Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαίτησε προχθές Κυριακή από τη Χαμάς να «καταθέσει τα όπλα», ισχυριζόμενος πως κατόπιν θα επιτραπεί στους ηγέτες του κινήματος να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας. Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς ξεκαθάρισε ότι «τα όπλα της αντίστασης» παραμένουν «κόκκινη γραμμή».

Τόσο η Χαμάς, όσο και το Ισραήλ έκαναν γνωστό πως έλαβαν νέα πρόταση για ανακωχή από τους μεσολαβητές -Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ.

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, ο Χαλίλ αλ Χάγια, ανέφερε ότι το κίνημά του ενέκρινε νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός που παρουσίασαν οι μεσολαβητές και κάλεσε το Ισραήλ να τη δεχτεί επίσης. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «τα όπλα της αντίστασης» παραμένουν «κόκκινη γραμμή».

Το Ισραήλ από την πλευρά του επιβεβαίωσε μόνο πως έλαβε την πρόταση, υπογραμμίζοντας πως θα προχωρήσει στην υποβολή αντιπρότασης, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η εύθραυστη ανακωχή, που είχε τεθεί σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, κατέρρευσε την 18η Μαρτίου, όταν το Ισραήλ ξανάρχισε μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που ακολουθήθηκαν από χερσαίες επιχειρήσεις.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς, 58 κρατούνται ακόμη στη Γάζα, από τους οποίους τουλάχιστον 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Στη γενοκτονία που εξαπέλυσε το Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 50.277 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 1.001 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 18 Μαρτίου, όταν ξεκίνησαν και πάλι τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, εκ των οποίων 80 σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες.

Βομβαρδισμός της ισραηλινής αεροπορίας στοχοποίησε σπίτι και σκηνή όπου διέμεναν εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Χαν Γιούνις (νότια), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, την πρώτη ημέρα του Έιντ αλ Φιτρ, της γιορτής του τέλους του μήνα του ραμαζανιού.

Την Κυριακή, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε πως εντόπισε 15 πτώματα εργαζομένων σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, ανάμεσα στους οποίους οκτώ μέλη του ιατρικού της προσωπικού. Έχασαν τη ζωή τους την 23η Μαρτίου, όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ασθενοφόρων στη Ράφα (νότια). Ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε ότι έπληξε ασθενοφόρα, υποστηρίζοντας ωστόσο πως επρόκειτο για «ύποπτα» οχήματα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε «εξοργισμένη» για τους θανάτους αυτούς.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο δήλωσε σε ανακοίνωσή του: «Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου [IFRC] είναι εξοργισμένη για τον θάνατο οκτώ ιατρών από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο [PRCS], που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος στη Γάζα».

Η IFRC ανέφερε ότι τα σώματα ανακτήθηκαν μετά από «επτά ημέρες σιωπής» και αφού τους είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στην περιοχή της Ράφα, όπου είχε καταγραφεί παρουσία τους για τελευταία φορά. Είπε ότι πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στους συναδέλφους της οπουδήποτε στον κόσμο από το 2017.

Ο αριθμός των εθελοντών και του προσωπικού της PRCS που σκοτώθηκαν από την αρχή του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 ανέρχεται πλέον σε 30, σύμφωνα με την παγκόσμια ομοσπονδία.

Ο πόλεμος προκάλεσε επίσης ανθρωπιστική καταστροφή στον φτωχό παλαιστινιακό θύλακα, όπου ζουν υπό πολύ σκληρές συνθήκες οι περίπου 2,4 εκατ. κάτοικοι, οι περισσότεροι εξαναγκαστικά εκτοπισμένοι επανειλημμένα. Διαρκούσης της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ απαγόρευσε από τη 2η Μαρτίου την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Ισραήλ οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ενεργοποίησαν τις σειρήνες της αεράμυνας σε διάφορες περιοχές, κατόπιν πως αναχαίτισαν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη, «προτού παρεισφρήσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο».

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που τονίζουν ότι δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, ανέλαβαν την ευθύνη για τη νέα εκτόξευση πυραύλου, διευκρινίζοντας πως στόχος ήταν το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, σε μικρή απόσταση από το Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), καθώς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας, αναμένεται να επισκεφθεί την Ουγγαρία από την Τετάρτη 2η ως την 6η Απριλίου, καθώς ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν αποδέχεται την απόφαση του ΔΠΔ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το