Παραπέρα αύξηση των υπερκερδών τόσο των παρόχων ενέργειας όσο και των παραγωγών, κρύβουν τα προαναγγελθέντα νέα κυβερνητικά μέτρα για το ρεύμα.

Η κατάργηση του πράσινου τιμολογίου του ρεύματος που θα άφηνε στο έλεος των παρόχων την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, ήταν ένα από αυτά.

Όμως μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε αναγκάστηκε δια στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, να δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό, «Το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται. Θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όλους όσοι το έχουν επιλέξει». Όμως από την 1/1/2025 η υποχρεωτικότητα να το προσφέρουν οι πάροχοι, σε νέους πελάτες, καταργείται. Θυμίζουμε ότι το πράσινο τιμολόγιο υποτίθεται θεσπίστηκε από την κυβέρνηση για να προστατέψει τον καταναλωτή.

Το πράσινο τιμολόγιο είχε τον περιορισμό του κλειδώματος της τιμής στην αρχή κάθε μήνα χωρίς τον τζόγο του χρηματιστηρίου ενέργειας. Κάτι που οι πάροχοι με μια σειρά τεχνασμάτων προσπάθησαν να παρακάμψουν, γνωρίζοντας ότι έβγαζε το ρίσκο του χρηματιστηρίου από τον καταναλωτή και το μετέφερε στους ίδιους. Με τη ρύθμιση αυτή οι πάροχοι επιδιώκουν την μετατροπή του είτε σε κίτρινο και αργότερα σε πορτοκαλί, (σημειώνουμε ότι και τα δύο αυτά τιμολόγια εξαρτώνται από το χρηματιστήριο ενέργειας και είναι άγνωστο τι θα πληρώσει ο πολίτης κάθε μήνα για το ρεύμα), είτε στο μπλε το οποίο έχει και δύο προϋποθέσεις που οι πάροχοι ενέργειας εκμεταλλεύονται, τη σταθερή τιμή και τη ρήτρα αποχώρησης από το συμβόλαιο. Δηλαδή από τη μια ο καταναλωτής αναγκάζεται να αποδεχθεί τη σταθερή τιμή που του βάζει ο πάροχος ασχέτως του τι κάνει το χρηματιστήριο ενέργειας, με το πιθανότερο συνήθως να πληρώνει περισσότερο. Και από την άλλη να μη μπορεί να αποχωρήσει γιατί θα αναγκαστεί να πληρώσει τη ρήτρα αποχώρησης.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλοντας να κάνει ακόμα πιο κερδοφόρες τις μεγάλες εταιρείες παροχής ενέργειας θεσπίζει νέο διζωνικό τιμολόγιο που θέλουν οι προμηθευτές. Έτσι αφού αρχικά έκανε μια σειρά πολιτικών επιλογών υπέρ των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας (κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και επιδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), έρχεται τώρα να αλλάξει και τον χρόνο του λεγόμενου νυχτερινού ρεύματος. Η έλευση νέου διζωνικού τιμολογίου θα ευνοήσει τις μονάδες κυρίως των φωτοβολταϊκών, αλλά και των ανεμογεννητριών.

Το υπουργείο θα κλείσει οριστικά το νυκτερινό τιμολόγιο για να πριμοδοτήσει το υποτιθέμενο «φθηνό» ρεύμα από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως που δε λέει είναι ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που αναφέρει ρητώς ότι οι μονάδες ΑΠΕ αν για δύο συνεχόμενες ώρες δεν απαιτηθεί, από τη ζήτηση, να αποδώσουν ενέργεια στο σύστημα υπέρ του καταναλωτικού κοινού, δεν λαμβάνουν αποζημίωση για την παραγόμενη αυτή ενέργεια. Θυμίζουμε ότι η ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ δεν είναι σε θέση να αποθηκευτεί και πρέπει να καταναλωθεί την ώρα που παράγεται, αλλιώς χάνεται. Επειδή η ζήτηση σε ενέργεια τις πρωινές ώρες είναι χαμηλή και οι επενδυτές στις ΑΠΕ δεν έχουν τα κέρδη που θα ήθελαν, η κυβέρνηση μεταφέρει τις πρωινές ώρες το νυκτερινό τιμολόγιο για να αυξήσει τη ζήτηση και να έχουν μεγαλύτερα κέρδη οι παραγωγοί των μονάδων.

Η τόσο εξόφθαλμη νομοθέτηση υπέρ των μονάδων παραγωγής ΑΠΕ ανάγκασε μέχρι και τον υπουργό Περιβάλλοντος να παραδεχθεί ότι η αντικατάσταση των πράσινων τιμολογίων, καθώς και του νυχτερινού, από τις «φθηνές ζώνες» δεν θα διευκολύνει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους. Αφού οι ώρες που θα καθοριστούν είναι αυτές που οι εργαζόμενοι είναι στις δουλειές τους και τα παιδιά στα σχολεία, οπότε δεν θα είναι σε θέση τα νοικοκυριά να το χρησιμοποιήσουν, βάζοντας ακόμα ένα οικονομικό βαρίδι στις πλάτες των πολιτών.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός ρωτήθηκε αν μπορεί η Ελλάδα να φύγει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας για να έχει σταθερή τιμή ρεύματος και η απάντηση ήταν «Όχι, δεν μπορεί να φύγει, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών. Είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ, όπου και προβλέπονται συγκεκριμένες οδηγίες».

Με την τελευταία αυτή δήλωση, αλλά και τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει, η κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση. Η αγωνία και η μέριμνά της είναι να εξυπηρετήσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες και εντολές από τη μια και να ενισχύσει την κερδοφορία των ντόπιων οικονομικών συμφερόντων από την άλλη, αδιαφορώντας πλήρως για τον λαό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το