Μετά από συνεχείς αναβολές στην ώρα της ψηφοφορίας, πέρασε στην πρώτη ψηφοφορία η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, η οποία απαιτείται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ογδόντα βουλευτές, η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, ψήφισαν υπέρ, ανάμεσά τους και οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που είτε ανήκουν στο εθνικιστικό VMRO είτε συνεργάζονται συχνά με αυτό.
Τριάντα-εννέα καταψήφισαν.
Η κυβέρνηση είχε «παγώσει» την έναρξη της συνεδρίασης για περίπου 10 ώρες, προκειμένου να αποσπάσει τις ψήφους που χρειαζόταν από έδρες της αντιπολίτευσης.
Αρχικά η ψηφοφορία έγινε ηλεκτρονικά και στη συνέχεια η αξιωματική αντιπολίτευση, το VMRO, ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας ονομαστικά.
Νωρίτερα το VMRO είχε καταγγείλει απόπειρες χρηματισμού βουλευτών του της έως και με 2 εκατομμύρια ευρώ.
Το αποτέλεσμα χαιρέτισαν ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έγραψε ότι επαφίεται στον πολιτικό κόσμο της FYROM να ολοκληρώσει την ένταξη της χώρας στην Συμμαχία, και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση του κοινοβουλίου της Μακεδονίας να ξεκινήσει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της FYROM είναι αυτό που ήθελαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που κατέφυγαν σε όλα τα μέσα και σε ένα όργιο απροκάλυπτων παρεμβάσεων για να τη διασφαλίσουν. Από κοντά φυσικά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με την κυβέρνηση Ζάεφ, που πανηγυρίζουν γι’ αυτό το αποτέλεσμα.
Τα επόμενα στάδια της διαδικασίας συνταγματικής τροποποίησης
Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την ίδια τη διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, μετά από την έγκριση από τη Βουλή της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ, πλέον τις επόμενες μέρες θα ετοιμαστούν από την κυβέρνηση τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβληθούν προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120). Στη συνέχεια, τα εν λόγω σχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).
Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες.
e-prologos.gr