Μαζική και δυναμική η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας με αίτημα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα των δομών ψυχικής υγείας εργαζόμενοι από τις δομές αυτές. Στο πλευρό των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης είναι η ΑΔΕΔΥ, η ΕΙΝΑΠ που πραγματοποιεί 24ωρη απεργία και η ΠΟΕΔΗΝ που είχε κηρύξει στάση εργασίας.

Σήμερα δεκάδες συλλογικότητες και φορείς αλλά και απλοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους στο κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και προγραμμάτων απεξάρτησης. Μεταξύ άλλων στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του ΨΝΑ, το σωματείο του Δρομοκαΐτειου, ο Σύλλογος εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), εργαζόμενοι και μέλη από θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, εργαζόμενοι και απόφοιτοι από το 18 ΑΝΩ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, εργαζόμενοι από τον ΟΚΑΝΑ καθώς και εργαζόμενοι του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών.

Αλγεινή εντύπωση προξένησε η πολύ καθυστερημένη αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που μόλις χτες το βράδυ κήρυξε 24ωρη απεργία, όπως και τα πρωτοβάθμια σωματεία που ελέγχει το ΠΑΜΕ, που -ενώ γνώριζαν την κινητοποίηση- μόλις τις τελευταίες δυο μέρες αποφάσισαν να τη στηρίξουν.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε η ΕΡΓΑΣ με ευάριθμα μέλη της και μοίρασε πλατιά -με πολύ θετική ανταπόκριση από τους παρευρισκόμενους- τη σχετική ανακοίνωσή της..

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της ΕΡΓΑΣ

Αγώνας για να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ψυχική υγεία,

που έχει στόχο την διάλυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης

Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον υποκριτικό και παραπλανητικό τίτλο «για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» έρχεται να χτυπήσει τις δημόσιες δομές για την Ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.

Όσον αφορά την ψυχική υγεία προβλέπει την κατάργηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και την λειτουργική διασύνδεση όλων των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας, που τσουβαλιάζονται μαζί με ΜΚΟ, ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατρούς σε ένα φορέα που ονομάζεται «Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.).

Στον τομέα της απεξάρτησης, προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα (ΕΟΠΑΕ) που θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και με βάση τον οποίο θα προωθείται «η ενθάρρυνση και ο συντονισμός κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έχει σκοπό τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εν γένει εξαρτήσεων, εξαρτητικών συμπεριφορών και εθισμών». Η κύρια «θεραπευτική» πολιτική πρόκειται να είναι απλώς με υποκατάστατα και διαχείριση στο δρόμο. Τα «στεγνά» προγράμματα καταργούνται πλήρως. Καταργείται ουσιαστικά η αυτόνομη λειτουργία όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης όπως και η δυνατότητα επιλογής προγράμματος εξάρτησης από τον ίδιο τον εξαρτημένο. Επίσης στοχεύει στο κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.

Το αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο ιατρικοποιεί κοινωνικά φαινόμενα όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων, τα οποία βαφτίζει «παρεκκλίνουσες» συμπεριφορές, στοχεύοντας στη δημιουργία «σύγχρονων αναμορφωτηρίων». Ενώ αντιμετωπίζει την εξάρτηση ως «ανίατη νόσο εγκεφάλου» στοχεύοντας σε προγράμματα μείωσης βλάβης σε κόντρα με τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Με τη συγχώνευση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα επισφαλές μέλλον, με την εργασιακή περιπλάνηση, από την μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από τη μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «εκτάκτων» υπηρεσιακών αναγκών που μόνο έκτακτες δεν είναι.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Υγείας στον τομέα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης υπηρετούν πλήρως την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της διάλυσης της δημόσιας ψυχικής υγείας και πρόνοιας, ό,τι ακριβώς δηλαδή εφαρμόζεται στην υγεία συνολικά.

Δομές δημόσιας ψυχικής υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης που δημιουργήθηκαν με τεράστιους αγώνες σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εξαρτημένοι, οι ψυχικά νοσούντες και οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μία βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική που εντείνει τους αποκλεισμούς, γεννά διαρκώς νέα αδιέξοδα και στήνει σύγχρονους καιάδες για τους πιο ευάλωτους.

Να μην το επιτρέψουμε!

Παλεύουμε για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου-εκτρώματος διάλυσης των δομών της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των σωματείων των εργαζομένων στις δομές δημόσιας Ψυχικής Υγείας:

-στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16/7/24, στις 11πμ

-στην συγκέντρωση και συναυλία στον πεζόδρομο Ερμού (πλατεία Ασωμάτων) Θησείο στις 8:00 μ.μ.την Τετάρτη 17/7/24.

Κάτω η κυβερνητική πολιτική της διάλυσης της Δημόσιας Υγείας και των ιδιωτικοποιήσεων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το