Η 61χρονη Κλαούντια Σάινμπαουμ αναδείχθηκε πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Μεξικού συντρίβοντας τους πολιτικούς της αντιπάλους στις προεδρικές εκλογές της 2ης Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα, η πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Μέξικο Σίτι, της οποίας μέντορας θεωρείται ο απερχόμενος πρόεδρος, Λόπεζ Ομπραντόρ, απέσπασε το 59% των ψήφων, με τη δεύτερη Ξότιτλ Γκάλβεζ να λαμβάνει το 28%. Η Σάινμπαουμ θα αντικαταστήσει τον Ομπραντόρ την 1η Οκτωβρίου.

Η νικήτρια των εκλογών, φυσικός ειδικευμένη στα ενεργειακά, υποσχέθηκε να συνεχίσει τα κοινωφελή προγράμματα που έκαναν δημοφιλή την κυβέρνηση του Λόπεζ Ομπραντόρ, προκειμένου οι νέοι να έχουν διεξόδους και να μην εντάσσονται σε συμμορίες εγκλήματος. Υπήρξε ερευνήτρια στην Καλιφόρνια, μελετώντας την ενεργειακή κατανάλωση του Μεξικού και συνδικαλίστρια στα φοιτητικά της χρόνια. Συνδέθηκε με τον Ομπραντόρ, όταν ακόμη ο ίδιος ήταν δήμαρχος της πρωτεύουσας.

Ωστόσο ήταν αιματηρές εκλογές. Η κυβερνητική παράταξη καταγγέλλει ότι τουλάχιστο 20 τοπικοί υποψήφιοι δολοφονήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, με άλλους ισχυρισμούς να ανεβάζουν τον αριθμό σε 37. Υπεύθυνα θεωρούνται τα διάφορα καρτέλ ναρκωτικών και λαθρεμπορίου και σωματεμπόρων, που αποτελούν χρόνιο ζήτημα στη χώρα και δεν θέλουν να διαταραχθεί η δράση τους.
Η νέα πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιδιώξει μια φιλική σχέση ισότητας με τις ΗΠΑ, αλλά και ότι πάντα θα υπερασπίζεται τους Μεξικάνους «από την άλλη μεριά των συνόρων»…

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις του Μεξικού με τις ΗΠΑ έχουν δοκιμασθεί, καθώς ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την κυβέρνηση του Ομπραντόρ. Ο τελευταίος δε μπορούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος, καθώς αυτό το απαγορεύει το σύνταγμα της χώρας, οπότε και στήριξε τη νέα πρόεδρο.

Θεωρείται ότι τα κοινωφελή προγράμματα οικονομικής στήριξης και επιμόρφωσης, ειδικά για τη νεολαία, προκειμένου να έχει ένα μέλλον διαφορετικό από τη μετανάστευση ή τις συμμορίες, υπήρξαν κομβικά στον περιορισμό της εγκληματικότητας αλλά και για τη λαϊκή υποστήριξη που απολαμβάνει η κυβερνητική παράταξη, που οδήγησε στην εκλογική νίκη της Κλαούντια Σάινμπαουμ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το