Τη Δευτέρα 3/8, τα μέλη του Κάμπινγκ της Πορείας αναχώρησαν στις 8.30 πμ με πούλμαν από το Δρέπανο για να επισκεφτούν τον ιστορικό χώρο της Μουργκάνας, μιας περιοχής ηρωικής όπου ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας έδωσε κατά το β´ αντάρτικο σπουδαίες και νικηφόρες μάχες, γράφοντας μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του λαού και του τόπου.
Μετά την πρώτη περιήγησή από ντόπιους συναγωνιστές που θμίλησαν για τις μάχες στην Μουργκάνα, δείχνοντας σημεία και θέσεις όπου έγιναν αυτές, η επίσκεψη κατέληξε στις πηγές της Λαγκάβιτσας, μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου δίπλα στο ποτάμι, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ΔΣΕ, με ιδιαίτερες αναφορές για την πλούσια δράση του στην περιοχή της Ηπείρου, και ιδιαίτερα στην Μουργκάνα, η οποία έκλεισε με αποσπάσματα από το καταπληκτικό έργο «Μουργκάνα» του Δημήτρη Χατζή και αντάρτικα τραγούδια.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Την ξενάγηση έκανε ο Μιχάλης Πασιάκος, Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας. Αρχικά ξενάγησε σε σημείο με πανοραμική θέα της Μουργκάνας και των θέσεων του ΔΣΕ και στη συνέχεια στο χωριό Λια.
Από το χωριό Λια ξεκίνησε πεζοπορία προς μια περιοχή όπου έδωσε μάχες ο ΔΣΕ, μέχρι την κορυφή του προφήτη Ηλία.
Στην πλατεία του χωριού Λια μίλησε ο συνταξιούχος φιλόλογος – συγγραφέας και πολιτικός πρόσφυγας Κώστας Τσαντίνης για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Μουργκάνας.
Στην ίδια πλατεία ο Σπύρος Αντωνίου με το κλαρίνο του έπαιξε ένα Μουργκανίσιο μοιρολόι.
Την εκδήλωση της Πορείας που έγινε στις Πηγές Λαγκάβιτσας άνοιξε ο σύντροφος Γιώργος Βασιλείου ενώ ο σύντροφος Γιώργος Ράπτης στην κεντρική ομιλία αναφέρθηκε στις πολιτικές συνθήκες δημιουργίας και δράσης του ΔΣΕ (1946-1949).
Στη συνέχεια ο συναγωνιστής Ορέστης Αλεξίου αναφέρθηκε σε σημαντικές πτυχές της δράσης του ΔΣΕ (Μορφωτική, Πολιτιστική, Υγειονομική πολιτική, ρόλος των γυναικών σε όλους τους τομείς κλπ).
Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελίες και αντάρτικα τραγούδια.
Αμέσως μετά το μπάνιο στο ποτάμι αναζωογόνησε τα μέλη του κάμπινγκ Πορεία.
e-prologos.gr