγων των  εκπαιδευτικών και των  γονέων στα βαλλόμενα σχολεία και η διαμόρφωση κλίματος αγωνιστικότητας, η αγωνιστική συνεργασία  με τον ΣΕΠΕ και την Ενωση Γονέων και τους μαθητές, η συνέντευξη τύπου,  η στάση εργασίας και η πραγματοποίηση συγκέντρωσης των μαζικών φορέων τη Δευτέρα (17/2), ημέρα προσδιορισμού  των Ωνασείων. Δείξαμε   επίσης  αγωνιστική ετοιμότητα , όταν το  κλιμάκιο  του Οργανισμού Ωνάση  ..επισκέφθηκε (!) την Παρασκευή (14/2) τα βαλλόμενα σχολεία. Έτσι, η σημερινή παλμική αγωνιστική κινητοποίηση και  το συλλαλητήριο αποτέλεσε άμεση συνέχεια της ..αποπομπής του κλιμακίου του Ωνάση-συνοδεία των αντιδημάρχων– από τα σχολεία των Δειλινών πριν δυο ημέρες.

Με το συλλαλητήριο αυτό, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο η καθολική αντίθεση όλων των φορέων του μετώπου της Παιδείας

Μετά τη συγκέντρωση στον Κόμβο  iumbo  της λεωφόρου  62 Μαρτύρων, αποφασίσαμε  όλοι οι φορείς να πραγματοποιήσουμε πορεία προς το κέντρο του Ηρακλείου. Η πορεία ξεκίνησε από τη λεωφόρο  62 Μαρτύρων, με προορισμό τη  Χανιόπορτα. Τα συνθήματα των μαθητών, των  εκπαιδευτικών και των γονέων « Οχι στα Ωνάσεια», «Κάτω  τα χέρια από τα δημόσια σχολεία», «Οχι στην Παιδεία των Ταξικών Φραγμών» κλπ  ήχησαν  στην Κεντρική Λεωφόρο  και τα χειροκρότησαν οι  παρευρισκόμενοι  πολίτες.

Μετά  τη  μικρή στάση  στην πλατεία της Χανιόπορτας, ακολούθησε δεύτερη πορεία προς τα σχολεία των Δειλινών  με τα ίδια συνθήματα,  πορεία που   κατέληξε  ειρηνικά έξω από την πύλη των σχολείων. Εκεί τονίσαμε ότι  αυτές οι κινητοποιήσεις αποτελούν  το πρώτο θετικό βήμα της ενωτικής ανυποχώρητης συλλογικής πάλης όλων των φορέων της παιδείας απέναντι στο αντιλαϊκό  μέτρο της ιδιωτικοποίησης.

Δηλώσαμε  ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μετατραπούν τα δημόσια σχολεία της εργατικής συνοικίας των Δειλινών  σε Ωνάσεια. Διεκδικήσαμε : «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών  στη μόρφωση» και «Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών στην οργανική θέση τη σταθερή εργασία»

Τονίσαμε ξανά τα αιτήματα: «Καμία Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών και Σχολείων», «Καμία Κατηγοριοποίηση Σχολείων και Εκπαιδευτικών», «Καμία Ιδιωτικοποίηση της Παιδείας». Το συλλαλητήριο  έληξε με ομόφωνη την απόφαση ότι θα κρατήσουμε την  ενότητα και  την αγωνιστική ετοιμότητά μας  απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα των σχολείων των  Δειλινών.

Δηλώνουμε επίσης την αλληλεγγύη και τη  συμπαράστασή μας  απέναντι στους συναδέλφους, τους   μαθητές και  τους γονείς  των  υπόλοιπων περιοχών που επίσης βάλλονται από το αντιδραστικό μέτρο της εκχώρησης των δημόσιων σχολείων στον Ιδιωτικό Οργανισμό του Ωνάση και της ισοπέδωσης των μορφωτικών και εργασιακών κατακτήσεών μας.

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας, με επόμενο αγωνιστικό –διεκδικητικό βήμα την Πανεργατική Απεργία στις 28 Φλεβάρη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το