Με αρκετά μαζική συμμετοχή έγινε την Τρίτη 22/3 κινητοποίηση των συνταξιουχικών οργανώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκέντρωση έγινε αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος όπου έκαναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι διαφόρων ομοσπονδιών. Στη συνέχεια έγινε πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας όπου είχε ζητηθεί συνάντηση απ’ τον υπουργό οικονομικών, Σταϊκούρα.
Αντιπροσωπεία του συντονιστικού συναντήθηκε μα τους κυβερνητικούς παράγοντες απ’ τους οποίους όμως δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα που αφορούσαν τις αυξήσεις των συντάξεων, τα αναδρομικά κ.ά.
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Συνταξιούχων κάλεσε τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση και συμμετείχε στην πορεία. Απ’ τη συγκέντρωση απείχε η ΠΕΣΕΚ για την οποία δημοσιεύουμε μια αναλυτική τοποθέτηση για τη στάση που κράτησε.
Σχετικά με την απουσία της ΠΕΣΕΚ απ’ το συλλαλητήριο των συνταξιουχικών οργανώσεων στις 22/3
Η ΠΕΣΕΚ με απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της δεν συμμετείχε στην τελευταία κινητοποίηση που αποφάσισε το συντονιστικό των συνταξιουχικών οργανώσεων στην Αθήνα την Τρίτη 22 Μάρτη.
Η απόφαση αυτή, που για πρώτη φορά οδήγησε στην άρνηση της συμμετοχής, δεν θα αποτελούσε καν αντικείμενο σχολιασμού, αν δεν είχε ιδιαίτερη σημασία ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να μην συμμετέχει. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του ΔΣ της ΠΕΣΕΚ -που δεν δημοσιοποιήθηκε στο site της ένωσης- η αιτία της απουσίας είναι η θέση που διατυπώνεται στην ανακοίνωση του συντονιστικού των συνταξιουχικών οργανώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις αναδημοσιεύουμε την παράγραφο της ανακοίνωσης που έγινε η αιτία της απουσίας της ΠΕΣΕΚ απ’ το συλλαλητήριο.
…Η ανησυχία μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν μπροστά στα μάτια μας ζούμε ένα ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την καταδικαστέα εισβολή της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία.
Απαιτούμε τώρα να σταματήσει κάθε συμμετοχή, κάθε ανάμειξη στο αιματοκύλισμα και τον σφαγιασμό των λαών από τους ιμπεριαλιστές. Την υποκρισία των ιμπεριαλιστών της δύσης πού είναι και αυτοί στο ίδιο στρατόπεδο, στην ίδια λογική και έχουν τις ίδιες ευθύνες, πού έφθασαν στο σημείο να απαγορεύουν ακόμη τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις των Ρώσων καλλιτεχνών και αθλητών. Αίσχος.
Σύμφωνα με το ΔΣ της ΠΕΣΕΚ η θέση αυτή αποτελούσε αιτία για μη συμμετοχή, αφού υποτίθεται ότι η θέση αυτή δεν εκφράζει προφανώς την πλειοψηφία του Δ.Σ.!
Για την απόφαση αυτή, με την οποία ο εκπρόσωπος του Εκπαιδευτικού Ομίλου διαφώνησε έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
- Πιστεύουμε ότι δεν είναι πρώτη φορά αλλά ούτε και η τελευταία που θα υπάρχουν διαφωνίες με τμήματα των ανακοινώσεων του συντονιστικού. Αυτό όμως δεν αποτέλεσε ποτέ λόγο για μη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις. Άλλωστε και στα αιτήματα της κινητοποίησης υπάρχουν «τρύπες» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μην πάρει κάποιος μέρος.
- Αν η ΠΕΣΕΚ ήθελε να προβάλει κάποια ιδιαίτερη θέση θα μπορούσε να εκδώσει τη δική της ανακοίνωση με τις δικές της απόψεις, όπως γίνεται κάθε φορά σε όλες τις κινητοποιήσεις, αφού προφανώς πολλές φορές θα υπάρχουν σημεία διαφωνίας.
- Η αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη γνώμη μας ήταν επίσης αναγκαία στη χρονική περίοδο που βρισκόμαστε. Θα ήταν στρουθοκαμηλισμός στην κρίσιμη αυτή στιγμή να μην παίρνεις θέση για τον πόλεμο και τις συνέπειες που υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη.
- Κατ’ αρχάς δεν είναι αλήθεια ότι δεν καταγγέλλονται οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ή ότι καταγγέλλεται η Δύση μόνο για υποκρισία. Αναμφισβήτητα θα μπορούσε να υπάρχει και καλύτερη διατύπωση, πιο καθαρή, με ονομαστική αναφορά σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Προφανώς, η ουσία της διαφωνίας βρίσκεται στη θέση που διατυπώνεται γύρω απ’ τον πόλεμο και κυρίως γύρω απ’ την διατύπωση ότι η Ρωσία είναι μια ιμπεριαλιστική δύναμη.
- Υπάρχει όμως ένα θέμα ουσίας, που είναι κατά τη γνώμη μας και το πιο σοβαρό. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απόψεις που ουσιαστικά δικαιολογούν τη ρώσικη εισβολή, με πρόσχημα τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις των δυτικών σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο. Απ’ το σημείο όμως αυτό μέχρι του σημείου να στηρίζεται μια δύναμη για να εισβάλει σε μια ξένη χώρα με οποιοδήποτε πρόσχημα, η απόσταση είναι τεράστια και η άποψη βαθιά λαθεμένη. Και τέλος για την ουσία. Τι άλλο πρέπει να κάνει κάποια μεγάλη χώρα για να χαρακτηριστεί σαν ιμπεριαλιστική εκτός απ’ αυτά που κάνει η Ρωσία;
Εμείς λοιπόν υποστηρίζαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες
Εκπαιδευτικός Όμιλος Συνταξιούχων
(Για να έχει ο αναγνώστης πληρέστερη εικόνα, παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση του συντονιστικού).
e-prologos.gr