Ο Σύρος πρόεδρος παρευρίσκεται στην πρώτη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου μετά την αναστολή της συμμετοχής της χώρας του λόγω καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία απομόνωσης, ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο πρόεδρος της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας, έγινε δεκτός και πάλι στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ο Αλ Άσαντ παρευρέθηκε την Παρασκευή στην 32η σύνοδο κορυφής του περιφερειακού μπλοκ στην πόλη-λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, Τζέντα, για πρώτη φορά μετά την αναστολή συμμετοχής της χώρας του μετά την έκρηξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είπε ότι η σύνοδος κορυφής ήταν μια «ιστορική ευκαιρία» για την αντιμετώπιση κρίσεων σε όλη την περιοχή. «Ελπίζω ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας φάσης αραβικής δράσης για αλληλεγγύη μεταξύ μας, για ειρήνη στην περιοχή μας, ανάπτυξη και ευημερία αντί για πόλεμο και καταστροφή», είπε ο αλ Άσαντ στους παρευρισκόμενους.

Και σε ένα προφανές χτύπημα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει υποστηρίξει τους Σύρους αντάρτες και έχει στείλει τουρκικές δυνάμεις σε περιοχές της βόρειας Συρίας, ο Αλ Άσαντ σημείωσε τον «κίνδυνο της επεκτατικής οθωμανικής σκέψης», περιγράφοντάς την ως επηρεασμένη από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ομάδα που θεωρείται εχθρός από τη Δαμασκό και πολλά άλλα αραβικά κράτη.

Τέλος μιας εποχής”

Η ένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο είχε ανακληθεί από τότε που ο αλ Άσαντ είχε διατάξει την καταστολή των διαδηλωτών τον Μάρτιο του 2011, γεγονός που οδήγησε τη χώρα σε πόλεμο, στον οποίο έκτοτε έχουν σκοτωθεί σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι και έχουν εκτοπισθεί άλλα 23 εκατομμύρια.

Ορισμένα αραβικά κράτη πίεσαν να τερματιστεί η απομόνωση του Αλ Άσαντ και χαιρέτισαν την απόφαση επανόδου, ενώ άλλα αντιτάχθηκαν στην πλήρη ομαλοποίηση χωρίς πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση και θέλουν να υπάρχουν προϋποθέσεις για την επιστροφή της Συρίας.

Η χώρα υποδοχής, δηλαδή η Σαουδική Αραβία, ήταν στο παρελθόν βασικός υποστηρικτής των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία. Και ενώ κάποτε επηρεαζόταν σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέλαβε το διπλωματικό προβάδισμα στον αραβικό κόσμο τον περασμένο χρόνο, αποκαθιστώντας τους δεσμούς με το Ιράν, καλωσορίζοντας τη Συρία πίσω στο μαντρί και διαλογιζόμενη τη σύγκρουση του Σουδάν.

Αναλυτές θεωρούν ότι η επανεισδοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο των 22 μελών είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η απομόνωση του Αλ Άσαντ τελειώνει, αντικατοπτρίζοντας μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι περιφερειακοί παράγοντες βλέπουν την πραγματικότητα της επιβίωσης της κυβέρνησής του, με τρόπους που έρχονται σε αντίθεση με τη Δύση.

με πληροφορίες από: aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το