Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Declassified UK.
Ο αποχαρακτηριστής Phil Miller, σε μια εξαιρετική ερευνητική δημοσιογραφία, ανέφερε ότι το δίκτυο στρατιωτικών βάσεων της Βρετανίας υπερβαίνει κατά πολύ οτιδήποτε έχει αναφερθεί ποτέ από το Υπουργείο Άμυνας.
«Ο στρατός της Βρετανίας έχει μόνιμη παρουσία σε 145 βάσεις σε 42 χώρες ή επικράτειες ανά τον κόσμο», αναφέρει η έκθεση, με αποτέλεσμα το ΗΒ να έχει το «δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό δίκτυο στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Υπάρχουν βασεις σε πέντε χώρες που κυκλώνουν την Κίνα, στη Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, την Αυστραλία, το Νεπάλ και το Αφγανιστάν.
Υπάρχουν βάσεις στην Κύπρο, σε επτά αραβικές χώρες, στην Αφρική όπως στην Κένυα, τη Σομαλία, το Τζιμπουτί, το Μαλάουι, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νιγηρία και το Μάλι- και σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βερμούδες και οι Νήσοι Κάιμαν.
Στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν δεκαπέντε βάσεις που συμβάλλουν στον πόλεμο υπό την ηγεσία των Σαούντ, ο οποίος καταστρέφει σήμερα την Υεμένη.
Αυτά απαντούν στον πρόσφατο ισχυρισμό του Μπόρις Τζόνσον ότι η Βρετανία υπήρξε «ένα έθνος σε οπισθοδρόμηση».
Αν και η ολοκληρωμένη αμυντική αναθεώρηση, η οποία αποσκοπεί σε καθορισμό των αμυντικών προτεραιοτήτων της Βρετανίας, έχει για άλλη μια φορά αναβληθεί, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αύξηση 16,5 δισ. λιρών στον αμυντικό προϋπολογισμό. Αυτό προστίθεται στον τρέχοντα ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 41,5 δισεκατομμυρίων λιρών και σε άλλες αυξήσεις που είχαν εγκτιθεί στο παρελθόν.
Η αναθεώρηση της αμυντικής πολιτικής, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, θα αποτελέσει μια προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να εδραιωθεί μια ακόμη μεγαλύτερη και πιο μόνιμη παρουσία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ώστε να αντιμετωπιστεί η υποτιθέμενη απειλή από την Κίνα και να μείνουν ευτυχείς οι Αμερικανοί σύμμαχοί.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στις αποχαρακτηρισμένες εκθέσεις, έχουμε ήδη σημαντική παρουσία στην περιοχή.
Υπάρχει μια ναυτική βάση εφοδιασμού στη Σιγκαπούρη, η οποία έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί στενά το στενό της Malacca, την πιο πολυσύχναστη ναυτική λωρίδα στον κόσμο και βασικό σημείο πρόσβασης για τη Νότια Κίνα, που είναι μόνιμα στελεχωμένο από βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό, και μια ναυτική βάση και τρια φυλάκια στην άκρη της Νότιας Κίνας στο Μπρουνέι.
Οι βάσεις στο Μπρουνέι δεν παρακολουθούν απλώς τη Νότια Κίνα. Σύμφωνα με τον Declassified, ο σουλτάνος του Μπρουνέι πληρώνει για τη βρετανική στρατιωτική υποστήριξη για να βοηθά το καθεστώς του να παραμείνει στην εξουσία.
Έπειτα, στα δυτικα σύνορα της Κίνας στο Νεπάλ, ο βρετανικός στρατός έχει «τουλάχιστον τρεις βάσεις». Στο Αφγανιστάν υπάρχει η δύναμη ταχείας αντίδρασης του Ηνωμένου Βασιλείου και μια σχολή εκπαίδευση για τους Αφγανούς στρατιωτικούς, η σχολή «Sandhurst in the Sandy», η οποία χτίστηκε με 75 εκατομμύρια λίρες από τους Βρετανούς φορολογούμενους.
Άλλες επιθετικά σταθμευμένες βάσεις είναι αυτές που κυκλώνουν τη Ρωσία. Έχουμε τέσσερις βάσεις στη Γερμανία, μια βάση ελικοπτέρων στη Νορβηγία «βαθιά στον Αρκτικό Κύκλο… [μόνο] 350 μίλια από τα κεντρικά αρχηγεία του στόλου της Ρωσίας στο βόρειο τμήμα της χώρας». Επιπλέον, υπάρχει παρουσία στην Εσθονία, τη Λιθουανία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Στην Κύπρο υπάρχουν δεκαεπτά στρατιωτικές βάσεις του ΗΒ που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στη Συρία.
Αλλά οι πιο αμφισβητούμενες βάσεις από όλους είναι ίσως αυτοί που εδρεύουν στη Σαουδική Αραβία, συνολικά δεκαπέντε, όπου αξιωματικοί της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας παρατηρούν και βοηθούν τις αεροπορικές επιθέσεις του συνασπισμού στην Υεμένη και παρέχουν εκπαίδευση στους Σαουδάραβες πιλότους για τη διεξαγωγή βομβιστικών επιδρομών. Ο στρατός επικουρείται από την BAE Systems, η οποία παρέχει στέγη στο στρατιωτικό προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου στο συγκρότημα Riyadh. Το στρατιωτικό προσωπικό του ΗΒ παρέχει επίσης υποστήριξη στην Εθνική Φρουρά της Σαουδικής Αραβίας για να βοηθήσει στην προστασία της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και να βοηθήσει στην «εσωτερική ασφάλεια».
Παρόμοια υποστήριξη δίνεται και σε άλλες καταπιεστικές μοναρχίες της περιοχής: Ιορδανία, Κουβέιτ και Ομάν. Και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης μια ομάδα στρατιωτικού προσωπικού στο Ισραήλ, μοιρασμένο μεταξύ της πρεσβείας του Τελ Αβίβ και της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
πηγή: GUERNICAEU
e-prologos.gr