Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στη Σαμοθράκη, για το θέμα του υπεράκτιου αιολικού πάρκου που πήρε “πράσινο φως” από την κυβέρνηση να κατασκευαστεί στη βόρεια πλευρά της Σαμοθράκης, μέσα στη θάλασσα. Μετά από τις εισηγήσεις του κ. Κουτράκη (από το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών), του κ. Σκουληκίδη (από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) και τις τοποθετήσεις άλλων παρευρισκομένων, ακολούθησε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση για την έγκριση ψηφίσματος εναντίον της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Κύριοι λόγοι είναι οι κακές επιπτώσεις που θα φέρει η λειτουργία τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, στην αλιεία, στον τουρισμό κλπ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, έχουν αδειοδοτηθεί και έχουν προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων περιοχών της Ελλάδας, δύο υπεράκτια πάρκα, το ένα βορειονατολικά της Σαμοθράκης και το άλλο νότια της Αλεξανδρούπολης. Δηλαδή και τα δύο στη θαλάσσια έκταση μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης. Αυτά τα δύο έργα θα είναι συνολικής ισχύος 600MW και θα γίνουν από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ και τον Όμιλο Κοπελούζου.

Σε ανάλογη περίπτωση πάντως, δηλαδή εκεί που είχαν επίσης προγραμματιστεί υπεράκτια αιολικά πάρκα, η αντιδράσεις οδήγησαν στο να βγουν από τον εθνικό σχεδιασμό τα προγραμματισμένα έργα. Συγκεκριμένα στην Κρήτη, οι αντιδράσεις από Δήμους, Περιφέρεια, ξενοδόχους, άλλους φορείς και κατοίκους, για την “όχληση” από την κατασκευή των πάρκων και τη ζημιά στον τουρισμό και στην αλιεία, ανάγκασαν το Υπουργείο να μεταφέρει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας την προτεραιότητα υλοποίησης τέτοιων έργων.

Μετά την ενημερωτική εκδήλωση της Σαμοθράκης και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προφανώς πρέπει να αναμένεται κάτι παρόμοιο και στην Αλεξανδρούπολη. Τουλάχιστον μια ενημέρωση για τα πιθανά οφέλη και τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατασκευή αυτών των θαλάσσιων πάρκων. Είναι θεμιτό να ακούσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται τα υπέρ και τα κατά και να μην αφεθούν όλα στην τύχη τους.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για πιθανό όφελος που θα υπάρξει από τη λειτουργία ανεμογεννητριών μέσα στη θάλασσα για τους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, καθώς και για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τα ανταποδοτικά οφέλη είναι σημαντικός παράγοντας για την τελική απόφαση, αρκεί να προορίζονται για το σύνολο των κατοίκων, μέσω των οργανισμών αυτοδιοίκησης ή κοινής ωφελείας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το