Σχεδόν 690 θέσεις εργασίας την ημέρα χάθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι τον Ιούλιο, εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ άνεργοι ανήλθαν σε 948.930, αυξημένοι κατά περίπου 27.300 σε σχέση με τον Ιούνιο.

Λίγες μέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχετικά με το… αναπτυξιακό θαύμα της χώρας μας παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία – ακόμη και αν αποδεχθούμε καλόπιστα τον ισχυρισμό αυτόν – τα δεδομένα από την αγορά εργασίας αποδεικνύουν τη σοφία της λαϊκής ρήσης «μια μέρα κρατάει το θαύμα και τρεις το αντίθαμα».

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για θαυματοποιούς, η αγορά εργασίας τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο βρίσκεται σε πορεία φθοράς.

Τα «καλά νέα» που επικαλείται η κυβέρνηση, αφορούν στο ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων, το οποίο ήταν θετικό κατά 3.000 θέσεις τον Ιούλιο και κατά 270.191 από τον Ιανουάριο, συνολικά.

Και τα «καλά νέα», σταματούν εδώ…

Μειωμένες θέσεις εργασίας κατά 21.396 αποτυπώνουν τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αλλά και κατά περίπου 5.000 για το επτάμηνο του τρέχοντος έτους εν συγκρίσει με το 2021.

Η επίδοση της αγοράς εργασίας, ήταν η χειρότερη της τελευταίας τριετίας για μήνα Ιούλιο και η δεύτερη χειρότερη από το 2018 με πρώτο το 2020, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρισκόταν εν μέσω θερινής τουριστική περιόδου, χωρίς τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα των τελευταίων ετών.

Ευέλικτοι και φθηνοί

Ενδεικτικό του εργασιακού μοντέλου που έχει το προβάδισμα μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, είναι το γεγονός ότι οι προσλήψεις με ευέλικτη μορφή απασχόλησης κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα έναντι της πλήρους εργασίας, καθώς καλύπτουν το 52,16% τον Ιούλιο και υπερβαίνουν το 46% για το επτάμηνο του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, περισσότερες από 4.000 συμβάσεις πλήρους εργασίας μετατράπηκαν σε ευέλικτης απασχόλησης μόνο τον περασμένο μήνα, είτε με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, η αναλογία μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων, τον Ιούλιο, είχε αρνητικό πρόσημο, με εξαίρεση τις ηλικίες από 15 έως 24 ετών (+31.854).

Οι δραστηριότητες με το πλέον θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων, ήταν η εστίαση και τα καταλύματα.

Αίσθηση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι το προβάδισμα είχαν για άλλη μια φορά οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας έναντι των κλαδικών.

Ωστόσο, μόλις οκτώ από τις 21 συμβάσεις προβλέπουν μισθολογικές αυξήσεις και αυτές κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν το 3,4%.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το