Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας προωθήθηκε από κάποιους επιχειρηματίες το φαινόμενο της καταβολής μισθού σε είδος.
Αντί δηλαδή του οφειλόμενου μισθού, -στο σύνολο ή μέρος αυτού-, παρέδιδαν στους εργαζομένους τους παροχές σε είδος, όπως ενδεικτικά κουπόνια-επιταγές για αγορά προϊόντων από σούπερ-μάρκετ, εν γένει δώρο -επιταγές και κουπόνια αγοράς διαφόρων αγαθών και υλικών, καυσίμων, κτλ.
Την ίδια περίπου περίοδο, το Νοέμβριο του 2014 , την ώρα που η εκπαίδευση διαλυόταν υπό το βάρος των περικοπών και των τεράστιων κενών, ο τότε υπουργός “Παιδείας” Ανδρέας Λοβέρδος, προχώρησε σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία για να καλύψει τις ελλείψεις καθηγητών και δασκάλων στα σχολεία. Δήλωσε ότι σκέφτεται να καλέσει εκπαιδευτικούς να εργαστούν… δωρεάν με αντάλλαγμα μόρια που θα τους βοηθήσουν να ανέβουν θέσεις στους πίνακες κατάταξης όταν – και εφόσον – γίνουν προσλήψεις!
Σήμερα, στη νέα δεκαετία η κυβέρνηση και ο υπουργός της Χατζηδάκης νομοθετεί στη θέση της αμοιβής για υπερωριακή εργασία τα …ρεπό!
Σε ό,τι αφορά το αίσχος της νομοθέτησης του 10ωρου, η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει: «Επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας»
Βεβαίως, δεν πρέπει να είμαστε και αχάριστοι καθώς θα μπορούσε να καθιερωθεί οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με ρεπό γενικώς. Δηλαδή αντί για 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα να εργάζονται 20 ώρες και να παίρνουν ως αμοιβή 20 ώρες ρεπό. Έτσι το κόστος θα είναι μηδέν ευρώ για τον εργοδότη και άπλετος χρόνος γι αυτούς.
Και όπως εύστοχα σημειώνει ο Διονύσης Ελευθεράτος:
Αντί μισθού, πάρε ρεπό και “τυχεράκια” θα σε πω…
Αντί μισθού, πάρε ρεπό και φέρε λάδι, τ’ αγαπώ…
Αντί μισθού, πάρε ρεπό, αν δώσει το αφεντικό.
Αντί μισθού, πάρε ρεπό, στο λέει κι ο ΣΕΒ: Στήσε ποπό…
e-prologos.gr