ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 – ΚΑΤΑΡ

Εκεί που το αίμα ανακατεύεται με το τσιμέντο των έργων

Μόνο ανατριχίλα προκαλούν δημοσιεύματα του βρετανικού Guardian ότι στο Κατάρ περισσότεροι από 6.500 ξένοι εργάτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στα φαραωνικά έργα από το 2010, οπότε και το εμιράτο ανέλαβε τη διοργάνωση του Μουντιάλ για το 2022.

Διεθνείς οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας (ILO) έχουν καταγγείλει επανειλημμένα το Κατάρ για τις πραγματικά μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν στα εργοτάξια και στους χώρους όπου μένουν και ζουν οι χιλιάδες των ξένων εργατών. Οι ξένοι εργάτες ζουν «σε άθλια στρατόπεδα στην έρημο» και «πληρώνονται με ψίχουλα» σύμφωνα με τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας. Και μπορεί το Κατάρ να είναι η χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, αλλά οι δεκάδες χιλιάδες ξένοι εργάτες που δουλεύουν εκεί αμείβονται μόλις με 45 ευρώ την εβδομάδα ή και λιγότερα.

Δεν είναι πρωτοφανές, ούτε συμβαίνει για πρώτη φορά, κάθε άλλο μάλιστα. Το τσιμέντο όλων των μεγάλων έργων στις διεθνείς διοργανώσεις, Ολυμπιάδες, Μουντιάλ είναι πραγματικά ζυμωμένο με το αίμα των εργατών, ξένων και ντόπιων. Δεκάδες εργάτες κυρίως Αλβανοί, είχαν σκοτωθεί στη χώρα μας στα περιβόητα Ολυμπιακά έργα -που τώρα εδώ και χρόνια σαπίζουν, έχουν γίνει άχρηστα κουφάρια- στην Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα. Δεκάδες εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο Μουντιάλ του 2014, στη Βραζιλία, στα έργα που έγιναν εκεί και στην Ολυμπιάδα του 2016 επίσης στη Βραζιλία, στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία, καθώς επίσης και στη Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2014 στο Σότσι της Ρωσίας, θυσία στο βωμό του κέρδους.

Οι πάνω από 6.500 νεκροί ξένοι εργάτες προέρχονται κυρίως από χώρες όπως η Ινδία, η Γκάνα, η Σρί Λάνκα, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές. Δρόμοι, αεροδρόμια, μεγάλα στάδια, είναι κυριολεκτικά ποτισμένα με το αίμα των εργατών αυτών, για το γόητρο του εμιράτου και την τεράστια κερδοφορία των κατασκευαστικών εταιριών.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών εργατών είναι πολύ μεγαλύτερος όμως γιατί, εργάτες που προέρχονται από άλλες χώρες όπως η Κένυα ή οι Φιλιππίνες, που στέλνουν μαζικά εργατικό δυναμικό στο Κατάρ, δεν περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα του αίματος.

Όσο για τη βαθειά βουτηγμένη στα σκάνδαλα στη διαφθορά και στην αμαρτία FIFA, αδιαφορεί πλήρως για όλα αυτά και δηλώνει σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος ότι η μεταχείριση των εργατών δεν την αφορά αλλά αφορά τις κατασκευαστικές εταιρίες.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το