Νέο εργοδοτικό έγκλημα το βράδυ της Παρασκευής, σε εργασίες επισκευής από το συνεργείο του ΖΟΥΤΗ στο πλοίο «NODUS» σημαίας Λιβερίας στη ράδα του Πειραιά.
Παραθέτουμε την καταγγελία της ΠΕΝΕΝ:
Καταγγέλλουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα –
Απαιτούμε δραστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς στην Ναυπηγοεπισκευή
“Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε στο πλοίο “NODUS” στην ράδα του Πειραιά και στοίχισε την ζωή ενός νέου εργαζόμενου.
Η έξαρση των ατυχημάτων – εγκλημάτων στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού και στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη αποδείχνει περίτρανα ότι τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων είναι τραγικά ανεπαρκή με αποτέλεσμα να αυξάνεται επικίνδυνα ο κατάλογος των θυμάτων – εργαζομένων οι οποίοι γίνονται θυσία στον βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας.
Κυβέρνηση – εφοπλιστές – εργοδότες -κρατικές υπηρεσίες και αρχές έχουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση αυτή.
Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μπορούν και πρέπει να βάλουν φρένο στην εργοδοτική παραβατικότητα, να απαιτήσουν και να επιβάλουν να παρθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την ασφάλεια της ζωής τους σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
Καλούμε το Ε.Κ. Πειραιά να πάρει άμεσα πρωτοβουλία πολύμορφων δράσεων και κινητοποιήσεων.
Η εργοδοτική αυθαιρεσία, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ανακοινώσεις και δελτία τύπου και με τον τρόπο αυτό το Ε.Κ. Πειραιά να μένει παντελώς στο περιθώριο της αναγκαίας δράσης για τα εργατικά προβλήματα και δικαιώματα.”
Επίσης, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών καταδίκασαν το νέο εργοδοτικό έγκλημα με τον θάνατο τού 35χρονου εργαζόμενου, κήρυξαν 24ωρη απεργία την Τρίτη 9 Ιουνίου και κάλεσαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.
Όπως αναφέρουν τα συνδικάτα στην ανακοίνωσή τους: “Αιτία του νέου εγκλήματος της εργοδοσίας ήταν για ακόμη μια φορά η ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αφού η δουλειά γίνονταν χωρίς καμία άδεια εργασιών, χωρίς gasfree, χωρίς την παρουσία τεχνικού ασφαλείας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνάδελφοι δούλευαν ασταμάτητα επί τέσσερα 24ωρα και χωρίς καν την πρόνοια από πλευράς των υπευθύνων εταιρειών του έργου για τα βασικά μέτρα.
Ο θάνατος του συναδέλφου οφειλόταν αποκλειστικά στο ότι δεν υπήρχε μετασχηματιστής που να μειώνει την τάση του ρεύματος, όπως προβλέπεται και με το απλό σπάσιμο μιας λάμπας φωτισμού σε κλειστό, γεμάτο υγρασία χώρο είχαμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα”.
e-prologos.gr