Μετά από μαραθώνια παζάρια, επιτεύχθηκε συμβιβασμός ανάμεσα στις πενταμελείς στρατιωτικές αντιπροσωπείες των αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης, με υπογραφή συμφωνίας «μόνιμης εκεχειρίας» στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη. Συμφωνήθηκαν μεταξύ άλλων το άνοιγμα βασικών οδικών αρτηριών, η έναρξη ορισμένων αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης, η έναρξη διαπραγματεύσεων που αφορούν την ανταλλαγή κρατουμένων και δόθηκε τρίμηνη διορία στις ξένες δυνάμεις να αποχωρήσουν από τη χώρα. Έχει επίσης συμφωνηθεί στις αρχές Νοέμβρη να πραγματοποιηθεί στην Τύνιδα φόρουμ μεταξύ Λίβυων πολιτικών αξιωματούχων από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Ουίλιαμς, εκτίμησε ότι μπορεί να εκτονωθεί περαιτέρω η ένταση στη χώρα, εφόσον ο Λίβυος πρωθυπουργός Σάρατζ παραιτηθεί, όπως έχει ήδη ενημερώσει, στο τέλος Οκτώβρη, επειδή αυτό θα ανοίξει δρόμο για να αποκτήσει η χώρα «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και θεσμούς». Οι “τιμητές” της δημοκρατίας μιλάνε για τη Λιβύη, που οι ίδιοι αιματοκύλισαν και διέλυσαν. Αξίζει να αναφερθεί και η καθαρά υποκριτική τοποθέτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την υποστήριξη της «μόνιμης εκεχειρίας», ασκώντας υποτίθεται κριτική στην επισήμανση της Άγκυρας πως από την εξέλιξη αυτή δεν θίγονται ούτε στο ελάχιστο η συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας Τρίπολης – Άγκυρας και η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Λιβύης – Κατάρ.
Η υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας δημιούργησε την ανάγκη για «διευκρινίσεις» σε Άγκυρα και Τρίπολη. Ο Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει ότι «η σημερινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συνάφθηκε στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε κατώτερο επίπεδο και μοιάζει να στερείται αξιοπιστίας».
Ο Λίβυος υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε την «ενίσχυση της συνεργασίας με τη σύμμαχο Τουρκία» και τη συνέχιση των προγραμματισμένων στρατιωτικών εκπαιδεύσεων. Πρόσθεσε από την άλλη ότι, μέχρι να αναλάβει η νέα λιβυκή κυβέρνηση «Εθνικής Συμφωνίας», αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες για εκπαίδευση εντός της Λιβύης και αναχωρούν οι ξένοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές. Παρ’ όλα αυτά διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τη συνεργασία με την Τουρκία, μολονότι πρόκειται για προγράμματα «στρατιωτικής εκπαίδευσης». Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσης τη συνέχιση της εκπαίδευσης λιβυκών ένοπλων ομάδων από την Τρίπολη στην Τουρκία, δημοσιοποιώντας και φωτογραφίες ως «πειστήριο».
Σε αυτό το πλαίσιο, απέκτησε επιπρόσθετη σημασία η υπογραφή συμφωνίας «στρατιωτικής συνεργασίας» ανάμεσα στους Λίβυους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών με το Κατάρ, επίσης στενό σύμμαχο της Τουρκίας, μολονότι ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός Σάρατζ τελεί υπό παραίτηση.
Από την άλλη πλευρά, ο ρόλος της Ρωσίας και της Αιγύπτου φαίνεται να παραμένει ενεργός. Πρόσκληση συμμετοχής στα επικείμενα ναυτικά γυμνάσια «Γέφυρα Φιλίας 2020» στη Μαύρη Θάλασσα, με φόντο τις ρωσο-τουρκικές διαφορές στη Συρία, στη Λιβύη αλλά και στο Νότιο Καύκασο, έχει λάβει η Αίγυπτος για πρώτη φορά. Η εμφάνιση πλοίων του αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού στην «πόρτα» της Τουρκίας αναμένεται σε μία περίοδο έντασης όχι μόνο στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις Άγκυρας – Καΐρου, που έγιναν ιδιαίτερα ορατές στην περίπτωση των πρόσφατων συγκρούσεων στη Λιβύη, καθώς οι δύο χώρες υποστήριζαν αντιτιθέμενες πλευρές.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr