Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μία φωτιά που ξεσπά στις παρυφές της Αθήνας, στους λιγοστούς πλέον πράσινους «πνεύμονες» του Λεκανοπεδίου, καταφέρνει να εισχωρήσει στον αστικό ιστό μέσα σε λίγες ώρες, καταστρέφοντας σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες και απειλώντας ανθρώπινες ζωές.

Για μία ακόμα χρονιά αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός -το διαβόητο πλέον «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργικής «κομπανίας» του- αφήνει το λαό απροστάτευτο, χωρίς ουσιαστική θωράκιση απέναντι στα παντός είδους καιρικά φαινόμενα.

Η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, ξεσπώντας στην ίδια περιοχή, όπως και στο Μάτι το 2018, σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, περιουσίες χάθηκαν, ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν, με τους κατοίκους να αφήνονται στο έλεος του πύρινου εφιάλτη.

Την αμέσως επόμενη μέρα, ένα ακόμα μεγάλο πύρινο μέτωπο έκαιγε στα Μέγαρα. Για μία ακόμη φορά εκκενώσεις, για μία ακόμη φορά κατεστραμμένες περιουσίες, για μία ακόμη φορά άνθρωποι σε απόγνωση. Φωτιά εκδηλώθηκε ακόμα στη Σαλαμίνα.

Μητσοτάκης: Ζήτημα… στατιστικής η καταστροφή στην Πεντέλη

Λίγες μόλις ημέρες πριν, φιλοκυβερνητικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «μεγάλη ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου» αναφορικά με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Από τη μεριά του ο ίδιος διατεινόταν ότι ο «φετινός αντιπυρικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία των περσινών πυρκαγιών».

Κι όμως, η φωτιά στην Πεντέλη, όπως επίσης και πλήθος άλλων πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, παραπέμπουν ακριβώς στις περσινές, καθώς εκδηλώνονται με παρόμοιο τρόπο, αποκαλύπτοντας τη «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού, με παντελή απουσία πρόληψης και με μπροστάρη τη λογική τού «βλέποντας και κάνοντας» αφού ξεσπάσει η πύρινη εστία, αρκεί το κράτος να μη δώσει χρήματα.

Κατόπιν εορτής και αφού άρχισαν να καταλαγιάζουν οι μεγάλες φωτιές στην Αττική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε δημόσια στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής. Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι «όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό», ενώ έκανε λόγο για «πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο  παρελθόν»!

Ανερυθρίαστα και ρίχνοντάς τα εμμέσως στην κλιματική αλλαγή ο Μητσοτάκης δεν δίστασε να αναφέρει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε 50 με 60 φωτιές πια την ημέρα». Ακόμα συνέχισε: «Στατιστικά είναι βέβαιον ότι κάποιες θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση η οποία απαιτείται».

Τι κι αν το καλοκαίρι του 2021 εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες, άνθρωποι είδαν τη ζωή τους από τη μία μέρα στην άλλη να ανατρέπεται χάνοντας τα πάντα, τους επιστήμονες να προειδοποιούν για τα εύθραυστα πλέον οικοσυστήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο επέλεξε επιδεικτικά να μην πράξει το παραμικρό, αλλά την ίδια ώρα να κομπάζει γιατί τάχα τα έχει όλα υπό έλεγχο και αυτοί που πραγματικά ευθύνονται είναι οι πολίτες, επιστρατεύοντας για ακόμη μία φορά το αφήγημα της περιβόητης «ατομικής ευθύνης». Το ίδιο κάνει και φέτος και ταυτόχρονα κομπάζει ότι τάχα είναι πιο οργανωμένη από πέρυσι! Μόνο που φέτος κάηκε -ή μάλλον ξανακάηκε- η Πεντέλη, όπως επίσης στις φλόγες παραδόθηκαν για μία ακόμα φορά και δασικές περιοχές στα Μέγαρα.

Βαρύτατες ευθύνες φέρει όμως και η Περιφέρεια υπό τη διοίκηση Πατούλη.

Κυβερνητική απαξίωση της πρόληψης

Κι όμως. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν αποτελούν έναυσμα για πραγματική πυροπροστασία, αλλαγή μοντέλου πρόληψης των πυρκαγιών και χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να μην κινδυνεύει η ζωή του λαού και να μην καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον για το οποίο τόσο πολύ τάχα νοιάζεται το αστικό πολιτικό σύστημα.

Τι κι αν το Σεπτέμβριο του 2021 με διθυράμβους ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την ίδρυση υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη, λίγο μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο τεράστιες εκτάσεις της χώρας. Την ίδια ώρα όμως, η κυβέρνηση έδινε υποπολλαπλάσια χρηματοδότηση για την αντιπυρική προστασία της Ελλάδας από αυτή που ζητούσαν οι αρμόδιες αρχές, ενώ συνέχιζε να προχωρά σε προσλήψεις πυροσβεστών με το «σταγονόμετρο», εξακολουθώντας παράλληλα να βασίζεται στο θεσμό των εποχικών πυροσβεστών. Ούτε λέξη για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, παρότι υπάρχουν πάγιες ανάγκες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς -πλημμύρες και χιονιάδες το χειμώνα, φωτιές το καλοκαίρι.

Όπως ακριβώς πέρυσι σε Αττική και Εύβοια, έτσι και φέτος στην Πεντέλη οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται καταγγέλλουν την ανεπάρκεια του αριθμού των πυροσβεστών, καθώς και πλήθος άλλων προβλημάτων που αφορούν στη λειτουργία των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων (οχήματα, αεροπλάνα, ελικόπτερα κλπ).

«Πιο πολλοί οι αστυνομικοί από τους πυροσβέστες», «αστυνομικές δυνάμεις έχουμε, ανθρώπους να σβήσουν τη φωτιά δεν έχουμε», ήταν μερικές από τις καταγγελίες πολιτών στην Πεντέλη που έμειναν αβοήθητοι να σβήσουν μόνοι τους τη φωτιά.

Οι συνέπειες της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής είναι πλέον ολοφάνερες.

Από την άλλη, στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» πανηγύριζαν, ενώ το πύρινο μέτωπο σάρωνε τα πάντα στην Πεντέλη για… το ότι όλα «λειτούργησαν άψογα». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έγραψε στο Twitter για τις… αστυνομικές δυνάμεις που διασφαλίζουν τις περιουσίες των πολιτών από τη φωτιά, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τα έριξε στον «στρατηγό» άνεμο και στη δύσβατη περιοχή, μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη για «γρήγορο και άμεσο συντονισμό» των εμπλεκομένων και «οργανωμένη επιχείρηση» εκκένωσης 90.000 πολιτών! Αυτά λίγο πολύ που ισχυρίστηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη μέρα!

Η αδιαφορία και η στάση αυτή συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη διαχείριση και πολιτική της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ που παρά τα περιβαλλοντικά μισόλογα, επ’ ουδενί δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, πλημμύρες, αποκλεισμούς λόγω χιονιού κλπ.

Οι προσλήψεις αστυνομικών και ιερέων το προηγούμενο διάστημα, καθώς και οι αύρες νερού, το ξύλο και τα δακρυγόνα στους εποχικούς πυροσβέστες έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποτυπώνουν ακριβώς το σχεδιασμό της κυβέρνησης και το… «όραμα»» για το λαό και τη χώρα.

«Ομερτά» από τα κυρίαρχα ΜΜΕ – Επικοινωνιακή διαχείριση η μόνη έγνοια της κυβέρνησης

Στο ίδιο πλαίσιο, όλα δείχνουν ότι η επικοινωνιακή διαχείριση και η εκμηδένιση του πολιτικού κόστους αποτελούν τη μόνη έγνοια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ αποσιωπούν εδώ και μέρες τη δραματική κατάσταση των κατοίκων σε Άμφισσα και Ιτέα όπου κάηκαν χιλιάδες στρέμματα του περίφημου ελαιώνα της περιοχής, τσακίζοντας οικονομικά πλήθος αγροτών που ζούσαν από την παραγωγή λαδιού και ελιάς.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τη μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο, όπου τα ΜΜΕ προέβαλαν με θράσος την  ενημέρωση των κατοίκων από την Πολιτική Προστασία μέσω των sms του 112 και την προτροπή για εγκατάλειψη των εστιών τους, ενώ με μισόλογα και μόλις μετά βίας μιλούσαν για τα χιλιάδες καμμένα λιόδενδρα από τα οποία βιοπορίζονταν οι φτωχοί αγρότες που σήμερα μένουν χωρίς περιουσία, αλλά και χωρίς το λάδι της χρονιάς. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται επίσης και οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι μελισσοκόμοι της περιοχής.

Προσπάθεια όμως να αποσιωπηθούν οι αντιδράσεις και η οργή των κατοίκων έγινε και στα ρεπορτάζ για την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

***

Ο μόνος δρόμος για να διασφαλιστούν τα βασικά λαϊκά δικαιώματα και η αξιοπρεπής διαβίωση και ασφάλεια του λαού και της νεολαίας είναι ο ενωτικός και ανυποχώρητος λαϊκός αγώνας ενάντια στην αντιδραστική, βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κομμάτων της  ντόπιας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών πατρώνων τους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το