Τα συνεχιζόμενα παζάρια των ΗΠΑ με το Ιράν σχετικά με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάιντεν, και ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένετ. Ο Μπάιντεν επενέλαβε την «αταλάντευτη δέσμευση» των ΗΠΑ στην «ασφάλεια» του Ισραήλ και το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», όπως «βαφτίζεται» η διατήρηση της κατοχής της Παλαιστίνης.
Σε ό,τι αφορά το Ιράν, καταγράφηκε συμφωνία στη «δέσμευση» ΗΠΑ – Ισραήλ «να διασφαλίσουν ότι δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικά όπλα», ενώ, «εξέτασαν βήματα για την αποτροπή και τον περιορισμό της επικίνδυνης περιφερειακής συμπεριφοράς του Ιράν». Αναφορικά δε με τις διεργασίες των ΗΠΑ με το Ιράν σχετικά με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, με δεδομένη την αντίθεση του Ισραήλ και στην τότε συμφωνία και στα σημερινά παζάρια των ΗΠΑ για επάνοδο σε αυτήν, ο Μπάιντεν εκτόξευσε απειλές ότι «αν η διπλωματία δεν αποδώσει με το Ιράν, θα έχουμε και άλλα μέτρα».
Αντιδρώντας στα παραπάνω, ο Αλί Σαμκανί, γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, είπε πως η έμφαση «στη χρήση “άλλων επιλογών” αποτελεί παράνομη απειλή κατά μιας άλλης χώρας και εδραιώνει το δικαίωμα του Ιράν να ανταποδώσει κατά των “διαθέσιμων επιλογών”».
Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν «υπογράμμισε τη σημασία βημάτων για τη βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων», ενώ επανέλαβε τη θέση για «λύση δύο κρατών μετά από διαπραγμάτευση», αναφορές κενές ουσιαστικού περιεχομένου, με την Ουάσιγκτον να στηρίζει συστηματικά το έγκλημα της κατοχής.
Παράλληλα, «τη μεγάλη σημασία για μια γρήγορη επανέναρξη» των συνομιλιών για το JCPOA, που είχαν διακοπεί πριν από τις πρόσφατες ιρανικές εκλογές, τόνισε από μέρους της Ε.Ε., ο Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνομιλία που είχε με τον νέο Ιρανό ΥΠΕΞ, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. Ο Μπορέλ πάντως έκφρασε ανησυχία «για τα πρόσφατα πυρηνικά βήματα του Ιράν και τη συνολική τροχιά του πυρηνικού προγράμματος», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει «τη σημασία όλοι όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες να έχουν μια ρεαλιστική και ευέλικτη προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός προς το συμφέρον όλων». Για την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών έκανε λόγο και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνομιλία του με τον Ιρανό ΥΠΕΞ.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ασκούν πολλαπλές πιέσεις στον Λίβανο ώστε να ματαιωθούν εμπορικές συμφωνίες με το Ιράν ιδιαίτερα στην προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αποτυπώνοντας τον οξυμένο ανταγωνισμό ΗΠΑ – Ιράν για την αύξηση της επιρροής τους στον Λίβανο, που βρίσκεται σε συνθήκες βαθιάς και μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, η Χεζμπολάχ ανήγγειλε την αποστολή και τρίτου ιρανικού τάνκερ με καύσιμα για τον Λίβανο, ενώ οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» για προμήθεια της χώρας με αιγυπτιακό φυσικό αέριο, το οποίο μάλιστα θα διέρχεται μέσω Ιορδανίας αλλά και Συρίας, παρά τη συνεχιζόμενη αμερικανική επίθεση κατά της συριακής κυβέρνησης και του λαού της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ ιδιαίτερα μετά την ήττα τους και την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, επιδιώκουν την κλιμάκωση της απομόνωσης του Ιράν, τόσο με την ισχυροποίηση της συμμαχίας τους με το Ισραήλ, όσο και με την άσκηση πίεσης σε χώρες που επιδιώκουν σχέσεις με την Τεχεράνη. Για να το πετύχουν αυτό δεν εγκατέλειψαν ποτέ την εκτόξευση απειλών για χρήση πολεμικής βίας ή «διαθέσιμων επιλογών» όπως την αποκαλούν.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr